Boekreview: Het meisje dat aan de oever verscheen- Geert Kimpen

Wat als zielsverwantschap nou eens echt bestaat en onontkoombaar is? Dat was de centrale vraag in de nieuwste roman van Geert Kimpen, die me meenam naar India. Dat was me het reisje wel!

Zou je blijven of vertrekken?

De hoofdpersoon uit ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ is Kama, zoon van een visser. Hij houdt niet van de zee en als zijn vader hem op een dag meeneemt op de vissersboot om hem voor te bereiden op zijn opvolging, is het duidelijk dat dit alleen maar rampspoed in de familie zou brengen.

Kama’s lot wijkt namelijk af van dat van de mensen uit zijn dorp en zijn familie. Het lukt hem daarom niet het leven te leiden dat van hem verwacht wordt. Wanneer hij een wijze stoffenhandelaar ontmoet die hem vertelt over de mysterieuze ‘Tempel van het Oosten’, weet hij dat het tijd is om zijn dorp te verlaten. Hij verlangt naar deze geheimzinnige tempel waar zoekers en dwalers zichzelf zouden vinden en waar jongens ingewijd worden tot man. Kama hoopt zo zijn lot te aanvaarden en het respect voor zichzelf te hervinden.

Onderweg stopt hij bij de oever van een rivier en komt een meisje tegen. Zij vertelt hem dat ze zielsverwanten zijn, voorbestemd om altijd bij elkaar te blijven. Kama raakt in de war. Wat voor zin heeft het om verder te zoeken naar zijn levensdoel als hij door dit meisje volledig geaccepteerd en omarmd wordt zoals hij is? Moet hij niet eerst de lange en eenzame tocht maken op zoek naar zijn ware essentie, ook loopt hij dan de kans om zijn zielverwante voor altijd te verliezen?

Wat zou jij in zijn plaats doen? Zou je blijven of vertrekken?

‘Er is iemand die ons verhaal schrijft, die een bepaald doel voor ogen heeft. We zijn niet willoos in zijn handen. We zijn sterk genoeg om hem van zijn plan te kunnen laten afwijken. Hij wil alleen maar het best mogelijke verhaal.’ Uit: Het meisje dat aan de oever verscheen- Geert Kimpen

Ik ben bekend met het oeuvre van Geert Kimpen en bezocht enkele van zijn lezingen op schrijfdagen. Hij is een begenadigd verteller, zowel als auteur als in het echte leven. Zo meeslepend, openhartig en humoristisch als hij in het echt vertelt, zo vertelt hij ook zijn verhalen aan de lezer. Ze zijn altijd avontuurlijk en doordrenkt met liefde en spiritualiteit. Dat moet je ding zijn, maar zodra je eenmaal in het verhaal zit wil je niets anders dan doorlezen.

Ik heb in ieder geval erg genoten van ‘Het meisje dat aan de oever verscheen’, dat vol staat met mooie levenslessen en quotes en je doet nadenken over het pad dat je zelf volgt of wil volgen in het leven. Pas als je eerlijk naar jezelf durft te kijken en je eigen innerlijke reis hebt gemaakt, zul je zien waar het jou echt om gaat. Dat gaat met vallen en opstaan en is voor iedereen anders. Een sprookje van duizend en één nacht gecombineerd met een vleugje Indiana Jones; het boek las als een film en ik had het binnen twee dagen uit.

‘Het meisje dat aan de oever verscheen’ van Geert Kimpen koop je bij je lokale boekhandel of online.

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy verwondert zich over het leven en houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken.