Boekreview #17: Boekoe Bagoes – Harold Pareira, Mirjam v/d Rijst & Eveline Stoel

boekoe bagoes 1

Iedereen die er vroeg af laat achterkomt dat ik van Indische afkomst ben, vraagt me automatisch naar de Indische keuken. Dat levert altijd leuke gesprekken op, al is het maar om het feit dat ik zelf nauwelijks Indisch kook.

Niet dat ik niet zou willen hoor, maar met een kieskeurige peuter kies ik toch snel voor gerechten die zij lekker vindt. Toch blijf ik kookboeken met Indische gerechten kopen en krijgen, zoals ‘Boekoe Bagoes, in de hoop dat haar smaak ooit zal veranderen. Een prachtig kookboek vol met authentieke familierecepten én de persoonlijke verhalen van de koks.

Indisch koken draait om liefde voor het koken en eten

Ik hoor vaak van mensen dat ze Indisch koken zo moeilijk vinden. Zo zou ik het niet omschrijven. Indische gerechten bevatten vaak maar een paar basisingrediënten en verder vooral veel kruiden en specerijen. Daarnaast speelt het hele kookritueel een grote rol: alle groenten worden met de hand gesneden, vlees en vis worden gemarineerd en gestoofd of gebakken en soepen staan vaak urenlang op het fornuis te pruttelen. Om nog maar niet te spreken van alle zoetigheden: de bij iedereen bekende spekkoek wordt laag voor laag gebakken, bijvoorbeeld.

Je zou dus kunnen zeggen dat het hele proces vaak wel een dag duurt, al is het maar om het feit dat er nooit één gerecht wordt bereid. Het koken zelf is vaak een sociale aangelegenheid: ik weet niet beter dan dat er altijd meerdere mensen in de keuken stonden te koken. En ieder gerecht wordt ook nog eens anders gemaakt door verschillende families. Vaak is er een ‘geheim ingrediënt’ dat niet met buitenstaanders wordt gedeeld omdat dit het gerecht net de speciale twist geeft.

En dan is er nog zoiets als ‘de magie van de kok’ waardoor het gerecht een geheel eigen smaak krijgt die bijna niet te evenaren is, zelfs niet voor familie. Zo heb ik regelmatig geprobeerd de loempia’s van mijn man’s oma te maken, maar waren ze ondanks dat ik het exacte recept had gevolgd nog lang niet zo lekker als die van haar.

boekoe bagoes 3

Over het boek

Boekoe Bagoes bevat een combinatie van familierecepten uit de eerdere twee boeken die van de hand van de makers verschenen, namelijk Boekoe Kita en Boekoe Bangsa. Ik heb beide kookboeken en was dus bekend met het feit dat de boeken prachtig zijn vormgegeven en mooie foto’s van de gerechten en de betrokken families bevatten. Dit boek is daar geen uitzondering op.

Elk hoofdstuk voert een andere familie met hun recepten de boventoon. Iedere familie heeft een eigen specialiteit of favoriet ingrediënt. Zo vindt je recepten met sambal, ketjap, vlees, tahoe of tempé. Bij elke familie hoort een familieverhaal met prachtige foto’s. Heel waardevol om te lezen en bij stil te staan: deze recepten gaan vele generaties terug en worden door dit boek doorgegeven aan de volgende generatie. Ik vind het prachtig om te lezen en daarnaast geven deze verhalen het boek een heel persoonlijk tintje.

Daarnaast zijn de recepten prima uit te voeren, ook voor mensen die nog nooit Indisch gekookt hebben. Wat vooral belangrijk is, is het kopen van een paar goede basisingrediënten voor in je keukenkastje. De meeste ingrediënten zijn volop verkrijgbaar bij een toko. Ook handig: in het boek staan zowel de Nederlandse benamingen voor de ingrediënten als de Indonesische.

boekoe bagoes 2

Mijn mening

Ik vind dit boek ( en de hele serie boeken) een musthave voor als je van de Aziatische keuken houdt. De familierecepten zijn goed uitgewerkt, makkelijk te maken en naar eigen smaak aan te passen. Daarnaast vind ik de bijbehorende familieverhalen een bijzondere twist aan het boek geven. De vormgeving is modern en kleurrijk en dit boek zal zeker niet misstaan op je keukenplank!

Boekoe Bagoes koop je in de boekhandel of online en kost €20,-

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy verwondert zich over het leven en houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken.