The Artists’ Way oefening: een week niet lezen

Of ik voor een week even alle boeken en tijdschriften kon laten liggen. That’s right: niet lezen. Are you kidding me, Julia Cameron?

Ik legde het in mijn vorige artikel al uit: lezen kan volgens Julia Cameron zorgen voor een soort vertroebeling van de geest en het blokkeren van je creativiteit. Vandaar dat het vorige hoofdstuk eindigde met de oefening – of eigenlijk het dringende verzoek – om een week lang niet te lezen.

Nou, lekker dan. Een week niet lezen terwijl ik nog herstellende was van een ingreep en dus weinig anders kon ondernemen leek me erg pittig. En dat was het ook!

Een week niet lezen: mijn ervaring 

Ik had net de week ervoor twee boeken en een stapel tijdschriften van Schrijven Magazine aangeschaft die naar mijn idee juist uitstekend mijn creativiteit konden stimuleren. Maar ja: die moest ik dus ongeopend laten liggen. Daarnaast had ik mezelf ook opgelegd dat ik zou minderen  met lezen op social media en internet. En nu? Wat moest ik in vredesnaam doen?! Dat bleek uiteindelijk vrij simpel.

Slapen

Ik ontdekte deze week door het niet kunnen lezen pas hoe moe ik eigenlijk was. Ik deed dus heel veel dutjes. Saai? Ja. Niet creatief? Absoluut. Maar wel hard nodig, dus ik gaf er maar aan toe. En ik voel me nu gelukkig stukken beter!

Films en series kijken

Wat ik ook met verve heb gedaan afgelopen week, was Netflixen. Ik heb echt schaamteloos liggen bingewatchen. Zo herontdekte ik een nieuw pareltje: Mad Men. En samen met Elise keek ik naar Vaiana. Elise kon de ontspannen versie van mij trouwens erg waarderen: ze leek veel minder druk en genoot enorm van het hangen en knuffelen. Ik was juist bezorgd dat ik haar niet voldoende zou kunnen entertainen deze periode maar niets was minder waar.

Schrijven

Op schrijfgebied zorgde deze oefening voor weinig verandering. Nou ja, dat is eigenlijk niet waar: ik had bakken met inspiratie en kreeg allerlei ideeen, maar kon deze niet allemaal uitvoeren in verband met het herstellen. Dus dat was soms nogal frustrerend. Daar staat wel tegenover dat ik best wel wat dingen heb kunnen uitwerken, maar lang niet zoveel als wat ik had willen doen. Ook kon ik niet afgaan op spontane invallen waarvoor ik van A naar B moest, want ik werd dan echt teruggefloten.

Geleerde lessen en synchroniteit

Wat ik heel gek vond, was dat mijn bloginspiratie weg leek te ebben. Ik kon alleen maar aan het schrijven denken. Maar daar raakte ik helemaal niet van in paniek; ik was juist heel gefocused. Ik had niet meer allerlei stemmen in mijn hoofd die riepen wat ik zogenaamd allemaal moest doen om aan de standaard te voldoen en welk social media kanaal ik moest updaten.

Heel verhelderend, vond ik het. Ik kon even afstand nemen en me bedenken waarom ik doe wat ik doe. Daarom kan ik nu met frisse moed verder bloggen. Misschien iets minder vaak, maar dan wel over onderwerpen die mij echt liggen.

Het was ook grappig om te merken dat de dingen waar ik over schreef tijdens het schrijven van mijn ochtendpagina’s opeens overal terug leken te komen. Hoe klein ik mijn wereld ook vond op dat moment, het viel wel op! Synchroniteit noemt Julia Cameron dat.

Zo schreef ik over mijn verlangen (en twijfels) om op te ruimen en minimalistischer te leven en zag ik tijdens het kijken van Mad Men een scène waarin een stel New Age aanhangers hoofdrolspeler Don confronteren met zijn hang naar materialisme en zijn gebrek aan tijd om het echte leven te kunnen leven. Wie was er volgens hem armer? In Vaiana was de hoofdrolspeelster in tweestrijd: zou ze doen wat mensen van haar verwachten, of haar hart volgen? Ze deed het laatste.

Daarnaast viel me erg op hoe rustig ik me voelde en hoeveel zeeën van tijd ik leek te hebben. Die had ik deze week ook, maar het was wel pijnlijk om te merken hoeveel tijd ik kennelijk al scrollend en lezend op het internet doorbracht. Wat een tijdverspilling als je dat niet met een concreet doel doet!

Klaar met niet lezen en de conclusie 

Tegen het einde van de week leesstilte had ik het er behoorlijk mee gehad en ben ik weer actiever met social media bezig gegaan. Ook geef ik eerlijk toe dat ik halverwege de week een half uurtje per dag blogs van anderen heb gelezen. Een week helemaal niet online zijn als blogger is eigenlijk niet te doen, al is het maar om comments te checken en je mail te beantwoorden. Maar goed: dat vind ik.

Ik denk wel dat ik deze oefening nog een keer ga doen in een week waarin ik volledig ben opgeknapt en wat meer tijd voor mezelf heb. Aangezien ik binnenkort weer volledig werk gaat dat nog wel een uitdaging worden. Ik merk toch dat het schrijven er bij in schiet op normale werkdagen – en eigenlijk in het weekend ook vaak.

Heb jij als boekenliefhebber wel eens een week niets gelezen?

The Artists’ Way kost €24,90 en koop je hier.

Filed under Dochterlief schrijft
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

Geef een reactie