Dat heb je goed gedaan!

Als kind droomde ik van een vrijstaand huis met houten luiken voor de ramen, een man en twee kinderen (een jongen en een meisje, in die volgorde) en een hond (de destijds populaire Golden Retriever.) Voor de deur stond de perfecte gezinsauto en ik zou mijn geld verdienen met boeken schrijven. Alles zou vanzelf gaan. Iedereen leefde nog lang en gelukkig.

Ik moest denken aan die toekomstdroom toen ik enkele dagen geleden in de file terug naar huis stond. Er was een gesprek geweest op mijn werk wat me buikpijn had bezorgd. Mijn schouders waren strak gespannen en er ontwikkelde zich een nare bonzende hoofdpijn vlak boven mijn ogen, die ervan begonnen te tranen. Op de radio klonk Tom Petty.

Now I’m free
Free fallin’

Ik zette de radio harder en dacht: ‘Inderdaad.’

Tot die tijd, zeker sinds de komst van mijn dochter, had ik me een slag in de rondte gewerkt. Ik had banen geaccepteerd met een grote reisafstand, waarvoor ik steeds vroeger mijn bed uit moest. Ik ging van tijdelijk contract naar tijdelijk contract, van werkgever naar werkgever en dat kostte me vaak meer dan mij lief was. Veel energie, voornamelijk. Het leven leek niet meer op die droom die ik ooit had.

Soms keek ik in de spiegel naar mijn grauwe en vermoeide gezicht en dacht: ‘Oei.’ Maar het waren kansen om hogerop te komen en kansen om mijn kind een beter leven te bieden. Als gezin hadden we het goed. We hoefden financieel niets te laten en dat was wel zo prettig.

Toen ik mijn wekker op een gegeven moment nóg vroeger ging zetten omdat de files steeds vroeger begonnen, om vervolgens halsoverkop en vaak met onafgewerkte taken van kantoor te vertrekken om de kleuter van de BSO op te halen, veranderde de aanvankelijke irritatie in een ergernis met een hoofdletter E.

Ik vond dat ik niet mocht zeuren, maar iets begon te wringen, als een schoen die niet goed past. Toen viel op een gegeven moment het kwartje, rond dezelfde tijd dat ik het vervelende gesprek op mijn werk had.

We hadden alles, behalve tijd. Tijd is niet te koop, maar het kostbaarste wat er is.

Goed gedaan, mama!

Gisteravond zat ik met mijn man en dochter aan tafel en vertelden we elkaar over onze dag. ‘Hoe was het op je werk, mama?’ vroeg mijn dochter nieuwsgierig. Ik vertelde haar op kleuterniveau wat ik had gedaan en waarom. ‘Wat zei je baas toen?’ vroeg ze, en terwijl ik stotterend een positief antwoord probeerde te formuleren praatte ze er doorheen en zei: ‘Die zei: goed gedaan, mama! Jij bent de beste!’ en stak glunderend haar duim naar me op.

Ik was sprakeloos, want ze had natuurlijk gewoon gelijk. Dat metertje mens aan tafel begreep het leven weer eens beter dan haar moeder. ‘Precies,’ zei ik. ‘Dat was precies wat mama’s baas zei.’ En we gaven elkaar een high-five.

Want als IK niet geloof dat ik iets goed heb gedaan, wie gelooft dat dan wél? Heb je het in het leven alleen goed gedaan als iets positief afloopt of als anderen het goed vinden, of gaat het om het aangaan van avonturen en elke dag proberen het beste er van te maken?

Ik heb er het beste van gemaakt, dag na dag, en dat is goed genoeg.

I’m free fallin’ en ik ben benieuwd wat het me gaat brengen.

Photo by Domenico Loia on Unsplash

1 Comment

Comments are closed.