Boekreview: Daar werd wat groots verricht- Diederik van Vleuten

De afgelopen weken was ik behoorlijk in de ban van een boek. Nu ben ik dat vaak, maar dit boek was anders. Dit boek nam me mee op reis door een heel mensenleven, wat zeg ik, een hele familiegeschiedenis, inclusief foto’s.

‘Daar werd wat groots verricht’ is de erfenis van een oudoom van auteur en toneelmaker Diederik van Vleuten en is een erfenis van grote waarde-  een ander soort waarde dan dat wij gewend zijn. Diederik van Vleuten maakte eerst een voorstelling gebaseerd op deze oudoom, maar hij heeft altijd geweten dat het boek er ooit van zou komen.

Waar gaat het boek over?

Op kerstavond 1981 brengt de oom van Diederiks vader een groot pakket bij de familie langs. Het blijken zijn memoires te zijn, vergezeld van foto’s en originele documenten. Jaren later gebruikte Diederik van Vleuten deze memoires om een boek te maken over het leven van zijn oudoom Jan en legde daardoor een schat aan waardevolle informatie bloot.

Dit vind ik pure poëzie!

Het boek neemt de lezer mee op een persoonlijke reis door het leven van deze bijzondere oudoom. Van zijn kindertijd op Java, een jeugd in Nederland, een opleiding in Zuid-Afrika en de terugkeer naar Indië: werkelijk alles is gedocumenteerd en daardoor lijkt het alsof je er zelf bij bent. Tot zover is het een mooi, soms schrijnend verhaal van het leven van een jonge jongen in een vervlogen tijd.

Na het uitbreken van De Tweede Wereldoorlog maakt Jan aan den lijve het historische drama mee van de Japanse bezetting van de archipel, de daaropvolgende politionele acties en het onafwendbare afscheid van Nederlands-Indië. Daar wordt het verhaal grimmiger. Door de oorlog zijn verschillende documenten verloren gegaan, maar dat geeft de weinige dingen die bewaard zijn gebleven een extra dimensie.

Als laatste lees je over het vertrek naar Nederland, hoe het Jan en zijn grote liefde Aukje tot hun dood vergaan is en waarom Diederik heeft besloten om dit boek te schrijven.

Wat vond ik van het boek?

Ik werd echt het verhaal ingezogen. Diederik van Vleuten is natuurlijk bij uitstek een geboren verhalenverteller, en mede daardoor voelde ik mij vrijwel meteen verbonden met zijn oudoom Jan. Door de vele, vaak intieme foto’s en documenten zie je niet alleen een leven geleefd worden, je voelt het ook meteen.

Fijn vond ik het ook dat alle historische feiten goed door Diederik worden uitgelegd en dat deze door het boek verweven zijn zonder de lezer uit het verhaal te halen. Daarnaast wordt het verhaal eerlijk en zonder oordeel door hem verteld. Zaken als racisme en superioriteitsgevoel worden niet geschuwd en gewoon benoemd, zodat je een goed en eerlijk beeld krijgt van de rangen, standen en omgangsvormen in de koloniale tijd.

Uit het boek spreekt een enorme zorgvuldigheid en integriteit. De familieleden worden in hun waarde gelaten; het is aan de lezer om al dan niet een oordeel te vormen. De titel ‘Daar werd wat groots verricht’ is een verwijzing naar een uitspraak van Jan Pieterszoon Coen: Daer can in Indiën wat groots verricht worden‘ schreef hij aan de Heren XVII van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1618.

Diederik en zijn oudoom Jan hebben naar mijn mening iets heel groots verricht door deze memoires zo open en eerlijk te schrijven en te publiceren. Ik heb er als liefhebber en geïnteresseerde erg van genoten en heb oudoom Jan en oudtante Aukje in mijn hart gesloten.

Daar werd wat groots verricht koop je onder andere hier.