Boekreview: Master Your Mindset- Michael Pilarczyk

Je mooiste leven leven: willen we dat niet allemaal? Ik denk het wel. Maar hoe komt het dat de een zijn dromen werkelijkheid kan laten worden en de ander niet? Michael Pilarczyk, ooit een VJ op TMF, omschreef zijn lifestyle in een boek: Master Your Mindset.

Een lifestyle, dat kan je zijn boek naar mijn mening wel noemen. Een tikkeltje argwanend begon ik aan ‘Master Your Mindset’. Ik hoorde de naam Michael Pilarczyk namelijk steeds vaker voorbij komen, gekoppeld aan succesvolle ondernemers en daarom heb ik een tijd gedacht dat dit boek niets voor mij zou zijn. Ik ben immers geen succesvolle ondernemer.

Toch bleef het boek me intrigeren, en als ‘kunstenaarsafspraakje’ voor het boek The Artist’s Way waar ik nu uit werk luisterde ik wel eens naar een podcast van hem. Die podcasts raakten wel de juiste snaar. Michael Pilarczyk heeft een ontzettend prettig en warm stemgeluid en heeft een duidelijke missie: mensen helpen om hun mooiste leven te leven. Na 36 jaar met vage plannen op deze aardkloot te hebben rond gehobbeld wil ik dat eigenlijk ook wel, mijn mooiste leven leven. Ik dook dus vol overgave in het boek.

De meeste dromen zijn bedrog…of niet?

Michael Pilarczyk had alles, en hij maakte zijn dromen waar. Begonnen als radio-DJ en VJ bij TMF groeide hij uit tot een van de succesvolste media-ondernemers van het land. Altijd bereid om risico’s te nemen, belegde hij zijn geld. Vervolgens verloor hij jaren geleden door verkeerde beleggingen bijna al zijn vermogen: hij stond 2 miljoen in de min. Wat nu? Hij kroop weer op uit het dal, volgde trainingen, zeilde de wereld rond en schreef een bestseller, ‘Dansen in de hemel’. Tijdens een persoonlijke, spirituele ervaring op Bali kwam hij achter zijn missie: mensen helpen het beste uit hun leven te halen, net zoals hij zelf altijd gedaan had. Een nieuw bedrijf, een nieuwe roeping was geboren: Master Your Mindset.

Het klinkt als een mooi sprookje, vinden jullie niet? Ik vond het in eerste instantie te mooi om waard te zijn. Al lezende kwam ik er ook achter waarom ik dit vind. Als kind had ik grote dromen; dezelfde soort dromen die ik nu al zie bij mijn dochter van 3. Zij staat af en toe hele zelfverzonnen verhalen te vertellen op een denkbeeldig podium en verzint daar zelf haar dansjes bij. Ik was niet veel anders. Ik typte verhaal na verhaal op de oude typemachine van mijn opa en kon daar uren mee bezig zijn. Ik droeg ze voor op regenachtige zondagmiddagen.

Het was en is nog steeds wat ik het allerliefste doe. Maar er mijn geld mee verdienen? Daar geloofde ik op een gegeven moment niet meer in. De reden is te persoonlijk, maar ik hing op een gegeven moment mijn ambities in de wilgen. Ik ging voor een veilig carrièrepad en koos voor iets met meer zekerheid en baangarantie. En waar kwam ik toen juist achter? Dat er zelfs bij de meest veilige banen niet zoiets bestaat als zekerheid. Dat het leven alsnog een andere wending kan nemen.

Het leven bestaat uit veranderingen. Elke dag heb je de kans om je leven om te gooien. Maar dan moet je wel tot bepaalde inzichten komen: waarom doe je wat je doet? Waarom reageer je zo op bepaalde situaties? Wat wil je doen, en wat is je stappenplan?

Nu zal je je misschien afvragen wat er zo vernieuwend is aan deze methode. Michael Pilarczyk zegt het zelf: het is niet vernieuwend. Hij heeft zich laten inspireren door verschillende filosofieën en schrijvers, maar heeft er zijn eigen persoonlijke sausje overheen gegoten. Dat werkt. Door in het eerste gedeelte te vertellen over hoe zijn leven gelopen is, kom je er als lezer achter wat voor zware weg hij bewandeld heeft om te zijn waar hij nu is, en daar kan je alleen maar diep respect voor hebben. Net als ieder ander kreeg hij onverwachte, zware levenslessen te verwerken. Het verschil zit ‘m in zijn instelling. Hij nam de regie over zijn eigen leven en ging van het positieve uit, en durfde radicale stappen te nemen.

De kracht van gedachten

De grootste eye-opener voor mij, ook al had ik het al eerder gelezen, was hoe groot de impact van een (negatieve) gedachte kan zijn. Piekeren, klagen: het heeft allemaal een grotere weerslag op je leven dan je denkt, vooral als het een patroon wordt. Terugkijken naar het verleden en blijven hangen in iets wat er niet meer is, zal je als mens niet laten groeien, maar eerder stil laten staan. Stilstaan is altijd achteruitgang. Al lezende kwam ik erachter dat ik nog helemaal niet zo in het moment leef als ik dacht. Ik denk altijd aan morgen, volgende week, of volgende maand, en dan niet op een positieve manier. Ik zie allemaal beren op de weg. Ja, ik verpak ze af en toe positief, maar onder dat inpakpapiertje zijn het nog steeds dezelfde beren. Tja, wat als al die dingen war ik me zorgen over maak nou eens NIET gebeuren?

Iets anders wat al heel snel waardevol voor mij bleek te zijn, was zijn tip om niet te lang na te denken over de beslissingen die je wil nemen. Zeg gewoon ja of nee. Te lang twijfelen brengt je alleen maar verder van je gevoel af. Iets dat ik direct heb toegepast op iets persoonlijks waar ik mee zat, en waarvan ik nu de knoop heb doorgehakt. Het was iets kleins -kan je nagaan over hoeveel dingen ik twijfel- maar ik ging het teveel analyseren.

Zo bestaat het boek uit verschillende hoofdstukken: de filosofie voor succes en geluk, waarin je als lezer na moet denken over je dromen, een hoofdstuk over Master Your Mindset: wat zijn je valkuilen, welke denkpatronen werken beperkend? Vervolgens eindigt het boek met een hoofdstuk om je eigen persoonlijke strategie uit te stippelen.

Wat vond ik van het boek?

Ondanks dat ik bekend ben met boeken als The Secret, waarin de Wet van de Aantrekkingskracht uitvoerig wordt beschreven, vind ik dit boek een waardevolle toevoeging aan mijn boekenkast. Waar The Secret zich alleen maar richt op het vergaren van (financiële) rijkdom en mij af en toe te ver ging qua opvattingen (even heel zwart-wit: je leven is volledig maakbaar, ernstige ziektes veroorzaak je zelf) laat de methode van Michael Pilarczyk je echt nadenken over jouw ideale leven, en bovendien: je er hard en bewust aan werken. Bij deze methode lig je niet al mediterend op je bed je banksaldo te verhogen; je werkt aan je houding en dromen en neemt weer de regie over je leven.

Voor de een is het ultieme droomleven het wonen in een villa met een wagenpark voor de deur, voor een ander is dit huisje op de hei. De een wil rijk worden, de ander wil voldoende om van te leven. Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat je dromen ook zijn: waar het om gaat, is of je je leven ten volle benut. Ik hou van deze methode omdat visualiseren er een grote rol in speelt, van het duidelijke stappenplan en van de no-nonsense aanpak.

Kortom: heb je een steuntje in de rug nodig? Wil je aan jezelf en je leven werken? Dan kan ik dit boek van harte aanraden. Je koopt het boek hier!

Dit artikel bevat een affiliate link. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy verwondert zich over het leven en houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken.

2 Comments

  1. Ik had volgens mij nog een crush op hem in zijn TMF-tijd…

    Ben momenteel Covey aan het lezen, dat is een beetje de grondlegger van de theorie dat (bijna) alles maakbaar is. We besteden heel veel tijd aan piekeren over dingen waar we niks aan kunnen veranderen, die tijd kunnen we beter besteden aan dingen die we wél kunnen veranderen. Misschien als ik na Covey nog niet mijn droomleven leidt, dat ik Pilarczyk ga lezen 😉

Comments are closed.