5 dingen die het naar de stad gaan met een peuter een uitdaging maken

5 dingen die het naar de stad gaan met een peuter een uitdaging is

Ik geef heel eerlijk toe dat winkelen zonder peuter de meest ideale optie is, maar soms kom ik er niet onderuit om samen met mijn kind te gaan. En daar kan ik gerust een paar uur voor uit trekken, ook als ik maar voor een paar dingen naar de stad ga. Waarom? Nou, hierom dus:

Haar eigen persoonlijke voorkeuren

Kennelijk kan je al een duidelijke voorkeur voor bepaalde dingen hebben op hele jonge leeftijd. Zo wil mijn kind standaard het overdekte winkelcentrum bij ons in het dorp in omdat dit naar gelang het seizoen of naderende feestdagen versierd wordt, zodat ze de decoratie kan bekijken. En dan niet een keer: nee, het liefst vijf keer achter elkaar terwijl ze elke keer net zo verrast reageert als de eerste keer.

Auto’s, treintjes en andere voertuigen waar 50 cent in moet zodat ze gaan ‘rijden’

Dit had ze al heel jong door! Bij de supermarkt in de buurt staat een rode Ferrari waar ze altijd in mag na het boodschappen doen en in het winkelcentrum wat ik eerder noemde staan 3 van dat soort exemplaren, de een nog luidruchtiger dan de ander. Ze mag er van mij altijd maar in 1, maar het weerstaan van die andere 2 tijdens en na het winkelen is best een uitdaging. En niet alleen voor mij, getuige het aantal dreinende en huilende peuters en kleuters die ik tijdens onze tripjes spot…

De bieb

Schreef ik eerder al over het speelparadijs dat onze bibliotheek is, inmiddels is dit ook de favoriete speelplek van mijn dochter. Wij brengen er makkelijk een uur door. Ik met een tijdschrift en zij voornamelijk rennend, klimmend op alle speelheuvels en ‘Kijk eens mama!’ gillend. Maar dat houdt ook in dat ze daar eigenlijk elke keer als we er langs lopen naar toe wil, en dat kan niet altijd. Ik moet soms mijn hele repertoire aan excuses opentrekken om te voorkomen dat ze De Stervende Zwaan op straat ten uitvoering brengt.

I’m lovin’ it…

Ja, kom er maar in met de loedermoeder comments . Mijn dochter weet op jonge leeftijd al wat een Happy Meal inhoudt en als ze de grote gele M spot roept ze dan ook enthousiast: ‘Patatjes!’ Maar dat houdt niet in dat we dit elke keer als we de stad in gaan doen, want dan heeft ze nog voor haar vierde dichtgeslibde aders. Een nee van mij op haar verzoek om daar patat te gaan eten kan een behoorlijk driftige peuter tot gevolg hebben, en dat is weer niet zo gezellig voor de rest van de dag. Maar, eerlijk is eerlijk: soms gaan we er gewoon wel naar toe hoor. En dan eet ik dus eigenlijk haar Happy Meal op terwijl zij zich in de ballenbak stort en met haar speeltje speelt, want daar ging het haar allemaal om. Dus uiteindelijk ben ik diegene wiens aders dichtslibben.

Het leed dat speelgoedwinkels heet

Je verwacht het niet met een kind, dat speelgoedwinkels een behoorlijke stoorzender kunnen zijn in de stad…Grapje natuurlijk.

Ik loop dus alleen speelgoedwinkels in als ze echt iets mag uitzoeken. Maar ook een Action, Blokker of zelfs de H&M zijn voor haar een trigger om spontaan in de ‘Van mij!’ fase te schieten. Ze ziet al-tijd wel iets dat ze acuut moet hebben, want anders overleeft ze het niet.( lees: dan doet ze de eerder genoemde Stervende Zwaan act) En dan moet ik ook alle Jo Frost technieken erin gooien want anders creëer ik echt een Prinses op de Erwt. Lang leve het online shoppen dus!

Over het algemeen hou ik rekening met dit soort scenario’s en doen zowel mijn dochter en ik water bij de wijn als we de stad in gaan. Zij mag bijvoorbeeld even in zo’n auto als ik daarna even een rondje in mijn favoriete winkel kan maken. Of we lunchen samen op een terras waar een speeltoestel staat, zodat zij zich kan uitleven en ik rustig kan lunchen.Win-win!  Alleen de stad in is lekker, maar samen met mijn peuterdochter begint het stadten ook steeds leuker te worden!

Hoe gaat dit bij jullie?

9 Comments

 1. Hahaha, respect hoor. Koelbloedig en consequent blijven is echt een uitdaging, ze zouden een prijs moeten uitreiken voor iedere moeder die dat lukt. 🙂

 2. Haha. Anna was al ruim drie toen ze erachter kwam dat die voertuigen konden bewegen. En toen ging ze er één keer in en vond ze het doodeng 😉

  Anna danste altijd op woensdagmiddag en dan ging ik vaak in de tussentijd even het dorp in, ideaal. Nu laat ik haar gewoon thuis (met thuiswerkende papa boven), want wij moeten altijd langs de ijskraam, dat wordt ook weer lastig nu…

 3. Mijn grootste struikelblok was de beperkte aandachtspanne en dat ze het op een gegeven moment helemaal gehad hebben.

 4. Ooooh zo herkenbaar allemaal! Ik ben ook een echte online shopper geworden 🙂

 5. Hahaha gelukkig gaat het hier over het algemeen goed. Apparaten waar 50 cent in moet, doet hij alleen als hij met oma winkelt 😉
  En het enige waar ik echt moet opletten is bij de groenteboer of de supermarkt, want dan wil Luuk perse een banaan… En zet dan ook alles op alles om dat te krijgen.
  Ik ben zo blij met de Appie bezorgservice haha!

 6. Ik heb mijn mini van 3 altijd meegenomen als ik ging winkelen. Ik zorg er dan wel voor dat ik max 4/5 winkels doe per keer en mini-me vind het gelukkig prachtig. We halen dan altijd een lekker broodje en het feest is compleet. Heb ik echt geluk mee!

 7. Meestal gaat het hier goed, maar haar eigen willetje komt inderdaad steeds beter naar voren! Precies vandaag een dagje stad gepland, dus ik laat de uitslag nog wel weten…Mooie timing van je artikel ;). Leuk en herkenbaar geschreven, moest er wel om lachen. Die stervende zwaan kan overal opgevoerd worden he?!

 8. Wisselend. Ene moment heb ik een tevreden meisje in de kinderwagen zitten en dan ineens ontpopt ze zich tot krijsend speenvarken omdat ze wil lopen (echt ik snap haar wel met 20 maanden, maar ze rent de straat op, richting vijver en stelt me altijd voor een soort dilemma: kies ik voor peuter of baby). Nee, winkelen met haar is ook niet mijn hobby. Behalve dan bij de bakker, dat koekje houdt haar in elk geval een minuut of vijf zoet.

 9. Check, check, check ook allemaal drama hier! Rustig winkelen met kinderen is er nooit bij. Zo herkenbaar allemaal.

Comments are closed.