8 redenen waarom je kind niet wil slapen

 

8 redenen waarom je kind niet wil slapen

Slaap. Zoals ik op deze blog al eerder heb laten doorschemeren, kom ik dat nogal eens tekort. Jammer voor mij, maar volkomen logisch gezien de fase waarin mijn peuter zich bevindt. Het slapen van kinderen gaat helaas nogal eens met ups en downs en momenteel bevinden we ons dus in zo’n fase dat het bed-ritueel veel tijd en energie vergt. Toch zijn er een aantal dingen die ik met jullie kan delen als het gaat om het onderwerp ‘niet slapende kinderen’. 

8 redenen waarom je kind niet wil slapen

 

 1. Je kind is nog niet moe. Ja, je kan het ja vast niet voorstellen als je hem of haar stuiterend door het leven ziet gaan, maar het kán. Want zeg eens eerlijk: ga jij elke dag rond dezelfde tijd naar bed? Ik niet. En waar het ene kind behoefte heeft aan rust en regelmaat, veert het andere kind lekker mee. Word het tijdstip waarop je kind gaat slapen steeds meer gerekt? Kijk dan eens of er een dutje (of meer) overgeslagen kunnen worden overdag.
 2. Je kind is oververmoeid. Er is een hele dunne scheidingslijn tussen ‘klaarwakker’ en ‘doodop’, merkte ik bij Elise. Klaarwakker is ze als ze geconcentreerd speelt en vrolijk rondhuppelt. Oververmoeid is ze als die activiteit wordt uitgevoerd in tempo Roadrunner en ze van gekkigheid niet meer weet wat ze aan het doen is. Een goed signaal zijn dan altijd de rode wangen en glinsterende ogen. Meep meep, bedtijd!
 3. Je kind is of wordt ziek. Een inkoppertje misschien, maar meestal hebben we hier een paar uitdagende avonden en nachten achter de rug als Elise verkouden of grieperig wordt.
 4. Je kind zit in een groeispurt, ook wel een sprongetje genoemd. Hou vol. Het gaat over en dan kan je kind opeens allemaal nieuwe dingen!
 5. Drukke periodes. In deze periode met veel feestdagen en spanning rondom Sinterklaas, kunnen veel kinderen een beetje overprikkeld raken. Ook veranderingen, zoals een verhuizing, de peuterspeelzaal of (de eerste keer naar) school kunnen ervoor zorgen dat je kind eerst de dag moet verwerken. Zelfs een kleinere verandering zoals een verkort bed-ritueel kan daar al voor zorgen.
 6. Ouders stress? Kind ook. Tja, ik wilde het nooit horen, maar ik merk dat Elise feilloos doorheeft of wij lekker in ons vel zitten of niet. Ben ik blij dan is zij dat ook, ben ik dat niet dan wil ze continu mijn bevestiging. Vooral ‘s avonds aan haar bed als de rust een beetje is wedergekeerd. Dan heeft ze namelijk even onze volle aandacht.
 7. Hongerrrr! Negen van de tien keer wil Elise niet slapen als ze nog niet genoeg gegeten heeft. Gelukkig kan ze dat nu ook gewoon duidelijk maken, maar hoe vaak we niet met ontroostbare baby of dreumes hebben gezeten terwijl ze gewoon honger bleek te hebben…En dan bedoel ik dus die honger die vaak vooraf gaat aan een groeispurt of na een griepje. Dat je kind een bodemloos vat lijkt.
 8. Je kind heeft verlatingsangst. Hier zitten wij nu een beetje mee. Het ene kind heeft het al heel vroeg, het andere kind heeft het wat later en Elise behoort tot die laatste categorie. Kennelijk hebben veel peuters daar een periode last van. Ze willen de nabijheid van hun ouders ervaren en vinden het eng om alleen in slaap te vallen. Ook bij het wakker worden ‘s nachts schrikken ze en vinden ze het eng om alleen in bed te liggen. Wij laten sinds kort een klein lampje bij haar bed branden en blijven bij haar zitten tot ze slaapt.

Hoe slapen jullie kinderen en kunnen jullie het lijstje nog aanvullen?

Mis niks en volg Dochterlief ook op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

3 Comments

 1. 9: Je kind heeft door dat als hij wakker blijft/blijft roepen/uit bed blijft komen, jij hem steeds opnieuw aandacht komt geven.
  10: Bij wat oudere kinderen kan het ook voorkomen dat ze geen zin hebben in school. Gaan slapen betekent het einde van de dag en bijna het begin van een dag waar ze geen zin in hebben.

  Succes met de verlatingsangst bij je peuter, dat is inderdaad lastig.

 2. 8 x ja, heel herkenbaar. Hier ook vaak genoeg gehad dat meneer niet wilde slapen omdat hij last had van doorkomende tandjes. Of buikkrampjes door de allergieën.

Comments are closed.