De 8 belangrijkste dingen die ik heb geleerd na 1 jaar bloggen

8 dingen die ik heb geleerd na 1 jaar bloggen/Dochterlief.nl

Eén jaar Dochterlief, één jaar bloggen. Ik mag mezelf nu een redelijk ervaren blogger noemen, want ik ben immers ‘al’ 1 jaar bezig. Maar zoals ik op mijn blogverjaardag al schreef, is het bloggen nog steeds een grote leerschool voor mij. Ik kan daardoor ook echt zeggen dat bloggen het beste is wat ik überhaupt had kunnen doen het laatste jaar. Ik heb veel waardevolle dingen geleerd, en die wil ik graag met jullie delen.

 1. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dit werkt naar mijn mening voor heel veel situaties, maar niet voor bloggen. Waarom niet? Omdat het niet interessant is als je als blogger met alle winden meewaait. Jouw mening telt, en in Nederland geldt vrijheid van meningsuiting, dus spill the beans. Daardoor laat je je lezers steeds een beetje meer van jezelf zien. Het is ook de reden dat ik fan ben van het invullen van Tags, de zogenaamde vragenlijsten die rondgaan in blogland.
 2. Blijf dicht bij jezelf. Ik lees het liefst blogs van mensen die hun leven laten zien zonder opschmuck en schrijven over herkenbare situaties. Die van de meest simpele dingen een smeuïg verhaal kunnen maken. Ik vind dat een groot talent!
 3. Blog voor jezelf, niet voor een ander. Natuurlijk is het belangrijk om je lezers te blijven boeien, maar ik merk dat ik het makkelijkst schrijf over dingen die mij interesseren. En dat probeer ik dan in een geschikt artikel te gieten. Dat komt denk ik ook het natuurlijkst over op je lezers.
 4. Blijf authentiek. Tja, dat is lastig. Als je net begint met bloggen heb je allerlei idealen, maar hou je je daar ook aan? Of laat je je misschien toch overhalen om iets anders te doen dan je normaal zou doen om meer bezoekers te trekken? Niet dat dit hier iets mis mee is: we willen allemaal graag gelezen worden, ik ook. Maar ik denk wel eerst goed na over of iets past bij de content en uitstraling van mijn blog.
 5. Maak een blogplanning. Toen ik net begon had ik dit nog niet. Inmiddels plan ik artikelen vooruit en hou ik het nieuws wat meer in de gaten, zodat ik er eventueel last minute een artikel over kan schrijven. Dat geeft enorm veel rust in drukke (werk)weken.
 6. Vooruit schrijven & inspiratie zoeken helpt! Al zijn het steekwoorden op een velletje papier, of een snel gemaakte foto. Of een gesprek dat ik opvang in een winkel. Vaak hoef ik er maar naar te kijken of te luisteren en er komt weer wat inspiratie opborrelen. Ideaal voor avonden dat je achter je laptop zit en nog een onderwerp voor de volgende dag moet verzinnen.
 7. Netwerken helpt. Ik ben best laat begonnen met netwerken, simpelweg omdat ik geen idee had hoe ik ermee moest beginnen. Maar inmiddels ken ik wat collega-bloggers en dat helpt me echt enorm om beslissingen voor de blog te nemen, ideeën op te doen en herkenning te vinden. Het is zo leuk om onbeperkt over je blog te kunnen praten met mensen die snappen hoe het is. Ik krijg daar enorm veel energie van!
 8. Blijf lol houden in het bloggen. Ik heb best vaak een blogdip gehad, omdat ik het zo goed en perfect wilde doen. Ik was helemaal verblind door de grote blogs en wilde ook graag snel groeien.Dus zat ik maar na te denken over pakkende onderwerpen die veel lezers zouden aantrekken en liep vervolgens compleet vast. Nu blog ik meer op gevoel. Ik schrijf over wat ik leuk en interessant vind en heb al maanden geen dip meer gehad. En het gekke is dat sindsdien mijn bezoekersaantallen alleen maar gestegen zijn. Bloggen is iets dat mij ontzettend vrolijk maakt. Ik hou ervan om mijn hersenspinsels het world wide web in te slingeren, om onderwerpen te verzinnen, te brainstormen met anderen en de interactie met bezoekers. Ja, het kost me veel tijd, maar dat maakt me niet uit. Het is mijn me-time, mijn passie, ik kan er alles in kwijt. Ik ben verslaafd en hoop dat nog lang te blijven!

Wat leer jij van het bloggen?

Mis niks en volg Dochterlief ook op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief vertelt
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

7 Comments

 1. Wat een heerlijk lijstje, erg leuk om te lezen als je net begint met bloggen zoals ik. Ik neem vooral het lol houden in bloggen mee, ik hoop echt over een paar maanden nog net zo veel plezier te hebben in bloggen.

 2. Pingback: Blog party #17 - Save the Mama

 3. Nou, idd, precies wat Madelon zegt! Ik kan me ook helemaal vinden in het laatste punt en dat van die inspiratie is ook echt zo, even een fotootje en de inspi komt weer boven! Heerlijk!

 4. He-le-maal met je eens. Ik heb de afgelopen jaren vooral geleerd dat ik lekker mijn eigen ding moet doen. Bloggen voor mijn eigen plezier en niet kijken naar de cijfertjes. Voor mij is bloggen het kunnen uiten van mijn creativiteit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.