Boekreview: Geheim leven – Carla de Jong

Ik ben een grote fan van het genre literaire fictie. Het is zo inspirerend om geromantiseerde (familie)verhalen te lezen. De uitspraak ‘Soms is de waarheid spannender dan fictie’ is heel toepasselijk voor ‘Geheim leven’ van Carla de Jong!

Waar gaat het boek over?

In het boek spelen twee vrouwen de hoofdrol. Het boek begint met het verhaal van Catharina, die de Spaanse Griep ternauwernood overleeft. Ze verhuist met toestemming van haar ouders van Den Haag naar een dorpje in Friesland, waar ze komt te wonen bij haar oom en tante.

Ze trouwt met Lambert en krijgt na een reeks miskramen die haar bijna haar leven kosten twee gezonde kinderen met hem. Catharina is diep ongelukkig, iets dat zijn weerslag heeft op het gezinsleven. De komst van een nieuwe vriendin lijkt weer wat licht in de duisternis te brengen, maar vervolgens komt haar leven in een stroomversnelling terecht die alles voorgoed zal veranderen.

Elza Kingma groeit samen met haar broertje op in het in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ondanks de crisis van de jaren dertig en haar eenvoudige komaf kent haar leven weinig zorgen. Dat verandert echter met de komst van de nieuwe buren. Vanaf het begin heeft Elza een hekel aan de buurvrouw, een gevoel dat in eerste instantie nergens op gebaseerd lijkt te zijn.

Ondanks haar openlijke aversie tegen de buurvrouw raken beide families steeds hechter bevriend. Dan zorgt een reeks dramatische gebeurtenissen ervoor dat de gezinnen uiteen vallen. Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Pas als ze vijfennegentig is staat het verleden op de stoep en kan ze er niet langer voor weglopen.

Voor het schrijven van ‘Geheim leven’ is Carla de Jong diep in de geschiedenis van haar eigen familie gedoken. De vraag is of (familie)leed wordt doorgegeven van generatie op generatie, of dat het mogelijk is om met een schone lei te beginnen.

Wat vond ik van ‘Geheim leven’?

Wat een meeslepend boek vond ik dit! De Friese landschappen, de verschillende personages, de geheimen die onder de oppervlakte broeiden…door de sfeer die de auteur schiep werd ik meteen het verhaal in getrokken en zag ik het helemaal voor me. Het feit dat dit verhaal is gebaseerd op een krantenartikel waar de auteur op stuitte maakte het voor mij alleen maar boeiender en ik had dan ook grote moeite met het wegleggen van mijn iPad. Ik heb dit boek midden in de nacht uitgelezen.

Ook een liefhebber van familieverhalen? Dan kan ik ‘Geheim leven’ van Carla de Jong van harte aanbevelen!

Je koopt het boek in de boekwinkel of online.

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) verwondert zich over het leven en houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken.