10 dingen die ik jonge meiden wil meegeven

Soms voel ik me met mijn 37 jaar wel een beetje een oud wijf. Ik word al jaren met u aangesproken en de jeugd van tegenwoordig vindt 37 ook echt stokoud. Tegelijkertijd ben ik zoveel rustiger en wijzer dan toen ik begin 20 was en vind ik het heerlijk om niet meer piepjong te zijn.

Ouder en wijzer?

Omdat met ouder worden ook bepaalde inzichten komen, bedacht ik me dat het misschien wel leuk zou zijn om die inzichten met de jonge meiden van nu te delen. Ook leuk voor mijn dochter als ze later een puber is. (‘Aaargh, mama. Moest je dit nou echt online zetten? OMG, ik schaam me dood!’)

Mijn adviezen aan de jongere meiden van tegenwoordig 

Durf jezelf te zijn!

Dit is misschien wel het moeilijkste wat er bestaat, en zelfs ik heb er nog wel eens moeite mee, maar durf jezelf te laten zien zoals je bent. Vertel mensen over je achtergrond, je dromen, je grote liefdes en vooral ook je diepe dalen. Dit is wat jou uniek maakt en je weet nooit wie je er mee kan inspireren en ondersteunen. Het heeft geen zin om het leven van een ander te leven of te doen alsof; je zal jezelf keer op keer tegenkomen.

Maak van je hart geen moordkuil

Waar de een geen moeite heeft om te praten over hoe zij zich voelt, bijt de ander nog liever haar tong eraf dan te vertellen wat haar dwarszit. Ik was er ook zo een. Maar wat bereik je er mee? Vertel het gewoon. En als je dat lastig vindt: denk er eerst over na, schrijf het even op, en vertel het op een moment dat het voor jou goed voelt. Mensen zijn over het algemeen niet telepatisch aangelegd, dus je kan ze maar beter op de hoogte stellen.

Als je kan kiezen tussen ervaring en bezit: kies voor de ervaring

Natuurlijk is het fijn om mooie dingen te bezitten. Ook ik word daar blij van. Maar wat heb je aan kasten vol spullen? Je leert niets van andere plaatsen of culturen en je leert geen andere mensen kennen. Als je later terugkijkt op je leven, zul je je de mooie momenten herinneren en niet dat dure ‘ding’ dat je ooit kreeg. Als ik tegenwoordig een cadeau moet kiezen, kies ik er eigenlijk het liefst voor om iets te gaan doen. Een dagje of avond weg, of lekker uit eten. Tenzij het om bloemen of een lekker geurtje gaat, want dat mag altijd. 😉

Smeer alsjeblieft niet zoveel make-up op je gezicht

Been there, done that. Ik plamuurde mijn gezicht toen ik puber was helemaal dicht en werd al angstig als mijn neus na een uur begon te glimmen. Tegenwoordig is mijn huid veel minder gaaf en versierd met pigmentvlekjes en lijntjes, maar heb ik soms helemaal geen zin om er zoveel op te smeren. Dit ben ik: take it or leave it.

Als ik soms om me heen kijk zie ik piepjonge meiden die eruit zien als 20+, met gefotoshopte foundation huidjes, highlighters, geverfde wenkbrauwen en tig lagen lippenstift en mascara. Zelf begon ik op mijn 14e net met gekleurde Labello en een oogpotloodje, maar dat was duidelijk een ander tijdperk. Ik vind dat zo jammer. Less is more.

Heb jij zin om kleur te dragen terwijl zwart-wit in de mode is? Doe dat dan ook

Wat mij betreft maakt kleur alles een beetje mooier. Daarnaast staat niet elk mode-item bij elk lichaam. Ik ben in ieder geval gestopt met klakkeloos de trends volgen en pik eruit wat ik leuk vind en mij staat. Daarnaast vind ik niets saaier om naar te kijken dan mensen die er allemaal hetzelfde uitzien.

Durf je eigen pad te volgen

Je hoeft niet te gaan doen wat je ouders doen, of naar de school te gaan waar al je vriendinnen heen gaan. Probeer voor een baan of studie-richting te kiezen waar je enthousiast van wordt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Uiteindelijk moet je je hele leven werken, dus kies voor werk dat je leuk vindt.

Het leven staat niet vast

Je mag van richting veranderen. Op elke leeftijd en op elk moment. Doe dat ook, als het mogelijk is.

Na regen komt zonneschijn

Echt waar: het komt altijd weer goed. Niet altijd op de manier die jij zou wensen, of op het moment dat je het kan gebruiken. Maar het leven heeft soms gekke manieren om de puzzelstukjes precies in elkaar te laten vallen. Ook als jij dat nog niet doorhebt.

Be kind!

Wees aardig tegen mensen. Onbeschoft zijn is een keuze. Je hoeft niet als een soort hippie peace & love te scanderen op straat, maar glimlachen naar anderen en groeten is toch wel het minste dat je kan doen. Net als ‘alsjeblieft’ en vooral: ‘dank je wel’  zeggen.

Durf nee te zeggen en afscheid te nemen 

Durf nee te zeggen als iemand over je grenzen heen gaat, of als iemand alleen maar neemt en niet geeft. Durf nee te zeggen tegen dingen en personen die niet goed voor je zijn, of omdat ze niet meer bij jou passen. Soms moet je afscheid nemen van bepaalde dingen of personen omdat het tijd is om verder te gaan.

Welke adviezen zou jij de jongere generatie mee willen geven?

Headerfoto door Marleen Sahetapy Fotografie

Filed under Dochterlief schrijft
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. (Maar eerst dit boek maar eens afmaken.)

14 Comments

 1. Wat een goede tips zeg! Laat mensen geen misbruik van je maken. Dat je voor anderen klaar staat is altijd een goede eigenschap, maar zodra je merkt dat het helaas niet wederzijds is gebruik dan je energie en goedheid voor de mensen die dat ook voor jou zouden doen. Maar die sluit eigenlijk een beetje bij jouw eigen laatste tip aan.

 2. Pingback: Blogfeestje #25 en ik ben Co-Host! | Life by Jess | Persoonlijke Lifestyle blog

 3. Ik zou zeggen: als een relatie niet goed voelt, dan zit het waarschijnlijk ook niet goed. Bind je op jonge leeftijd alleen aan iemand als je daar echt blijer van wordt dan zonder de ander. Dat had ik wel kunnen gebruiken haha.

 4. Mijn advies zou zijn luister goed naar je gevoel, en doe de dingen waar je positieve energie van krijgt als dit kan.

 5. Laat je niet gek maken! Dat is mijn belangrijkste advies. Je hóeft niet een bucket list te hebben, alle festivals te bezoeken en te zwemmen met dolfijnen om een zinvol leven te leiden.

  • Ik word altijd zo blij van jou, je slaat wat mij betreft de spijker op zn kop

 6. Mooie adviezen. Durf jezelf te zijn, is het advies dat ik vaker had willen horen. Ik denk dat schaamte voor mijn dromen mij heel erg tegengehouden heeft in wat ik wilde worden en daarom voor mijn gevoel nog niks van mijn dromen heb kunnen waarmaken

  • Wat vervelend voor je. Maar het is nooit te laat! Begin gewoon, stap voor stap.

 7. Drink niet zoveel bier, daar doe je stomme dingen van 😉

  Verder heb je al m’n adviezen al genoemd 🙂 wijsheid komt echt met de jaren he!

  • Hahaha. In mijn geval zou het advies ietd iets zijn in de trant van: ‘Te veel wijn geeft venijn.’ Mooi dat het nog goed is gekomen met ons, toch? 😉

  • Ach, het levert wel leuke anekdotes op en tsja, je moet toch alles een keer meegemaakt hebben

 8. Hele goede adviezen! Ik zou adviseren: Geef je grenzen aan, een ander doet dat niet voor je. En kijk om je heen en geniet van de kleine dingen in het leven.

 9. Lilian

  Helemaal eens wijze vrouw! ?

  Ik vind die laatste het lastigst overigens.

  Wat ik misschien nog zou adviseren is dat je weinig nodig hebt, ook qua inkomen en woonruimte. Dingen die echt belangrijk zijn kosten geen geld.

  • Ik heb daar ook nog moeite mee. Het blijft een soort innerlijke strijd, weten wie en wat er goed voor je is. Verder ben ik het eens met jouw inbreng.

   Wat is het toch fijn om een wijze vrouw te zijn…;)

Comments are closed.