Bedankt, Dick Bruna!

Gisteren is in zijn woonplaats Utrecht Dick Bruna overleden, de geestelijk vader van het favoriete konijn van mijn dochter, Nijntje. Hij laat een vrouw, drie kinderen, zes kleinkinderen en een prachtig nationaal erfgoed na. Hij is 89 jaar geworden.

Dick Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp hiernaast vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes pocketboeken. Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren 60 furore met zijn werk.

Dick Bruna werd geboren op 23 augustus 1927. Hij maakte als ontwerper bij het familiebedrijf uitgeverij A.W. Bruna & Zoon meer dan 2.000 omslagen en affiches. In 1955 maakte Dick Bruna het eerste boekje over Nijntje. In de meer dan zestig jaar die volgden, schreef hij vele kinderboeken over Nijntje en andere figuren zoals het hondje Snuffie, Boris en Barbara Beer en Betje Big. Ook ontwierp hij voor diverse goede doelen zoals UNICEF, Wereld Aids Dag, Terres des Hommes, World Peace is Possible en Het Rode Kruis.

Jeugdheld

 

Net als met de strips van Jan, Jans & de Kinderen groeide ik op met Nijntje Pluis. Mijn dochter verliet, slechts 5 dagen oud, het ziekenhuis in haar allereerste jasje met Nijntje erop. De komende jaren van haar leven zou Nijntje haar favoriete konijn worden. De boekjes zijn altijd goed, de grote knuffel zit op haar bed en in de nacht houdt de grote Nijntje lamp de wacht. Tijdens peuterdansen danst ze de benen onder haar lijf vandaan op het dansliedje van Nijntje.

Ook voor haar is Nijntje een jeugdheld, een figuur die voor haar tot leven is gekomen en die ze vanaf het eerste moment in haar hart heeft gesloten. Een vriendje dat ze overal tegenkomt. Iedereen houdt van Nijntje. Misschien dat het nieuwsbericht van het overlijden van Dick Bruna me daarom ontroerde. Hij was niet alleen de tekenaar van Nijntje, maar haar geestelijk vader. En daarmee ook een klein beetje de vader van ons allemaal, van onze jeugd, onze jongste fantasie. Hij maakte de wereld zoveel vrolijker en kleurrijker.

De eenvoud van zijn tekeningen spreekt nog steeds tot de verbeelding van vele kinderen, van 0 tot 100 jaar oud. Ik hoop van harte dat mijn dochter haar kinderen nog voor gaat lezen uit de Nijntje boekjes en dat de verhalen het eeuwige leven mogen hebben. Voor mij was Dick Bruna een kunstenaar die begreep waar het om draait in het leven: kleur en vrolijkheid.

Meneer Bruna, bedankt voor deze prachtige erfenis! Ik wens iedereen die hem lief heeft veel sterkte toe.

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

1 Comment

Comments are closed.