Boekreview: Honolulu King – Anne-Gine Goemans

Honolulu King review/Dochterlief.nl

Ik heb mijn oude boekenrubriek weer even afgestoft voor het nieuwe jaar, en wel met de volgende reden: ik neem weer meer de tijd om te lezen! Deze rubriek is veranderd: schreef ik eerst voornamelijk over boeken over zwanger zijn en het ouderschap, vanaf nu zullen jullie verschillende boeken voorbij zien komen over uiteenlopende onderwerpen die ik met plezier heb gelezen. Als moeder wil je ook wel eens wat variatie, toch? Ik trap af met ‘Honolulu King’.

Waar gaat het boek over?

Het boek gaat over de tachtigjarige Hardy. Hij is de eigenaar van een Indische toko en bakt daar samen met zijn kleindochter Synne Indische hapjes en lekkernijen. Tegelijkertijd luistert hij er naar de levensverhalen van zijn klanten, leeftijdgenoten die net zoals hij de oorlog in voormalig Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Hij interviewt ze en bewaart hun verhalen op cassettebandjes. Daarnaast draait hij met zijn trouwe vrienden Hawaiimuziek die herinneringen oproept over vervlogen tijden; Hardy heeft namelijk ooit in de legendarische Honolulu Kings gezeten, en hij wil graag nog één keer met zijn oude band op het podium staan.

Op een dag kijkt Hardy uit zijn raam en ziet dat er tegenover hem een Japans sushirestaurant wordt geopend. Dit brengt hem in één klap terug bij zijn lang verzwegen en pijnlijke oorlogsverleden, toen de Japanners zijn geboorteland bezetten. Hij besluit een groot geheim openbaar te maken dat zijn familie en vrienden schokt.

Wat vond ik ervan?

Velen van jullie hebben het persoonlijke artikel over het oorlogsverhaal van mijn opa gelezen vorig jaar. Vaak heb ik gedacht dat ik zijn levensverhaal op papier zou moeten zetten, omdat mensen de geschiedenis anders vergeten. Door dit boek te lezen leek het af en toe alsof hij over mijn schouder zat mee te lezen.

De personages worden zo goed beschreven dat ik ze zonder moeite voor me kon zien. Het zou bij wijze van spreken het verhaal van mijn opa kunnen zijn, ware het dat hij niet exact heeft meegemaakt wat het hoofdpersonage heeft meegemaakt. Ik kreeg er een beetje heimwee van en realiseerde me dat de herinneringen aan mijn opa heel bijzonder zijn.

De schrijfster slaagt erin een boek met historische feiten te schrijven, zonder dat dit stoffig of saai wordt. Doordat het zich afspeelt in de huidige tijd en je naast Hardy ook zijn kleindochter volgt, zie je het verhaal  zich van verschillende kanten ontvouwen. Ik heb dit boek binnen 2 dagen uitgelezen, omdat ik het niet weg kon leggen. Het leest als een trein, is humoristisch en ontroerend zonder heel sentimenteel te worden.

Ben je geïnteresseerd in een ander verhaal over de tweede wereldoorlog? Dan kan ik je dit boek van harte aanbevelen, want de Indische mensen die dit hebben meegemaakt zijn er vaak niet meer om hun verhalen zo feitelijk met je te delen.

Lees dit boek als..

Je houdt van kleurrijke personages en geïnteresseerd bent in geschiedenis en levensverhalen van mensen.

Laat dit boek liggen als..

Je meer van luchtige verhalen houdt. Ondanks de vlotte manier van schrijven passeren er namelijk wel wat schokkende feiten over de Tweede Oorlog de revue die nog een tijdje in mijn hoofd hebben rondgespookt.

Honolulu King van Anne-Ginne Goemans is te koop in boekwinkels en online, bijvoorbeeld bij Bol.com.

2 Comments

Comments are closed.