Boekreview #5: Oei, ik groei!

Oei ik groei dochterlief

Ik weet nog dat onze dochter krap een maand oud was en mijn man en ik net het gevoel hadden dat we een beetje een ritme hadden gevonden, toen we van de een op de andere dag zaten met een ontevreden baby die onverzadigbaar was qua honger, niet meer wilde slapen (behalve bovenop mijn man of mij) en die de hele dag door leek te huilen. Dit ging bijna een volle week door en we begonnen ons net wanhopig af te vragen waarom baby’s niet met een gebruiksaanwijzing komen, toen de situatie weer omsloeg en we een tevreden dochter terugkregen die opeens contact met ons leek te zoeken en af en toe naar ons leek te lachen.

Iemand raadde me het boek ‘Oei ik groei’ aan en ik wist niet hoe snel ik het in mijn virtuele winkelmandje moest stoppen.

Want wat blijkt volgens dit boek: naast de lichamelijke groeispurts gaat je baby ook door een serie mentale ‘sprongen’. Volgens neurologisch onderzoek gaan die sprongen gepaard met veranderingen in de hersenen. In het eerste levensjaar ervaart je baby 8 (!) van deze sprongen. Na elke sprong kan je baby weer nieuwe dingen en verandert zijn of haar kijk op de wereld. Tijdens deze sprongen herken je je baby vaak niet terug. Je baby kan bijvoorbeeld veel meer huilen, het slaapritme omgooien, of slechter gaan eten. Was je eerst als ouder blij dat je je baby eindelijk een beetje door had, tijdens een sprong heb je het gevoel dat je weer helemaal overnieuw moet beginnen.

Dochterlief/Oei ik groeiElke sprong wordt in het boek uitgebreid behandeld. Door middel van een duidelijk schema die uitgaat van de leeftijd van de baby kan je kijken of er een sprong aan zit te komen en – van levensbelang als je er als ouder middenin zit – hoe lang deze ongeveer gaat duren. Ook staat er bij elke sprong omschreven welke nieuwe dingen je baby zou kunnen als de sprong weer voorbij is.

Dat laatste zou ik als ouder met een korrel zout nemen; ik vond zelf dat er zo veel dingen in het lijstje stonden die E. zou moeten kunnen, dat ik bang was dat ze er prestatiedrang door zou ontwikkelen. Het ene kind is sneller dan het andere kind en ik moet eerlijk zeggen dat ik nu niet meer kijk naar wat ze in welke fase zou moeten kunnen, maar het boek er nog wel  even bij pak als ik vermoed dat er een donderwolkje op komst is.

oei ik groei 2

Vond ik dit een handig boek?

Ja. Zeker voor ouders die net hun eerste kind hebben gekregen is dit een aanrader.. Ik heb er de eerste periode best veel aan gehad. En hoewel ik in de eerste plaats aanraad echt naar je gevoel te luisteren en je gezond verstand te gebruiken ( niemand voelt je kind zo goed aan als jij dat doet!) en bijvoorbeeld dingen als ziekte uit te sluiten als je baby uit z’n hum is, kan dit boek je net dat steuntje in de rug geven en je het vertrouwen geven dat er na regen weer zonneschijn komt. Kijk maar naar bovenstaand schema! Oh, en hou vol: na het eerste levensjaar komen de sprongen weer wat minder vaak voor, want dan krijg je te maken met peuterdriftbuien. Grapje!

‘Oei, ik groei’ is bij de boekwinkel en online te koop voor €29,95. 

Koop bij bol.com

Follow my blog with BloglovinFacebook & Instagram

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

1 Comment

  1. Pingback: Hallo peuterpuber: de 17-maanden sprong - Dochterlief.nl

Comments are closed.