Boekreview: Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld

temperamentvolle kinderen

Mijn dochter is een temperamentvol kind met een eigen willetje. Dat was al duidelijk vanaf het eerste moment dat ze uit mijn buik werd gehaald en dat wordt alleen maar duidelijker nu ze als ondernemende peuter door het leven gaat. Dit betekent voor mij als ouder dat ik me intensiever bezig hou met haar ontwikkeling en omgang dan dat ik in eerste instantie van plan was en dat leverde me wel eens commentaar op. Nu heb ik een boek gekocht dat mijn gevoelens bevestigt: ‘Temperamentvolle kinderen’ van opvoeddeskundige Eva van Bronsveld.

Waar gaat het boek over?

Het boek biedt de ouders en opvoeders tips en handvatten om om te gaan met hun temperamentvolle kinderen. In het eerste hoofdstuk wordt uitgebreid uitgelegd wat temperamentvolle kinderen eigenlijk zijn. Voor mij was het geen verrassing dat ik mijn dochter volledig herkende in de omschrijving die de schrijfster gaf. Daarnaast gaat het boek uitgebreid in op alledaagse situaties en de behoeften van een temperamentvol kind, zodat je voor elke situatie een oplossing kan vinden.

Met temperamentvolle kinderen bedoel ik intense, gevoelige en opmerkzame kinderen die een sterke eigen wil hebben. Dit zijn prachtige eigenschappen die we bij volwassenen waarderen, maar die we bij kinderen lastig vinden. – Eva Bronsveld

Een intens kind

In de omschrijving van temperamentvolle kinderen zijn natuurlijk gradaties. Een kind dat van nature wat introvert is kan bijvoorbeeld heel goed een temperamentvol kind zijn, ook al verwacht je dit in eerste instantie niet. Het gaat om de intensiteit van het karakter van het kind.

Temperamentvolle kinderen kunnen het leven namelijk heel intens ervaren. Ze zijn bijvoorbeeld overenthousiast, hebben vaak een uitbundig karakter, kunnen op jonge leeftijd al erg gepassioneerd met een hobby bezig zijn of heel wijs en diepzinnig uit de hoek komen. Die intensiteit kan lastig zijn voor een kind, want niet alleen ervaart het kind positieve dingen intens, ook negatieve dingen komen hard bij het kind binnen. Daardoor kan een kind zijn emoties heel heftig tot uiting brengen, of deze emoties juist opkroppen en alles van binnen heel heftig ervaren.

Een gevoelig kind

Naast die intense kant zijn temperamentvolle kinderen ook vaak bovengemiddeld gevoelig. Ze hebben veel behoefte aan harmonie en willen het anderen graag naar de zin maken. Ze kunnen erg aanhankelijk zijn en hebben veel behoefte aan het uiten en ontvangen van liefde, zoals complimenten of knuffels. Ze hebben een groot inlevingsvermogen en kunnen zelf bijna voelen wat een ander voelt.

Daardoor zijn deze kinderen gevoelig voor (negatieve) sfeer en kunnen sneller van slag raken door gestreste of geïrriteerde reacties. Ook kunnen ze gevoelig reageren op harde geluiden, kriebelende stoffen of invloeden van buitenaf. Ik moest een beetje lachen toen ik dit laatste las, want net diezelfde dag had mijn kind een enorm punt gemaakt van een pluisje tussen haar tenen waarvan ze het gevoel op luid volume omschreef als Pijn. Pijn met een hoofdletter P, dus. 😉

Een opmerkzaam kind

Veel temperamentvolle kinderen merken dingen op die anderen helemaal niet zien. Ze hebben oog voor detail en hebben kleine veranderingen al erg snel door. Vaak hebben ze een groot gevoel voor uiterlijke schoonheid en kunnen ze op jonge leeftijd al erg gevat en scherp uit de hoek komen. Daardoor worden ze ook snel afgeleid; ze worden snel overweldigd door alle details. In nieuwe situaties laten ze daarom alles het liefst even goed op zich inwerken.

Een kind met een sterke eigen wil

Deze kinderen weten wat ze willen, en dat is vaak niet wat de ander wil. Ze zijn erg creatief in het bedenken van manieren om iets naar hun eigen hand te zetten. Ze zullen blijven volhouden tot iets ze daadwerkelijk lukt. Ze vertrouwen sterk op hun eigen waarneming en mening. Goede eigenschappen in de hedendaagse maatschappij, maar ook lastig voor de ouder. Heeft het kind eenmaal iets in zijn of haar hoofd, dan is hij of zij hier namelijk lastig vanaf te brengen. In dingen doen omdat de ouder (of een ander) dit zegt, geloven ze simpelweg niet.

Al deze eigenschappen in één kind maken de dagelijkse opvoeding en omgang soms best een uitdaging. Daarom wordt er in het boek veel aandacht besteed aan de behoeften van temperamentvolle kinderen. De oplossingen klinken simpel, maar staan soms haaks op wat je kind je laat zien.

Zo is het belangrijk dat ze voldoende slapen, ook al komen ze vaak erg actief en wakker over. Ook op tijd eten en drinken is belangrijk: een temperamentvol kind dat acuut honger of dorst krijgt terwijl je als ouder net niets bij je hebt wil je doorgaans niet meemaken. Hier werd ik gesterkt in mijn gewoonte om bij elk uitje, hoe kort dan ook, altijd iets te eten of te drinken voor mijn dochter mee te nemen. Ze raakt namelijk zo ontzettend uit haar hum als ze niet op tijd eet of drinkt dat ik het wel uit mijn hoofd laat om dingen op hun beloop te laten.

Mijn mening over het boek

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een tijd heb getwijfeld over de aanschaf van dit boek; ik geloof niet zo in hokjes denken en vroeg me in eerste instantie af of niet iedere dwarse peuter in deze categorie zou vallen. Toch las ik zoveel overeenkomsten met mijn eigen kind dat ik tot aanschaf ben overgegaan, en ik heb er geen spijt van.

Je denkt als ouder alles te weten als het om je eigen kind gaat, maar vaak heb je toch een blinde vlek als het over je manier van opvoeden gaat en zit je vast in bepaalde patronen. Persoonlijk heb ik me als moeder een tijdje blind gestaard op adviezen die gericht waren op het kneden van het kind naar de behoeften van de ouders.

Voor mijn kind werkten de meeste gangbare adviezen echter niet, waardoor ik verder ben gaan zoeken. Dat houdt niet in dat mijn man en ik haar na het lezen van dit boek softer of juist strenger opvoeden, maar gewoon op onze eigen manier, met de adviezen uit dit boek in ons achterhoofd.

Wat dat betreft biedt dit boek ons concrete handvatten om met haar bijzondere karakter om te gaan. Dit boek ga ik nog vaak herlezen, want het is niet gespitst op een bepaalde leeftijdscategorie. Kortom: een aanrader!
Koop bij bol.com

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) schrijft eindelijk haar eerste kinderboek. Bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. Denkt af en toe dat ze nog steeds 25 is.

4 Comments

  1. Wat herkenbaar van dat pluisje! Hier is het gelukkig weer voorbij, maar tot een half jaar geleden was sokjes aandoen een drama! Dat stukje draad wat halverwege de teentjes zat moest absoluut niet verkeerd zitten. Want dat was vervelend, deed pijn, kriebelde, zat niet lekker en dan moest het overnieuw. En overnieuw. En overnieuw.

  2. Dat klinkt als een heel interessant boek! Helaas heb ik onlangs het boek van Marie Kondo boek aangeschaft (let wel. Ik lees het eerst en dan gaat het naar mijn moeder. Dus in mijn optiek ‘telt’ het niet als een echte aanschaf. Hoe hou je jezelf voor de gek;) dus ik mag nu even niet zoveel uitgeven. Wel zijn dit de boeken die mij erg interesseren. Ik ben ervan overtuigd dat je van alles kunt leren en uit alles dingen kunt halen die voor jou of je kind interessant zijn. Op mijn wishlist dus 🙂

  3. Ik heb dit boek nu een paar keer voorbij zien komen en denk dat ik het ook maar eens op mijn lijstje zet…

Comments are closed.