Ik begrijp de voorstanders van het menstruatieverlof wel

Een paar maanden geleden was het in het nieuws: werd het niet eens tijd voor menstruatieverlof voor vrouwen? Nota bene in Indonesië blijkt dit al decennia de normaalste zaak van de wereld. Vrouwen mogen daar  maandelijks twee dagen betaald verlof op nemen tijdens hun menstruatie zodat ze zich niet onnodig ziek hoefden te melden.

Het zwakke geslacht

 

Lichtelijk verbaasd volgde ik de discussie die al snel op gang kwam via social media. Over dat dit zwaar overdreven was. Dat de vrouwen van nu prinsesjes waren die om een vastzittende scheet al ziek naar huis gingen. Menstrueren was nou eenmaal ‘vervelend’ en hoorde erbij. Iets met glazen plafonds die zo nooit doorbroken gaan worden.

Het bovenstaande commentaar kwam van mannen en van vrouwen. Daarna kwamen er tegenreacties. Vrouwen die aangaven zwaar gedrogeerd naar hun werk te gaan omdat ze zich niet elke maand ziek wilden melden. Vrouwen die zich juist wel regelmatig ziek moesten melden, maar een andere reden aangaven omdat de werkelijke reden niet geaccepteerd zou worden. Die vrouwen zouden blij zijn met een paar dagen verlof.

Verwend gedrag 

 

Maar er kwamen – en dat vond ik opvallend- ook veel reacties van vrouwen die het niet begrepen, dat geklaag en dat verwende gedrag rondom de menstruatie van andere vrouwen. Zo zouden mannen ons altijd blijven zien als het zwakke geslacht. Menstruatie was toch zeker geen ziekte?

Parttime willen werken, ouderschapsverlof, bevallingsverlof en menstruatieverlof. Het moest niet veel gekker worden, vonden zij. En ze gaven legio voorbeelden over wat zij allemaal deden in hun dagelijks leven, en vooral ook tijdens hun menstruatie. Die paar dagen per maand waren niet anders dan normaal! Als zij het konden, dan konden die andere vrouwen het toch ook? Even door de zure appel heen bijten en weer doorgaan.

Too much info? Dit is hoe het kan gaan

 

Ik typ dit artikel op bed, nadat ik puffend – net als toen ik aan het bevallen was- de trap op ben gelopen en mijn zojuist gegeten boterham er bijna aan de bovenkant weer uitkwam. Het koude zweet brak me er van uit. Nu ik moeder ben weet ik dat de pijn die ik tijdens de eerste dagen ervaar lijkt op de pijn tijdens mijn bevalling. Mijn vorige huisarts – een man nota bene – geloofde meteen dat sommige vrouwen zulke menstruaties konden hebben.

Nu we toch al op de intieme, too much info tour gaan op deze blog: de week voor, maar ook tijdens mijn menstruatie heb ik ontzettend veel last van mijn darmen. Soms zo erg dat ik net zo goed op het toilet kan blijven zitten en daarna zo gevloerd ben dat ik eigenlijk graag wil slapen. Leuk, zo op kantoor. Alle organen in mijn buik lijken een soort polonaise te willen lopen en mijn buik zet zo erg op dat ik wel 20 weken zwanger lijk.

Maandverband en tampons sla ik groot in en gaan elke maand op. Dat is ook hard nodig want soms val ik bijna flauw van het bloedverlies. Ik ben niet anders gewend, maar de vlag gaat hier uit en de uitvinder krijgt van mij persoonlijk een lintje als er een middel komt waardoor ik nooit meer ongesteld hoef te worden.

Gelukkig heb ik vandaag een vrije dag, maar morgen moet ik weer werken. Ik heb me in al die jaren nog nooit ziek gemeld om mijn menstruatieklachten, maar zou het wel willen. Ik voel me namelijk echt ziek en tel de dagen af tot het voorbij is.

Uiteraard ben ik bij de huisarts beland. Ik ben herhaaldelijk binnenstebuiten gekeerd tijdens onderzoeken maar men vond (gelukkig) niets. Ik kreeg de diagnose spastische darm en daarna zouden de klachten vast minder worden nadat ik kinderen zou hebben gekregen.

Nou…dat is helaas niet zo gebleken. Maar de 37 weken dat ik zwanger was vond ik het heerlijk om niet ongesteld te worden. Ook hormonale anticonceptie werkt er niet tegen, dus inmiddels heb ik ook dat afgezworen. Ik werd er echt een heks van, namelijk.

Hoe ik de maandelijkse periode overleef?

Op heel veel pijnstillers. En ik eet anders. Veel vezels, minder vlees en zuivel, minder koffie en suiker, en geen alcohol. Ondanks de pijn probeer ik wel te blijven bewegen en als ik thuis kan werken, doe ik dat ook in een lekker zittende outfit.

Ik slik teunisbloemolie, magnesium en vitamine B. Maar het wondermiddel heb ik na al die jaren nog niet gevonden. Sinds ik zwanger ben geweest lijken de klachten (ook voor de menstruatie) alleen maar te verergeren. Shit happens, probeer ik me maar voor te houden. Of: ‘ Het werkt in ieder geval naar behoren.’

Maar de mogelijkheid om menstruatieverlof te kunnen opnemen? Top idee. Ik beloof julllie dat ik (en al die andere vrouwen die hetzelfde hebben) er geen misbruik van zullen maken en nog steeds ons vrouwtje zullen blijven staan op het werk.

Filed under Dochterlief werkt
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

10 Comments

 1. Ik heb al jaren een mirena en word niet ongesteld. Nu snap ik wel dat dat niet voor iedereen is weggelegd, maar ik zie er dus meer in om dat ongesteld zijn af te schaffen, dan om er verlof voor in te zetten. 😉

 2. Goed stuk Romy! Het geklaag van andere mannen en vrouwen over ‘verwend zijn’ zegt meer over hen dan over jou. Hoe makkelijk is het weer om te oordelen over iets wat je zelf niet meemaakt. Want als ze zouden voelen en meemaken wat jij ervaart, dan zouden ze wel anders piepen. Ik herken het deels. Waarschuwing! Ik ga nu ook even op de ‘oversharing’-toer. De eerste twee dagen moet ik serieus met ontzettend dik nacht-maandverband rondlopen. Juist, overdag! Omdat het te erg is. Enorm bloedverlies. Ook gewoon tijdens het lopen. Maar zo ziek ervan zijn als jij beschrijft, dat heb ik – denk ik – niet ervaren. Ik heb het niet meegemaakt maar ik zou het helemaal niet erg vinden als vrouwen betaald verlof krijgen, zich ziek melden of anders. Natuurlijk komt het wellicht lastig uit. Maar waarom is dit anders dan iemand die met hoge koorts in bed ligt? Of griep heeft? Want dat is wel sociaal geaccepteerd? Kortom. Helemaal met je eens! Zo!

 3. Wat een goed geschreven artikel! Ik heb menig vrouw een andere vrouw hierover (of noem een willekeurig onderwerp) horen afbranden…ziek zijn op werk is sowieso een taboe waar ik helemaal niks van begrijp…werk is soms echt net een kleuterschool! Ik heb ook veel last van menstruatiepijn, vooral de eerste drie dagen…en enorm veel bloedverlies. Het wordt tijd dat er erkend wordt dat een paar dagen verlof per maand goed is…en dat glazen plafond waar vrouwen elkaar op social media over manipuleren dat die hierdoor nooit doorbroken zal worden? Gaat vanzelf nooit gebeuren wanneer wij vrouwen elkaar niet wat meer gaan steunen…hoeft een man echt helemaal niks voor te doen 😉

 4. Pingback: Lees mee 28: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

 5. Ik heb een boek gelezen: Men-struatie. Ook een mannenzaak. Vol handige tips en de vrouw van de schrijver heeft dankzij deze methode minder pijn, menstrueert 1-2 dagen in plaats van 8, heeft minder stemmingswisselingen en pijn. Volgende week dinsdag schrijf ik erover en ik ga het proberen. Want mij maakt het inderdaad ook ziek en ik geloof echt dat zo’n verlof een uitkomst is.

 6. Ik geloof meteen dat het voor sommige vrouwen echt te heftig is. Mijn moeder moest ook altijd met een kruik op bed liggen. Bij mij is alleen het bloed verlies heel heftig. En sinds mijn zwangerschap heb ik letterlijk ieder half uur een wc nodig. Het lukt mij prima om te werken. Ik heb alleen extra pauzes nodig 😉

 7. Mijn menstruatie is op het moment heel onregelmatig en de klachten zijn ook wisselend. Het blijft een vervelend iets. Sterkte en ik hoop dat je ergens verlichting in zult vinden.

 8. Herkenbaar!
  Zelf ook jarenlang standaard aan de pijnstillers om er “door” te komen.
  Vaak zijn het ook ” maar” twee beroerde dagen en dan gaat het wel weer.
  Nu weet ik eindelijk dat de behoefte aan koffie, alcohol etc groter wordt vóór de menstruatie. En dat het dan goed is deze middelen niet te nemen.
  Wat zou het,voor iedereen,heerlijk zijn als we leren accepteren dat als iemand zegt “Het gaat even! niet” we dat gewoon aannemen als waarheid.
  Misschien wel het beste het in ieder geval gewoon te accepteren van onszelf.
  Sterkte!

 9. Herkenbaar! En ik snap dat menstruatieverlof wel…. Ik had ook altijd veel last van mijn menstruatie dus ben na mijn tweede bevalling aan de pil gegaan. Deze slik ik gewoon door dus ben na die tijd niet meer ongesteld geweest. Heerlijk is dat!

  • Ik reageer slecht op zo ongeveer elke pil, anders had ik dat inderdaad ook gedaan. Fijn dat het voor jou nu te doen is!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.