Abbaye de Cerisy la Forêt

Ga je het nu echt over een klooster hebben, Romy?’ Jazeker! Ik neem jullie mee naar het mooiste klooster dat ik tot nu toe gezien heb – en ik heb er toch al wat mogen aanschouwen. Abbaye de Cerisy la Forêt in Normandië, om precies te zijn.

Vaste lezers van mijn blog zullen mijn fascinatie voor kastelen, kerken en andere oude gebouwen al wel kennen. Ik ben nou eenmaal gek op geschiedenis en proud of it. Tijdens een vakantie in Frankrijk kom je dan als liefhebber behoorlijk aan je trekken. Ik heb er in ieder geval mijn ogen uitgekeken! De eigenaresse van onze gite had ons een lijstje met bezienswaardigheden in de regio gegeven, en alleen al daarop stonden ongeveer 4 abdijen/ kloosters. We kozen er lukraak eentje uit: het bleek een goede keuze. Zelfs de kleuter was onder de indruk.

De geschiedenis van het klooster

Even in het kort: Abbaye de Cerisy la Forêt werd in 1023 (!) gebouwd en opgedragen aan Saint Vigor, een Franse bisschop. Het klooster had eeuwen lang een spilfunctie op economisch en intellectueel gebied en kreeg zelfs een koninklijke titel. Het dorpje Cerisy-la- Forêt was een belangrijk dorp in de middeleeuwen. Uiteindelijk overleefde het klooster verschillende oorlogen, bombardementen en eigenaren voordat het uiteindelijk op de lijst met Nationaal Erfgoed kwam te staan.

Anno 2019 ligt het klooster nog steeds op het stille en idyllische plekje in het dorp, omgeven door groen. De kleuter kreeg van de aardige receptioniste een speurboekje mee met daarop details van het gebouw, de relikwieën en andere dingen in de omgeving. Zo kon ze spelenderwijs veel dingen te weten komen. Dat hoefden we haar geen twee keer te zeggen, ze ging meteen aan de slag!

In het klooster

Die lichtinval in dit soort gebouwen…ik ben er gek op!

Het klooster is zoveel mogelijk intact gehouden, al is het in de loop van de jaren op sommige plekken afgebroken en opnieuw opgebouwd. Het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, met glas-in-lood-ramen, religieuze beelden en andere elementen die je zoal in kloosters aantreft. In een gedeelte van het klooster kan je de geschiedenis nalezen (wel in het Frans) en overal staan oude geschriften en gebruiksvoorwerpen.

Al met al hebben we toch een klein uur in en rondom het klooster doorgebracht. Best knap met een kleuter die van enthousiasme niet wist wat ze het eerst moest gaan opzoeken en bekijken en dus op standje Roadrunner het klooster wilde bezichtigen. Ze vond overigens alles op haar speurboekje terug.

Over lichtinval gesproken…
Je gaat zo een paar eeuwen terug in de tijd!

Het enige waar ze wat langer naar moest zoeken was het klooster-spook. Die bleek vlakbij het enigszins vervallen speeltuintje verderop te staan. Het gebied rondom het klooster was op zich ook het ontdekken waard- er was een onder andere een mooi park- maar de kleuter wilde naar het strand, dus dat hebben we niet gedaan.

‘Dit is een lief spook, net als Casper!’ aldus de kleuter.

Mocht je ooit eens in Normandië zijn, ga dan eens naar Abbaye de Cerisy la Forêt, voor een reis terug in de tijd. En koop ook ergens tien flessen coulis de caramel au beurre salé, want ik heb nog steeds spijt dat ik maar 1 fles mee terug heb genomen.