Boekreview: Vele hemels boven de zevende – Griet Op De Beeck

Als er één schrijfster is die binnen mum van tijd een persoonlijke favoriet van mij werd, dan is het Griet Op De Beeck wel. Haar lezing bij CODA sloeg bij mij in als een bom.

Tot mijn grote schaamte was ik er nog niet eerder aan toegekomen om een boek van haar te lezen, laat staan te reviewen. Naar aanleiding van de stukjes uit haar boeken die ze voorlas, koos ik voor Vele hemels boven de zevende. Ik dacht bij aankoop nog: ‘Dit lijkt me een mooie, luchtige roman.’ 

Sorry Griet Op de Beeck-kenners, jullie zullen nu wel meewarig jullie hoofden schudden. Ik had geen idee in wat voor verhaal ik me de komende uren (want ik las dit boek in één keer uit) zou verliezen, maar luchtig zou ik het niet willen noemen. Mooi wel. Prachtig zelfs.

Waar gaat het verhaal over?

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk. 

Bron: website Griet op de Beeck

“Niemand zegt je als je klein bent dat dit het zal worden. Dit leven stil en donker, waar alleen de gekwelde zielen uit ontsnappen. Om het dan nog stiller en nog donkerder te maken, voor al wie blijft.” 
― Griet Op de Beeck

Griet had, zoals ik al eerder had aangegeven, uit een paar van haar boeken een stukje voor gelezen. Vele hemels boven de zevende was daar één van. Ze beschreef een scène met Eva in een snackbar, die zowel tragisch als grappig was. Ik kon me, zoals ongetwijfeld veel vrouwen, wel een beetje herkennen in Eva.

Eva helpt namelijk graag andere mensen. Ze staat altijd voor ze klaar en is nooit te beroerd om te luisteren naar hun dilemma’s, twijfels of gezeur. Maar terwijl iedereen gebruik maakt van Eva’s talent om eindeloos naar anderen te luisteren, voelt Eva zelf zich steeds ongelukkiger. Ze cijfert zichzelf weg en vraagt zich soms af of het ooit wel goed gaat komen.

De andere vier personen uit de roman hebben zo hun eigen problemen. Zo is Lou druk bezig met jongens en vriendschappen, heeft Elsie last van een midlifecrisis (met alle gevolgen van dien), wordt Casper opeens smoorverliefd en zit Jos zijn leven maar een beetje uit, met zijn eeuwig zeurende vrouw aan zijn zijde. Al lezende kom je erachter wat deze personen aan elkaar bindt, en hoe het een onbewust effect heeft op het ander.

Tranen met tuiten

De gebeurtenis die alle personages, maar ook de lezer zelf wakker schudt, was er één die ik niet meteen aan zag komen en ik was er oprecht kapot van. Ik heb tranen met tuiten gehuild om dit boek, en dat doe ik niet zo snel.

Het taalgebruik van Griet Op de Beeck is mede door de Vlaamse taal erg beeldend en op sommige momenten bijna dichterlijk van aard. Ben je nuchter ingesteld en hou je van kort en bondig dan zou je hier wel eens moeite mee kunnen hebben. Ik ben er zelf gek op, dus ik heb er enorm van genoten.

Griet Op De Beeck verstaat wat mij betreft de kunst om ogenschijnlijk onbelangrijke en kleine gebeurtenissen zo (mooi) te vertellen dat ze belangrijk en allesomvattend worden. Haar personages zijn grappig, irritant, tragisch, zoekende: levensecht. Natuurlijk kan je als schrijver meteen naar de grote lijnen van je verhaal springen, maar juist door het zo klein en herkenbaar te houden komt het verhaal tot leven.

Mocht je de personages uit Vele hemels boven de zevende ‘in real life’ willen aanschouwen: dit boek is in 2017 verfilmd. De recensies zijn echter wisselend, dus ik denk dat ik het bij het boek en mijn eigen fantasie hou. Toch wilde ik jullie de trailer niet onthouden. (Al geeft die wel wat weg over het verhaal zelf, dus maak zelf de keuze of je het wil zien voordat je het boek hebt gelezen.)

Vele hemels boven de zevende is het eerste, maar zeker niet het laatste boek van Griet Op De Beeck dat ik gelezen heb. Mocht je net als ik onder een steen hebben gelegen en niet weten waar je moet beginnen: start gewoon met dit boek! Ik weer bijna zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen.

Koop bij bol.com
Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel eindelijk haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen.