811 gram

811 gram, dat wogen de aardbeien die ik symbolisch van mijn ouders kreeg voor mijn 39ste verjaardag. Een gewicht van niks. Ze zaten verpakt in een tas, het symbolische rugzakje dat iedereen bij zijn of haar geboorte meekrijgt en gedurende het leven steeds zwaarder wordt.

Mijn rugzakje was aan het begin van mijn leven al behoorlijk gevuld. Het was niet de meest makkelijke start. Er werden geen geboortekaartjes verstuurd of slingers opgehangen, er was geen beschuit met roze muisjes. De situatie was precair en elke dag was er weer een. Ik was een vechtlustige baby, vocht me uit dat benauwende glazen bakje en trok de slangetjes uit mijn lijf totdat ze mijn handjes inzwachtelden. Ik vermoed dat ik daar nog driftiger van werd. Tot op de dag van vandaag kan ik geen kleine ruimtes verdragen en lig ik liever niet in strak opgemaakte bedden.

Die 811 gram was ooit mijn geboortegewicht en op mijn 39ste verjaardag hield ik mezelf in mijn handen. Zo licht als een veertje als ik was, zo zwaar als een molensteen was mijn rugzakje toen al. Opeens begreep ik mijn hang naar een simpel en licht leven, en waar de meeste mensen hun rugzakje steeds voller willen proppen, wil ik mijn rugzakje juist steeds leger maken en vullen met het meest essentiële.

De afgelopen 39 jaar, en zeker het laatste jaar, heb ik dat ongemerkt gedaan. Ik heb eruit gehaald wat me naar beneden trok en probeer daarvoor in de plaats iets terug te stoppen wat me laat vliegen. Die molensteen hoef ik niet meer mee te zeulen.

In gedachten reis ik weer even terug naar dat vechtende baby’tje in haar glazen huisje. Daar ligt de essentie die ik in de loop van de jaren een beetje verwaarloosd heb. Het wordt hoog tijd om het leven iets terug te geven.

*Dochterlief.nl gaat van de zomerperiode gebruik maken om nieuwe, mooie dingen te creëeren. Duik gerust in de archieven, er is genoeg te lezen!

Photo by Vladimir Kondratyev on Unsplash

2 Comments

  1. Lilian

    Mooi! Veel succes met je nieuwe projecten en een heel goed nieuw levensjaar gewenst.

Comments are closed.