5 redenen waarom ik voor een groen kinderdagverblijf werk

Sinds 8 jaar ben ik werkzaam op een groen kinderdagverblijf op de Veluwe. Veel mensen zegt dat niet meteen zoveel. Wat maakt een groen kinderdagverblijf nu zo anders dan een gewoon kinderdagverblijf? Nou, dat zal ik even toelichten.

De kinderen spelen er bijna altijd buiten

Spelen in de natuur hebben we als groen kinderdagverblijf hoog in het vaandel staan. Of het nu sneeuwt, regent of de zon schijnt, wij zijn buiten met de kinderen. Uiteraard blijven we binnen als het stormt of als het echt ijskoud is, maar over het algemeen geldt bij ons het motto dat buiten spelen altijd kan.

In de zomer zijn we hele dagen buiten en komen de kinderen alleen binnen voor een schone luier of toiletbezoek. In de winter zijn we natuurlijk iets meer binnen maar gaan we sowieso ‘s morgens en ‘s middags zoveel mogelijk naar buiten, dik gekleed in buitenspeelpakken, mutsen, wanten, laarzen of snowboots. Kinderen kunnen zo hun energie kwijt en leren hun fantasie bij het spel te gebruiken.

In de tuin spelen ze met echte potten en pannen, lepels en bakstenen. Er is een waterpomp en de kinderen kunnen heerlijk met water, en zand spelen. Dat laatste wordt natuurlijk modder… Geen probleem, de kinderen mogen van ons vies worden en gaan allemaal zwart naar huis, ook in de winter. Ouders die hier niet van houden zijn gewaarschuwd. 😉 (Maar dit komt tijdens de kennismakingsgesprekken uitgebreid aan bod.)

De kinderen kunnen buiten slapen 

Ook slapen doen de kinderen buiten. We hebben prachtige buitenbedjes waar de kinderen heerlijk in kunnen slapen. De bedjes zijn voorzien van speciale horren zodat er geen insecten naar binnen kunnen komen. In de zomer liggen ze lekker onder een lakentje en in de winter met hun slaapzak onder wollen dekentjes en een heerlijk kruikje! Doordat de kinderen in de buitenlucht slapen, slapen ze dieper en beter. En het is natuurlijk hartstikke gezond en goed voor de aanmaak van vitamine D!

We verbouwen onze eigen groenten en fruit

We hebben op het kinderdagverblijf een moestuin, hierdoor leren we de kinderen dat niet alles uit de supermarkt komt, maar dat je het ook zelf kan verbouwen. Samen plukken we onkruid en onderhouden we de moestuin. We kijken dagelijks of we al wat kunnen oogsten. We verbouwen er onder andere wortels, aardappels, boerenkool, paprika’s, tomaten, komkommers, tuinkers en bonen. Deze oogsten we en eten we vervolgens op tijdens de lunch. De kinderen helpen met het plukken, wassen, snijden en koken.

Je ziet aan de kinderen dat ze echt zichtbaar trots zijn doordat ze zelf het hele proces hebben meegemaakt! Ook genieten ze van de fruitbomen en struiken in de tuin. We hebben bramen, frambozen, appels, peren, druiven en blauwe bessen. Alle boodschappen komen van de biologische supermarkt en ook de luiers en schoonmaakmiddelen zijn biologisch. Is er per ongeluk een keer te weinig brood besteld? Of hebben we zin warme broodjes? Dan gooien we wat bloem, gist en water in een kom en bakken we ons eigen brood! De kinderen vinden het heerlijk om ons hierbij te helpen.

De kinderen spelen binnen met houten of stoffen speelgoed

Binnen op het kinderdagverblijf vindt je vrijwel alleen maar speelgoed van hout. We spelen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Natuurlijk zijn er ook metalen autootjes, maar plastic speelgoed zul je bij ons niet vinden. (Op een enkele schep na in de zandbak na dan, want die kleintjes met een ijzeren schep alleen laten is niet zo’n goed idee 😉 )

Het speelkeukentje is voorzien van echte pannetjes en houten lepels en de kinderen ‘koken’ met stoffen groenten en spelen met een echt porseleinen servies! De houten treinbaan en blokken in allerlei soorten en maten blijven ook favoriet bij de kinderen. Sinds kort hebben we de houten regenboog van Grimms die echt een topper is!

We hebben vaste, seizoensgebonden rituelen maar laten de kinderen verder vrij

Elke ochtend beginnen we de dag met hetzelfde bewegingsliedje. Hierna gaan we in de kring en beginnen met het vaste kringritueel. Tijdens dit moment zingen we liedjes, kijken we naar het weer, de seizoen en doen hierbij de seizoensgebonden activiteiten. We branden een kaarsje en de kinderen vertellen aan de huiskabouter wat ze hebben meegemaakt.

We kijken echt naar de kinderen. Is er een kindje moe dan kan het lekker gaan slapen of op bed een boekje lezen. Heeft een kindje eerder honger terwijl het nog geen lunchtijd is, dan krijgt het alvast een boterham. Het kind staat centraal en we kijken wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Wij stimuleren het vrije spel, want naar school gaan kan tenslotte de rest van je leven nog.

Het is een heerlijke plek om te werken en ik ga met plezier naar mijn werk! Ik werk er 2 dagen in de week en op de maandag gaat Sam (inmiddels anderhalf) gezellig met mij mee naar het kinderdagverblijf. Ook hij vindt het heerlijk en slaapt als een os in het buitenbedje! De rest van de week ben ik lekker thuis om voor de kinderen te zorgen! Een heerlijk combi waar ik echt van geniet!

Gaat jouw kind naar een groen kinderdagverblijf?

1 Comment

  1. Mijn dochter is nooit naar een kinderdagverblijf geweest, maar ik werkte vroeger bij de krant en toen ging ik eens op ‘reportage’ bij een groen kinderdagverblijf bij mensen die ook een veebedrijf hadden en dat vond ik echt super! Misschien dat daar de eierstokken wel zijn gaan rammelen haha 😉

Comments are closed.