10 dingen die ik mijn dochter mee wil geven in het leven

Dingen die ik mijn dochter mee wil geven in het leven

 Momenteel bekijkt ze de wereld door een grote roze bril. Alles en iedereen wordt gekust en geknuffeld en iedereen is gelijk in de ogen van mijn dochter. Een fijne manier om de wereld tegemoet te treden, vind ik. 

Maar de wereld, en het leven, is niet alleen maar leuk en aardig. Daar maak ik me soms best eens zorgen over. Ik ga er van uit dat ik al het kleine verdriet op kan vangen. Een zere knie na een valpartij, het missen van haar knuffel. Maar die grote dingen in het leven, die dingen waar ieder van ons vroeg of laat mee te maken krijgt…hoe zal ik dat ooit op kunnen vangen? Hieronder lees je 10 dingen die ik haar in ieder geval mee wil geven in het leven.

1. Je bent goed genoeg zoals je bent

Gewoon, zoals de persoon die je dagelijks in de spiegel ziet. Maar lieverd, het gaat juist om de dingen die mensen niet meteen aan jou zien. Jouw eigenaardigheden en je nukken. De karaktereigenschappen die je liever niet laat zien aan anderen, en je onhebbelijkheden. Schaam je er niet voor.  Die maken je juist tot wie je bent.

2. Mensen zijn niet altijd aardig voor elkaar.

Soms weten ze niet eens waarom. Misschien heeft dat meisje uit je klas dat heel naar tegen jou deed, net wel iets vervelends meegemaakt en kwam ze daarna jou toevallig tegen. Probeer wel altijd aardig tegen mensen doen. Behandel mensen zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden. Je zal zien dat je met een vrolijk gezicht meer zal bereiken dan met een chagrijnig gezicht.

3. Blijf je verwonderen om het leven.

Nieuwsgierigheid is goed. Zodra je niet meer nieuwsgierig bent, leef je eigenlijk op de automatische piloot.

4. Wees voorzichtig met aan wie je je hart geeft.

Niet iedereen heeft het beste met je voor, ook al lijkt het soms van wel. Wees niet bang om die mensen de rug toe te keren. Maar wees ook niet té voorzichtig, want een mens kan niet voluit van iemand houden met een muur van wantrouwen om zichzelf heen gebouwd.

5. Word alsjeblieft nooit zo’n meisje als sommige verwende oppervlakkige grieten op Instagram

Een mooi koppie hebben is fijn, maar we krijgen vroeg of laat allemaal rimpels of verliezen het gevecht tegen de zwaartekracht. That’s life.

6. Lees boeken. Volg het nieuws.

Weet wat er in de wereld speelt. Kijk verder dan je eigen achtertuin.

7. Zing mee met je favoriete liedjes op de radio.

Het liefst heel hard en vals. En dans mee als je er zin in hebt. Het zal je energie geven of net dat duwtje in de rug waar je naar op zoek was.

8. Stamp in plassen en wordt vies.

Ren zo hard als je kan van een heuvel af en voel je hart bonzen in je kleine lijfje. Doe eens iets dat je stiekem een beetje eng vindt. Durf te leven!

9. Niet alles lukt je meteen de eerste keer.

Leven gaat met vallen en opstaan. Dat geeft niet, maar sta uiteindelijk altijd weer op.

10. Ooit zal je de mensen verliezen waar je met heel je hart en ziel van houdt.

Probeer daar niet te lang verdrietig over te zijn. Ze zullen er altijd zijn, als jij maar aan ze blijft denken. Wees blij dat je ze hebt mogen kennen en put daar kracht uit. Iedereen, ook jij, maakt deel uit van een geheel dat zoveel groter en mooier is dan dat we nu weten. We zullen daardoor altijd met elkaar verbonden zijn.

winnie the pooh quote 2

3 Comments

Comments are closed.