9 x hoe de wereld werkt volgens mijn peuter

Af en toe lijkt het me heerlijk om een peuter te zijn. Geen dagelijkse verantwoordelijkheden, deadlines op het werk, of je bedenken wat je voor het avondeten moet gaan koken. En nu de wereld van mijn dochter steeds groter wordt en ze zich steeds meer als en klein individu begint te gedragen, vraag ik me ook wel eens af waarom ik me eigenlijk niet vaker als een peuter gedraag. Ik kroop voor de gelegenheid in het hoofd van mijn dochter en realiseerde me hoe dom het is dat ik continu de volwassene uit wil hangen.

Mijn dochter zou jullie namelijk het volgende vertellen over hoe de wereld werkt:

1. Iedereen zou altijd, per direct, zijn of haar zin moeten krijgen. Dat is een harde eis. Niemand zou ergens op hoeven te wachten. Tijd kost plezier, mensen!

2. Staat iets je niet aan? Maak dat dan kenbaar door datgene wat je in je handen hebt op de grond te gooien. Heeft dat niet het gewenste effect? Ga er dan zelf wild trappelend en gillend naast liggen.

3. Alles, ik herhaal: √°lles, is VAN JOU. Niet alleen maar je eigen spullen, nee, ook dat broodje dat mama net voor zichzelf heeft gesmeerd, de lippenbalsem die oma net wil opdoen, en het knuffeltje van het kindje van de buren waar je je oog toevallig op laat vallen.

4. Toto, Sassa, Koning Koos, Nijntje en Woezel en Pip zijn 24/7 op tv, laptop of tablet beschikbaar, exclusief voor jou alleen.

5. Kleren aantrekken? Dat is echt niet altijd nodig. Je kan best zonder schoenen, sokken of jas de deur uit. Over kleren gesproken: als je iets aan wil doen, doe dat dan ook aan. Winterjas in de zomer, korte broek in de herfst? DOEN.

6. Eten is onbeperkt verkrijgbaar en altijd op voorraad. Geen zin in een bepaald soort eten? Gooi het op de grond, spuug het uit of smeer het af aan je kleren. Er wordt snel weer opgeruimd en wat nieuws voor je gehaald. Krijg je niet datgene wat je wil? Zie punt 2.

7. Als jij je ogen open doet betekent dit dat het tijd is om op te staan, ongeacht het tijdstip. Correctie: als jij je ogen open doet dient IEDEREEN op te staan, ongeacht het tijdstip.

8. Waarom zou je gebruik maken van de manden om je speelgoed in op te bergen? Speelgoed is kunst en moet tentoon gesteld worden! Het staat veel mooier op de grond, op de bank, in je bed en op of in de wc.

9. Lach, huil, schreeuw, dans en zing als je daar zin in hebt, zonder je af te vragen wat anderen daar van denken. Het wordt over het algemeen nog geaccepteerd ook!

8 Comments

Comments are closed.