And they call it puppy love…

Wat blijkt? Het fenomeen ‘Lentekriebels’ uit De Luizenmoeder wordt ook écht in de kleuterklas behandeld. Met effect: er lijken her en der al wat verliefdheden te ontstaan.

Puppy love

Mijn man stond laatst zijn haar te kammen toen de kleuter langsliep. ‘Oh!’ giechelde ze. ‘*Bas heeft ook zulk haar!’ Er klonk geschal van alarmbellen. Zachtjes en onschuldig, zoals kerstklokjes, maar toch: Alarm! Alarm! Alarm! Ik wachtte af totdat mijn man zou vragen wat voor werk de papa van *Bas deed en wanneer hij zich zou komen voorstellen.

’Wie is *Bas?’ vroeg mijn man zo kalm mogelijk aan de kleuter. Er verscheen een dromerige glimlach op haar gezicht. ‘Gewoon,’ zei ze schokschouderend. ‘Van school.’ Ze werd een beetje verlegen. Ik had haar nog nooit zo gezien.

’Heeft *Bas dan net zulk haar als papa?’ vroeg ik. ‘Jaaaaaaaa,’ zei de kleuter met een diepe, dramatische zucht. ‘Heel, héél erg mooi zwart haar.’ In gedachten ging ik alle jongetjes uit haar klas na. Ik had geen zwartharig jongetje gezien, en ook geen puppy love opgemerkt. Misschien was het een jongetje uit een serie die ze keek? Maar nee, de naam *Bas viel steeds vaker en hij zat toch echt bij haar op school, aldus de kleuter. Daar konden we het mee doen.

De appel valt niet ver van de boom

Ik was ongeveer dezelfde leeftijd als mijn dochter toen ik nogal gênant verliefd werd op een vriend van mijn oom. Hij had blauwe ogen, zwart haar en een vriendin, want hij was ongeveer 20 jaar ouder. Hij vond het wel schattig, zo’n flirtend kleutertje. Op één foto ben ik te zien terwijl ik een handkus naar hem blaas. Ik kan me hem niet meer herinneren, maar op mijn 4e zat de liefde kennelijk erg diep.

De afgelopen weken heb ik tijdens het wegbrengen op school enorm staan treuzelen. Ik hield de hele rij wachtende ouders op omdat ik als Sherlock Holmes de namen op de stoeltjes in de kring inspecteerde. Ik bestudeerde de blikken die mijn kleuter uitwisselde met elk mannelijk persoon tussen de 4 en 6 jaar oud en analyseerde ze. De afscheidsknuffels duurden langer omdat ik over haar schouder naar dat ene nieuwe jongetje zat te loeren. Donkerbruin haar met krullen, misschien was dat *Bas wel. Op een gegeven moment zei de kleuter verward maar op besliste toon: ‘Daháág, mama!’ en ben ik maar gegaan.

Ik heb het onderwerp *Bas laten rusten. Mijn kind heeft ook recht op privé-gevoelens en een eigen leven. Maar toch, gisteren zat ze nog in mijn buik. Nu heeft ze het over jongens. JONGENS!!!

Zowel mijn man als ik hebben *Bas nooit gevonden. Misschien is hij ouder en zit hij in een andere klas. De kleuter heeft het ook niet meer zo vaak over hem. Voorlopig zijn we ‘safe’, maar op een dag zal die deurbel gaan en staat haar date voor de deur en daar bereiden we ons maar vast mentaal op voor. Kleine meisjes worden sneller groot dan je denkt.

*Bas is een gefingeerde naam.

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

5 Comments

  1. Haha, wat schattig. Anna heeft ook al sinds de kleuterschool een ‘crush’ en wij vinden hem eigenlijk veel te druk en stout en Anna zegt zelf ook vaak: Hij is het vaakst stout, maar ik ga toch met hem trouwen. Best zorgelijk dus.

    Overigens hebben we twee buurmeisjes met een gescheiden moeder en eentje (6) is ook verliefd en riep dat heel hard door de huizenblokken (toen iedereen buiten zat met het mooie weer) en daarna: “Mama is verliefd op…” (je kan dus ook niets geheim houden in zo’n wijk haha). En toen vroeg ik haar zusje (3) of zij ook verliefd was en toen dacht ze na en zei ze: “Ik ben verliefd op mama”. Zó schattig! 🙂

  2. Haha, Ik heb zo geweldig gelachen. Hier met 2 meiden is het schering en inslag met puppy love. Er zijn zelfs al kandidaten die zich officieel hebben voorgesteld. Dag mevrouw ik ben die en die en ik denk dat ik met uw dochter ga trouwen. Zelfs ik moet ervan giechelen. Maar effe serieus, ik denk het toch niet meneertje! Je bent pas 9 jaar! Gelukkig zijn de meiden niet zo onder de indruk van de directe aanpak en zijn meer in de wolken van die nerd 3 rijen achter in de klas. Is helemaal prima. Ik houd ook meer van de rustige, aftastende en zeer langzame aanpak. Zo’n aanpak van een jaar of tig. Kunnen wij ook nog even wennen….

    • Wat hilarisch, die bewonderaars! Met 2 meiden kunnen jullie je borst vast nat maken. Wel lief dat ze onder de indruk zijn van de nerd.

  3. Ohh ik ben zo blij dat mijn dochter nog een klein peutertje is dat nog niet eens kan praten. De jongens hebben hun eerste crush al te pakken maar op de een of andere manier maak je je daar toch minder druk om.

    • Is ook anders. Op de een of andere manier wil je je dochter extra beschermen of zo. Ik hou mijn hart vast…

Comments are closed.