De eerste tandjes in sneltreinvaart

tanden

“Heeft ze nou nog steeds geen tandjes?” werd me regelmatig gevraagd door familie als ze mijn dochter na een tijdje weer zagen. Elke keer moest ik nee zeggen. Ze had voor mijn gevoel al maanden opgezwollen tandvlees, beet op alles dat ze kon vinden en had alle symptomen van doorkomende tandjes, maar de tandjes zelf lieten zich niet zien.

Kunstgebit?

Ik begon me net af te vragen of Elise de enige baby zou zijn die voor haar eerste verjaardag een kunstgebit zou krijgen toen er na een periode van slapeloze nachten en veel huilbuien twee ondertanden doorschemerden. En nog voordat die tandjes bijna door waren, zag ik opeens een tand in de bovenkaak zichtbaar worden.  Nu haar 2 onderste snijtanden zo goed als door zijn en 1 bovenste snijtand ook, is de tand daarnaast ook bezig zich een weg naar buiten te banen. Niet te geloven! Zou ze nog voor haar eerste verjaardag 4 tanden krijgen?

Zo blij ik ben dat het goed gaat met dit belangrijke lichamelijke proces, zo chagrijnig word ik van de nachten. Elise heeft, als ik de verhalen van andere moeders moet geloven, eigenlijk altijd best goed geslapen. Daar is nu niks meer van te merken. Vanaf een uur of 2 is ze wakker en blijft ze spoken tot een uur of 5, 6, als de wekker hier in huis al bijna weer gaat. Ik troost en knuffel haar, zing liedjes op fluistertoon, smeer met alle middeltjes die ik in huis heb om het leed te verzachten, maar het helpt allemaal weinig. Overdag wil ze ook minder slapen, al hoort dit laatste volgens mij meer bij haar leeftijd. En ze heeft duidelijk pijn: ze kauwt op alles dat ze in haar handen krijgt, kwijlt veel en eet ook minder goed. Arm ding.

Ik prent mezelf maar in dat het een fase is en dat haar gebit ooit wel een keer compleet zal zijn, maar ik heb het wel onderschat, die tandjesfase. En dan zijn we nog maar net begonnen!

Even uit nieuwsgierigheid voor eventuele meelezers: hoe oud waren jullie kindjes toen ze voor het eerst tandjes kregen?

Follow my blog with BloglovinFacebook & Instagram

 

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

Geef een reactie