Boekreview #11: ZIN! Lust in je leven door schrijven – Geertje Couwenbergh

cover-Zin-Geertje-Couwenbergh1

Ik schreef eerder al een artikel over hoe ik het bloggen probeer in te plannen in mijn dagelijks leven, en over hoe ik schrijven eigenlijk overal en op ieder moment zou kunnen doen, als ik er maar even de tijd voor zou nemen. Die wijsheid heb ik niet van mezelf.Vandaag deel ik daarom één van mijn favoriete schrijfboeken met jullie : ‘Zin! Lust in je leven door schrijven’ van Geertje Couwenbergh.

Dit boek is inmiddels al aan z’n vierde druk toe, lees ik op de website van de schrijfster. Good for her! Ik kan jullie namelijk al vertellen dat ik meteen weg was van dit boek en ‘m nog regelmatig pak om snel iets door te lezen of om een schrijfoefening te doen. Wat maakt dit boek nou anders dan al die andere boeken over schrijven? Veel schrijfboeken staan vol met regels en methodes en laten die in dit boek nou structureel ontbreken. Op één regel na: dat je tijdens en na het lezen van dit boek schrijft met al je zintuigen en met je hele lijf. Geertje Couwenbergh nodigt je uit om alles wat in je leven is te gebruiken om het schrijfvuur in je te laten ontbranden. Dit bedoelt ze vrij letterlijk: het kan variëren van je eigen jeugdherinneringen tot de vuile vaat die is blijven liggen. Het ergste hartzeer dat je ooit hebt gehad tot de spullen die onder je bed liggen: alles heeft zijn eigen verhaal maar alleen JIJ, als eigenaar van deze gevoelens en spullen, kan het vertellen.

Geerthe Couwenbergh/www.dochterlief.nl

‘Laat ik eerlijk zijn. Ik ben niet de beste schrijver ter wereld. Ik maak nog steeds d- en t- fouten. Ik ben niet opgeleid als auteur. Ik breng niet al twintig jaar boeken uit. Er is één reden waarom ik dit boek heb gemaakt: ik ben hartstochtelijk en kansloos verliefd op schrijven. Ik geloof in schrijven om zin te krijgen in dit waanzinnige en soms onzinnige leven.’ – Geertje Couwenbergh

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken met het aan het eind van elk hoofdstuk enkele schrijfoefeningen. Wat ik zelf erg verfrissend vond om te lezen is hoe de schrijfster de meest goedkope kladblokken en schrijfgerei gebruikt en deze zelf pimpt met inspirerende foto’s en quotes om zo de drempel tot het schrijven te verlagen. Nu begrijp ik waarom ik het zo lastig vind om te beginnen met schrijven in een mooi, nieuw notitieboekje en mijn mooie dure vulpen meestal op mijn bureau laat liggen: ze zijn te mooi en te nieuw. Niet dat dit inzicht me ervan gaat weerhouden om notitieboekjes te sparen, maar toch.

Ook ik ben naar aanleiding van dit boek begonnen met het pimpen van mijn schrijfschriften en notitieblokken, en het gekke is dat dit inderdaad de exemplaren zijn waar de meest originele, persoonlijke en creatieve hersenspinsels in geschreven staan. Bijzonder ook hoe schrijven eigenlijk zo gelinkt is aan leven in het hier en nu. De meest alledaagse dingen kunnen juist de meest geweldige verhalen opleveren; dat is iets dat ik als blogger ook steeds merk. Maar dan moet je jezelf wel durven blootgeven; is dat niet op je blog (wat ik heel goed snap!) probeer het dan in ieder geval in je eigen persoonlijke notitieboekjes. Het zal het waard zijn.

Dit boek is een grote aanrader voor iedereen die van schrijven/bloggen houdt!

Koop bij bol.com

Geertje Couwenbergh (1983) is cultureel antropoloog, concept-ontwikkelaar en auteur. Ze geeft verschillende workshops op het gebied van schrijven, al dan niet gecombineerd met yoga. Meer info kan je vinden op haar eigen website.

Afbeeldingen in dit artikel via www.geertjecouwenbergh.com en www.elephantjournal.com

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

1 Comment

  1. Lijkt me echt een superhandig boek dit. Ik deel haar visie helemaal. Achter alles zit een verhaal! Leuk, ga dit boek zeker een keer lezen.

Comments are closed.