Bodypositivity Tag

In blogland is het onderwerp ‘Bodypositivity’ al een tijdje een hot item. Omdat ik hier ook wel iets over te melden heb – ik heb namelijk ook een body – heb ik de Bodypositivity Tag van Cassandra ingevuld.

Wat versta jij onder Bodypositivity en wat betekent dit voor jou?

Bodypositivity staat voor mij gelijk aan lekker in je vel zitten en je lichaam voor de volle 100% accepteren, iets waar met name vrouwen nogal eens moeite mee lijken te hebben. Ik heb in ieder geval zelden een man horen klagen over zijn buikje, een bad hairday of een pukkel op zijn neus.

Aan de andere kant worden zij ook veel minder beoordeeld om hun uiterlijk. Bekende mannen die ouder worden hebben allemaal ‘een karakteristieke uitstraling’ terwijl bekendere vrouwen van mijn leeftijd of ouder steeds vaker de weg naar de plastisch chirurg lijken te vinden. Prima als jij je daar oké bij voelt trouwens, maar niet mijn kopje thee.

Wat dat betreft hebben we nog een lange weg te gaan, want de tijd dat vrouwen alleen maar mooi of perfect moeten zijn hebben we toch eigenlijk wel gehad? Ik vind het zo gek om te zien dat aan de ene kant deze bodypositivity movement helemaal hot is terwijl (of misschien juist omdat) er inmiddels al zoiets bestaat als een typisch vrouwelijk ‘Instagram-gezicht’: strakke, volle getekende wenkbrauwen, (opgespoten) volle lippen en heel veel lagen highlighter en foundation. Om het nog maar niet te hebben over de borstvergrotingen en bil- implantaten.

Ook ik ben maar een mens. Er zijn dagen dat ik in de spiegel kijk en niet tevreden ben met wat ik zie, maar het komt steeds vaker voor dat ik in de spiegel kijk, mijn schouders ophaal of even naar mijn spiegelbeeld lach en vervolgens verder ga met de orde van de dag.

Kijk eens naar een foto van jezelf. Wat valt jou het eerste op? Hoe voel je je daarbij?

Ik blijk belachelijk weinig recente foto’s te hebben waar ik in mijn geheel op sta, dus ik heb er eentje van mijn laatste vakantie uitgekozen. Wat ik me vooral herinner is hoe ik me voelde. Het was lekker weer, en ik was ontspannen. We hadden de hele dag nog voor ons liggen. Ik heb me dus echt moeten concentreren op hoe ik me er objectief uit vind zien en dat vond ik best gek om te doen.

Een paar jaar eerder had ik hele andere dingen gezegd, zoals: wat zie ik bleek, ik vind de littekens op mijn benen niet mooi en mijn kuiten te stevig, enzovoort. Maar nu keek ik heel anders naar deze foto. Ik zie een kleine, donkerharige vrouw met een normaal postuur. Haar hele verschijning is contrastrijk en ik zou als buitenstaander wel even naar haar kijken. Bovenal vind ik dat ik er blij en tevreden uit zie, en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat gevoel steeds vaker bij mezelf bespeur: nee, ik ben verre van perfect, maar ik heb een leuk hoofd en een fijne uitstraling.

Noem nu twee mooie dingen aan je body waar je gelukkig mee bent

Ik ben blij met mijn ogen. Ze zijn amandelvormig en groen en ik krijg regelmatig complimenten of de vraag of ik gekleurde contactlenzen draag. Verder ben ik blij met mijn huid, hoe overgevoelig die ook kan zijn. Mijn huid is niet egaal, maar erg fijn en zacht en ik heb amper rimpels. Mijn dochter noemt het een van de mooiste dingen aan mij, ‘dat mama altijd zo lekker zacht is.’ Verder ben ik over het algemeen wel tevreden. Het doet het toch allemaal maar, dat lijf.

Zelfacceptatie in de zomer: bikini of badpak?

Ik heb altijd gezworen dat ik nooit meer een bikini aan zou trekken na de geboorte van mijn dochter, omdat ik niet tevreden ben met hoe mijn buik eruit ziet. De huid is verslapt en zit onder de littekens. Mijn buik is regelmatig opgezet door allerlei oorzaken, wat ik ook niet mooi vind. Maar door recente gezondheidsproblemen ben ik anders naar mijn lijf gaan kijken en zou ik absoluut gewoon in bikini rond gaan lopen. Dat buikje hoort bij mij, ik heb geen zin om het onnodig te bedekken.

In deze outfit voel ik me mooi

Dit vind ik een lastige, want ik heb dus bijna geen foto’s van outfits. De mooiste outfit die ik naar mijn mening ooit heb gedragen, is nog steeds mijn trouwjurk. Op geen enkele manier verhullend en in eerste instantie ook veel ‘bloter’ dan ik eigenlijk wilde – ik wilde niet strapless maar dat was rond die tijd in de mode- maar ik trok ‘m aan en ik voelde me er bloedmooi in.

Daarnaast voel ik me in het najaar ook fantastisch in mijn fuchsia winterjas, die mijn dochter voor me uitkoos. Ik heb nog nooit zoveel complimenten gekregen over een kledingstuk en ga ‘m afdragen tot de gaten er in vallen.

Verder ben ik druk bezig om mijn kledingkast een upgrade te geven, want ik vond langere tijd dat mijn dochter voorrang had op dat gebied. Dat had ook nog te maken met een stukje zelfacceptatie, waar ik een tijd geleden een artikel over schreef dat werd gedeeld door Vrouw.nl.

Ik moet zeggen dat ik aardig op weg ben. Ik kan me erg vinden in het idee van een capsule wardrobe en stem mijn kleding meer op elkaar af. Mijn stijl is vrouwelijk en vrij basic. Ik volg de mode niet op de voet- veel dingen vind ik mijn figuur niet flatteren- maar ik ben gek op heldere felle kleuren, printjes en schoenen en ben er sinds kort achter dat ik liever jurkjes en rokken dan broeken draag.

Hoe denk jij dat anderen jou zien? Hoe zie jij jezelf? Is dit in het verleden ooit anders geweest en wat was hiervan de oorzaak?

Ik krijg aardig wat complimenten over mijn exotische uitstraling. Ik heb Aziatisch en Nederlands bloed en mensen kunnen me vaak niet meteen plaatsen. Vriendinnen complimenteerden me best vaak met mijn figuur op momenten dat ik slanker en ‘rechter’ had willen zijn. Die vrouwelijke vormen flatteren mij ook wel, maar kennelijk zagen zij dat eerder dan ik.

Toen ik jonger was en wat kilo’s lichter, had ik altijd iets op mezelf aan te merken. Ik kreeg al in de één na laatste klas van de basisschool rondingen en werd daar heel erg onzeker van.

Vooral mijn grote cupmaat is langere tijd meer een last dan een zegen geweest. Er zijn momenten geweest dat ik dagelijks door oudere jongens en mannen werd aangesproken op mijn cupmaat, terwijl ik nog bezig was met bedenken met welke Barbie’s ik die dag wilde spelen. Vervelend als je je al zo kwetsbaar voelt door je veranderende lijf.

Ik heb mijn rondingen lang verborgen. Wat dat betreft was mij Grunge-periode in de jaren 90 ideaal, want ik kon oversized kleding dragen en dat was lekker veilig. Badkleding dragen vond ik vreselijk en ik droeg ook altijd hoge hakken, want ik was veel kleiner dan mijn vriendinnen en dat kon toch écht niet. Ik denk dat ik gewoon heel graag mainstream wilde zijn, terwijl ik dat niet was. Het duurde even voordat ik me realiseerde dat ik dit ook helemaal niet hoefde te zijn. Nu ik ook steeds meer mijn weg begin te vinden op kledinggebied, is mijn figuur eigenlijk steeds minder een issue voor mij en zie ik dat het hoort bij wat mij uniek maakt.

Noem een overwinning van wat jouw lijf je heeft laten doen

Zwanger zijn en een kind baren, uiteraard! Ik had een hele zware, medische zwangerschap en ook de bevalling heeft zijn tol geëist. Vijf jaar later heb ik nog steeds bekkenklachten, heb ik onverklaarbare buikklachten en pijntjes en is mijn energieniveau nog steeds niet op peil. Maar het cliché is waar: het is het mooiste wat mijn lijf ooit gedaan heeft. Ik ben er trots op en ik heb er een fantastisch kind voor teruggekregen. Aan mijn gezondheid werk ik iedere dag en ik ben blij dat mijn lijf grotendeels naar behoren functioneert. Dat is meer waard dan het perfecte plaatje.

Vind jij dat er meer size diversiteit in de media mag komen, en waarom?

Ja, absoluut. En dan ook alle soorten en maten, want terwijl ik nu bespeur dat curves helemaal hot zijn (dank u, dank u!) vind ik dat dunne vrouwen onnodig vaak worden afgezeken. Real women have curves, zegt men dan. Nee, real women zijn gewoon vrouwen van vlees en bloed! We komen in alle soorten en maten!

Het is net zo kwetsend om tegen een dunne vrouw te zeggen dat ze meer moet eten en dat ze zo mager is, als tegen een dikke vrouw zeggen dat ze eens iets minder moet gaan eten omdat ze te zwaar is. Wij vrouwen zouden elkaar meer moeten steunen en ik hoop van harte dat dit ook echt eens gaat gebeuren. Persoonlijk zou ik ook graag meer diversiteit in afkomst willen zien. Ik mis nog wat donkere en Aziatische boegbeelden in het plaatje, maar het begin is er zeker!

Je favoriete bodypositivity account is

Poeh, ik volg niemand bewust om die redenen. Niet voor niets zit ik zo graag op Twitter, wijze en mooie woorden doen mij meer dan opgepoetste en vaak in scène gezette plaatjes. Ik volg andere vrouwen omdat ik ze interessant vind, niet om hun uiterlijk.

Je beste zelfacceptatie tip

Je schouders ophalen. Echt. Zoals jij is er maar één, en het leven is te leuk en te kort om je druk te maken over hoe je eruit ziet. Geniet, zorg goed voor jezelf en doe dat nooit met mate!

Mocht je je door dit hele epistel van 1600 woorden hebben heen geworsteld: mijn complimenten! Ik hoop dat het je wat wijsheden heeft opgeleverd. Mocht je deze tag willen overnemen, vergeet je dan niet te linken naar Cassandra?

Headerfoto door Marleen Sahetapy

Filed under Dochterlief schrijft
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. (Maar eerst dit boek maar eens afmaken.)

5 Comments

  1. Leuk om te lezen, vind je best positief hoor! Ik ben over all best positief, alleen vind ik mezelf altijd vreselijk op foto’s staan. Dan stort ik altijd in ofzo tot een hoopje. Ik heb overigens ook een favoriete jas nu die Anna heeft uitgezocht en die ik ook nooit meer uittrek 🙂

    • Ja gek is dat, ik vind mezelf dus ook helemaal niet fotogeniek. Maar er schijnt een logische reden te zijn dat je jezelf anders ziet dan dat je op foto’s staat. Grappig van die jassen, onze dochters kennen onze smaak beter dan wij zelf!

  2. Top! Mooi geschreven. Body en vooral zelfacceptatie, daar gaat het om. Niet om met kunstgrepen te willen lijken op wat op een bepaald moment als “mooi” wordt gedefinieerd of op het gemiddelde.

  3. Mooi artikel lieve Romy, ook een aantal herkenbare punten. Ik vind je een prachtvrouw!

Comments are closed.