Het afscheid van mijn (papieren) boeken

Ooit was ik een boekenjunkie. Ik had een IKEA-kast vol met boeken, en die bezweek bijna onder het gewicht van zijn inhoud. Onder het mom van minimalistischer leven nam ik een rigoureuze en voor sommige mensen onbegrijpelijke beslissing: ik zou het grootste gedeelte van mijn boeken wegdoen.

Boeken wegdoen: een doodzonde?

Het voelde in eerste instantie alsof ik een doodzonde beging. Ik bekeek alle rijen op kleur gesorteerde boeken die ik door de jarenlang met zorg had verzameld en vroeg me op z’n Marie Kondo’s af of ik er nog blij van werd. Het antwoord verraste me: nee. De boeken die ik graag herlas (vaak meerdere keren) waren me nog wel dierbaar, maar de rest? Het gros had ik niet eens uitgelezen.

Ik had sommige exemplaren uitgekozen voor hun mooie cover en de omschrijving op de achterkant, om er vervolgens al lezende achter te komen dat het verhaal me niet pakte. Ook had ik boeken gekocht om te reviewen voor deze blog, om ze vervolgens in de boekenkast te zetten. Om het maar niet te hebben over de boeken die door anderen bejubeld werden en die ik om die reden ook had gekocht. Het waren bij elkaar opgeteld ontelbaar veel boeken, en al jaren vingen ze stof op de boekenplanken. Behoorlijk zonde, als je erover nadenkt.

Hoe gek ik ook was op lezen en op boeken: het was tijd om er afscheid van te nemen. Dat zou niets afdoen aan mijn liefde voor lezen. Sterker nog: op deze manier zouden ze nog een keer gelezen worden door andere boekenliefhebbers en niet slechts voor de sier in mijn boekenkast staan. Ik gaf de liefde gewoon door; een mooi motto voor 2018.

Het uitzoeken van mijn boeken

Ik maakte de eerste schifting door mijn letterlijk stukgelezen exemplaren eruit te vissen. Die boeken waren op en kon ik waarschijnlijk aan niemand meer slijten. Daarna pakte ik de niet uitgelezen exemplaren; al met al toch ook een hele plank vol. Vervolgens waren de literaire thrillers en chicklit aan de beurt. Ik was streng voor mezelf: echt niet dat ik al die boeken van Nicci French, Saskia Noort of Helen Fielding nog een keer zou lezen, ook al had ik er zo van genoten.

Wat overbleef waren de boeken van mijn favoriete schrijvers; van sommigen had ik bijna het hele oeuvre aangeschaft. Daar moest ik langer over nadenken. Die boeken had ik met een reden gekocht, het waren kleine verzamelingen. Maar eerlijk gezegd vond ik niet elk boek van mijn lievelingsschrijvers even goed, dus ook hier koos ik boeken uit die ik weg wilde doen. Ik bewaarde de boeken die mij het meest dierbaar waren en deed de rest in dozen.

Ruimte voor nieuwe verhalen

Tot mijn grote schrik vulde ik bijna 7 verhuisdozen met boeken. Confronterend! Ik bewaarde mijn favoriete boeken, boeken die door schrijvers gesigneerd waren, enkele kinderboeken voor Elise en al mijn kookboeken. Het doel was om 1 rij boeken in de kast te vullen, maar uiteindelijk werd het anderhalve rij. Het zou best kunnen dat ik ooit ook nog van deze boeken afscheid ga nemen, maar momenteel maken ze me nog blij en sla ik ze ook nog wel eens open.

Ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen- als kind wilde ik altijd in een bibliotheek of in een boekenwinkel wonen- maar gek genoeg luchtte het opruimen en wegdoen van mijn boeken me juist heel erg op. Misschien is het omdat ik het lezen van bepaalde boeken link aan bepaalde fases uit mijn leven? Nu deze boeken weg zijn sta ik in ieder geval weer open voor nieuwe verhalen en inzichten.

Stoppen met lezen doe ik natuurlijk nooit. Nadat mijn man me een iPad Mini cadeau gaf voor kerst ben ik daarom overgestapt op het lezen van e-books. Na enkele aankopen te hebben gedaan werd ik lid van de online bibliotheek en ging er werkelijk een wereld voor me open. Ik voel me weer dat kleine meisje van vroeger dat álles wil lezen en maak eindelijk tijd voor het verslinden van boeken. Ik zet ze alleen niet meer in mijn kast, maar op mijn digitale boekenplank, waar ze in het ergste geval na 3 weken weer verdwijnen.

Door bewust te kiezen en ruimte te maken, creëerde ik de rust die ik nodig had om één van mijn favoriete hobby’s weer op te pakken. Binnenkort zal ik dus weer boekreviews plaatsen. Niet altijd van de hipste of meest recente boeken, maar wel van boeken die ik oprecht leuk vond om te lezen en waarvan ik hoop dat jullie ze ook leuk gaan vinden.

Heb jij veel boeken? Heb je ze ook allemaal gelezen? ?

8 Comments

 1. Wat een besluit!
  Ik heb heel…..heel………heel veel boeken. Zo veel dat ik zo’n 7 verhuisdozen onuitgepakt heb staan terwijl je het verschil niet ziet in 5 kasten in 2 huizen… Talenknobbel maakt ook nog dat ik dezelfde boeken in diverse talen bezit en ook daarvan geen afstand kan doen…want elke taal geeft toch weer een eigen lezing…
  Heel erg…ik weet het….
  Als we komend jaar alles gaan samenvoegen in 1 huis dan gooi ik alle ‘slechte’ boeken weg. Dat scheelt een kast. Waar de rest moet heb ik geen idee van.
  E-reader is niet mijn ding, de geur en textuur van papier zijn mij heilig.
  Kortom: een diepe buiging voor jou!
  Veel leesplezier xxx

 2. Wat goed van je! Ik heb twee boekenkasten vol waar ik maar watgraag de bezem door zou willen halen maar ik ben er simpelweg nog niet klaar voor. Wellicht een goed voornemen voor dit jaar?

 3. Wat goed! Ik heb dus ook heel veel boeken weg gedaan, heb er nog een paar over. En ik heb er nog nooit spijt van 🙂

 4. Ik heb ontiegelijk veel boeken eigenlijk, allemaal mooi staan in mijn boekenkast op zolder (foto ook te vinden op mijn blog) Ik ben echt van de papieren boeken, heb geen e-reader. Zal dus niet zo snel boeken weg doen.

  • Heerlijk toch, een privé-bibliotheek? Boeken zijn ook gewoon (emotioneel) waardevol dus ik begrijp dat veel mensen vasthouden aan hun papieren bibliotheek.

 5. Ik vind het heel knap van je en ik snap het! Diep respect dat je er afscheid van genomen hebt. Ik heb heel veel boeken. En ik heb ze bijna allemaal gelezen. Ik heb dus wel zo’n bibliotheek haha. Maar hoewel ik er nog niet aan toe ben om ze allemaal weg te doen heb ik laatst wel twee dozen naar mijn ouders gebracht. Overigens kan ik niet wennen aan de e-reader, ik vind een boek vasthouden veel fijner.

  • Nou, dat verbaast me dus van mezelf, maar ik vind het heerlijk om digitaal te lezen. Natuurlijk blijft een echt boek altijd mooier en ben ik om die reden gek op boekhandels (koop nog wel kinderboeken, maar probeer dat ook in te dammen, kuch) en bibliotheken, maar voor mezelf werkt dit echt prima!

Comments are closed.