Bedankt hè, Spotify!

Nu 2017 zo langzaam op z’n einde loopt, krijg ik te pas en te onpas jaaroverzichten om mijn oren geslingerd. Zo ook van Spotify. Zij deelden mijn meest beluisterde nummers van 2017.

Ik ben helemaal geen coole rockchick meer

Schrok ik me even een hoedje. In mijn jeugd (die ik steeds verder achter mij laat) hield ik van gitaarmuziek en soul. Ik combineerde moeiteloos Rage Against The Machine en Skunk Anansie met Angie Stone en Jamiroquai. Zelf vond ik het een uitermate coole combi. Tegenwoordig luister ik nog steeds graag naar muziek van vroeger, gecombineerd met wat Top 40, want een mens moet toch bij blijven.

Wat ik terugvond van die voorkeur in mijn Spotify Jaaroverzicht? Helemaal niks! Kijkend naar dat overzicht kon ik maar 1 conclusie trekken: ik heb ze muzikaal gezien niet helemaal meer op een rijtje. Ik bleek opeens een voorkeur te hebben voor powerballads, vrouwelijke Dance-artiesten en oude rockers. When did that happen?!

Omdat ik ook om mezelf kan lachen, besloot ik om wat juweeltjes met jullie te delen. Ik vind sommige liedjes ook écht heel goed, en accepteer dat mijn coole reputatie van weleer door deze ontboezeming voltooid verleden tijd is.

Sia – The Greatest

Sia blijkt een van de meest gestreamde artiesten van 2017 en daar heb ik aan bijgedragen. Ik hou van Sia. Ik vind haar taboedoorbrekend, artistiek, en een hele goede zangeres. Dit nummer deed het voornamelijk goed op de snelweg, als ik me afvroeg waar het toch in hemelsnaam allemaal goed voor was, dat gehaast en gedoe. Aan het einde van dit liedje was dan ik weer overtuigd. ‘Chandelier’ stond ook hoog in mijn lijst.

Dua Lipa- Hotter than hell

Deze dame is daadwerkelijk de meest gestreamde vrouwelijke artiest van 2017. Ze is jong, mooi, heeft een dijk van een stem en als ik 20 jaar jonger was geweest had ik haar willen zijn. Vooruit, dat wil ik nu nog steeds wel. Hartjes voor Dua Lipa. ‘Be the one’ stond ook in mijn lijst en daar schaam ik mij niet voor!

Alessia Cara- How far I’ll go

Drie keer raden hoe de titelsong van Moana/Vaiana in de lijst van mijn meest beluisterde liedjes belandde? Juist.;)

Maar ook ik vind ‘m prachtig, vooral de tekst.

Beth Hart- Mama this song’s for you

Ik ben een megafan van Beth Hart. Ze is geweldig! Een echt bühnebeest die helemaal opgaat in haar liedjes en volwassen mannen aan het huilen krijgt met haar rauwe, gevoelige teksten.

Als moeder van een dochter jank ik me nog regelmatig de ogen uit mijn kop tijdens het luisteren van dit liedje. Het is zo veelzeggend en doet me keer op keer beseffen dat de cirkel rond is. Dat dit nummer in mijn lijst stond verbaast me dan ook helemaal niet.

Stromae- Papaoutai

Ik word heel blij van de muziek van Stromae. Is het de Franse taal, de artistieke video’s of de aanstekelijke deuntjes? Geen idee, maar ik vond bijna al zijn grote hits terug in mijn lijst, waaronder Papaoutai.

The Rolling Stones- She’s a rainbow

Dit nummer hoorde ik ooit voor het eerst bij een reclame, en toen ik ‘m dit jaar terugluisterde herinnerde hij me aan het karakter van mijn dochter. Dus toen ging hij 200.000 keer op repeat. Ja, ze zijn oud en belegen maar kom op: het zijn The Stones mensen!

Simon & Garfunkel – Cecilia

Ja, ik ben nog steeds ‘slechts’ 37, maar ik hou van Simon & Garfunkel. Als duo en solo. Dit nummer draaide mijn bonusmoeder altijd toen ik jonger was en deed het met name goed als de ene partij (lees: mijn moeder) ‘Making love in the afternoon with Cecilia back in my bedroom’ zong en de andere partij (lees: de rest) vervolgens ‘Making love’ blèrde. Ach, je had erbij moeten zijn. Het klonk zó goed en ik ga dit Elise ook leren.

Ed Sheeran- Thinking oud loud

Oh, Ed. Ik vind deze video zó romantisch en dit liedje echt heel erg mooi. De danseres draagt een jurk die best veel op mijn trouwjurk lijkt (Hij is wel wat gewaagder en doorschijnender hoor. De jurk van de danseres, dus.)

In theorie hadden mijn man en ik best zo’n dans kunnen doen op onze bruiloft maar in de praktijk dronken we wijn en aten we te veel snacks, om vervolgens bijna tot een eerste dans gedwongen te worden omdat dit ‘zo hoort.’ Maar echt, in gedáchten kunnen we het met gemak, zo’n dans.

Lily Allen- Somewhere only we know

Dit is 1 van mijn favoriete covers ooit. Lily Allen zong dit liedje voor de kerstreclame van John Lewis. Het bijbehorende filmpje deed deze sentimentele muts een traantje wegpinken. Het klinkt zo lief en puur.

Whitney Houston- All at once

Toen ik een jaar of 12 was, kocht ik mijn eerste CD-single. (De mensen die niet weten wat een CD-single is, verwijs ik bij deze door naar Wikipedia.) Dat was ‘I will always love you’ van Whitney Houston, maar het was met niet mijn eerste kennismaking met haar als zangeres. Ik playbackte al jaren haar hits vol overgave voor de spiegel en droomde van haar krullende haren. Ik heb nog steeds een zwakke plek voor haar, dus ook zij kwam terug in mijn jaaroverzicht en wel met deze suikerzoete ballad.

Verder nog eervolle vermeldingen voor ‘Have you ever been mellow’ van The Party Animals (die heb ik 1 keer geluisterd Spotify! 1 keer en toch staat ‘ie in de freakin’ lijst!) ‘Mama’ van The Spice Girls (klassieker…kuch) veel nummers van Racoon (ondergewaardeerde band als je het mij vraagt) K3 (Dochter besloot helaas K3 toch leuk te gaan vinden) Tori Amos en John Mayer (zwaar ondergewaardeerde singer-songwriters) en uiteraard Who Run the World van Beyoncé (girlpowerrrr!)

Vertel eens eerlijk: wat staat er zoal in jouw Spotify jaaroverzicht? 

Filed under Dochterlief vertelt
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.