Alleen naar de bioscoop: A Star is Born

Sinds ik actiever bezig ben met het regelen van kunstenaarsafspraakjes voor mezelf, heb ik opeens een lange lijst met potentiële leuke dingen om te doen. Afgelopen maandag ging ik bijvoorbeeld alleen naar ‘A Star is Born’ in de bioscoop.

High-Five voor alleen naar de film gaan!

Ik wist dat ik mijn man geen plezier ging doen met twee uur Lady Gaga en al mijn vriendinnen werken op maandag, dus zo zat ik op maandagochtend zo goed als alleen in de bioscoop. Gek? Nee, totaal niet. Ik beschouw mezelf als prettig gezelschap en zat dus volkomen op mijn gemak te wachten tot de film begon. Dat laatste duurde wel even, want Pathé in Arnhem is enorm groot en telt zes verdiepingen, waarvan één hele verdieping die verdacht veel weg heeft van een snoepwinkel. Dat ben ik als provinciaaltje niet gewend, dus ik deed er ongeveer vijfentwintig minuten over om drinken en snacks te kopen en mijn eigen Chai Latte te brouwen.

Tevreden nestelde ik me in mijn stoel en staarde de lege zaal in. Zouden er überhaupt mensen naar de bioscoop gaan op een maandagochtend of zou dit een privé-filmochtend worden? Toen er op een gegeven moment een jongen alleen binnenkwam die wat ongemakkelijk voor zich uitkeek, gaf ik hem in gedachten een high-five. Good for you! Hoera voor alleen naar de film gaan!

Uiteindelijk zouden er nog zo’n zes anderen binnenkomen, waaronder één stel. Prima score als je bedenkt dat de overige mensen dus ook alleen met zichzelf naar de film gingen.

Over A Star is Born

De komende twee uur zat ik volkomen in trance naar A Star is Born te kijken. Ik was in de veronderstelling dat ik naar een feelgood film zou gaan, maar het tegendeel bleek helaas waar. Ik had misschien de omschrijving op verschillende sites wat beter moeten lezen:

“Jackson Maine is een countryzanger die op de rand van de afgrond staat als hij een getalenteerde onbekende zangeres ontdekt, genaamd Ally. Als de twee een hartstochtelijke liefdesrelatie beginnen zet Jackson Ally in de spotlights en werpt haar in de wereld van de sterren. Maar als zijn eigen carrière in de schaduw komt te staan van die van Ally begint hij het steeds moeilijker te vinden om met zijn vergane glorie om te gaan.” Moviemeter.nl

Er wordt gesuggereerd dat Lady Gaga voor deze film wel eens een Oscar zou kunnen winnen, en ik moet zeggen dat ik haar als actrice echt fantastisch vond. De vraag is wel in hoeverre ze geput heeft uit haar eigen karakter en ervaringen; ik vroeg me zeker in een verder stadium van de film af of ik naar de artiest Lady Gaga of de vrouw en actrice Stefani Germanotta aan het kijken was. De muziek was top en ook Bradley Cooper spatte van het scherm af in zijn rol als countryzanger. Nooit geweten dat die man zo goed kon zingen!

De chemie tussen Lady Gaga en Bradley Cooper was duidelijk voelbaar en na afloop was ik daarom behalve een beetje verdrietig – de film heeft helaas geen happy end – ook enigszins gedesillusioneerd waarom die twee niet in het echt getrouwd zijn en een schare knappe en muzikale kinderen geproduceerd hebben. Maar ja, such is life.

Verder vond ik de film enorm goed en vermakelijk en was het heerlijk om even weg te dromen bij het verhaal over een meisje met een groot talent dat ontdekt wordt en kan doen waar ze altijd al van gedroomd heeft. Meer inspirerend kunnen ze films niet maken. Missie geslaagd en ik heb weer een favoriet liedje om hard en vals mee te zingen.

A Star is Born draait nu in de bioscoop en als je fan bent van romantische drama’s met veel muziek moet je ‘m zeker gaan kijken!

NB: Ik had graag een originele foto uit de film zelf willen gebruiken, maar ben een beetje huiverig voor auteursrechten en boetes. Vandaar deze oplossing.

Dit artikel is het 3e artikel in het kader van de kunstenaarsafspraakjes uit het boek ‘The Artists’ Way’ van Julia Cameron, waarin ik op zoek ga naar inspiratie voor mijn verhalen. Binnenkort zal ik het begrip ‘kunstenaarsafspraakje’ toelichten in een apart artikel.