De favoriete woorden van mijn dochter…en wat dit over haar zegt

 

de favoriete woorden van mijn dochter/Dochterlief.nl

Wij hebben een echte kletskous in huis. Ze was vlot met praten. De eerste keer dat ze mama zei was ze zo’n 9 maanden oud. Vooruit, het woord was misschien niet specifiek gericht naar mij toe, maar het was voor mij genoeg om haar zo’n Milestone Babycard in haar handjes te drukken met als mijlpaal  ‘Vandaag zei ik voor het eerst mama’ erop. Sindsdien is het snel gegaan.

Inmiddels voeren mijn peuter en ik hele gesprekken samen. Ik kan merken dat ze me goed begrijpt, maar het lukt haar nog niet altijd om me volledig duidelijk te maken wat ze bedoelt. Haar woordenschat lijkt wel per dag toe te nemen, mede mogelijk gemaakt door het kinderdagverblijf. Toch zijn er woorden die ze elke dag wel een paar keer zegt. En die woorden zeggen tegelijkertijd heel veel over haar. Ik laat jullie weer een stukje Elise kennen door middel van haar favoriete woorden.

Koekie

Dit woord spreekt voor zich. Elk kind houdt van koekjes, maar die van ons is een koekjesmonster. We proberen echt om het te beperken en haar voornamelijk de kindvriendelijke versies met zo min mogelijk suiker te geven, maar inmiddels heeft ze een hardnekkige voorkeur ontwikkeld voor een bekend merk met een zogenaamde melkvulling in het midden. En dan eet ze niet het koekje op, maar die vulling. Ik heb het bedrijf al gevraagd of ze de vulling los kunnen verkopen maar heb nog geen antwoord gehad. 😉

iPad

iPad, ja. Deze ‘loedermoeder’ komt er eerlijk voor uit dat de iPad misschien een iets te grote rol in het leven van haar dochter speelt dan de bedoeling is. De aaipet dus, waarop ze graag kijkt naar Brandweerman Sam, Ludovic de Beer en Bumba. Ik heb echt geprobeerd om Bumba zo lang mogelijk voor haar verborgen te houden, maar helaas: hij is doorgedrongen in ons huishouden en IK HAAT HEM.

Auto

Mijn man is ontzettend trots op het feit dat Elise geobsedeerd is door auto’s. Ze weet in welke auto wij rijden (en daar bedoel ik mee dat ze de merken herkent) en ze scheurt de hele dag rond op haar loopscooter en politie-auto. Met die laatste kan ze ook een perfect achteruit inparkeren, iets dat haar moeder in al die jaren nog steeds niet vlekkeloos kan. En laatst zei ze “Papa Porsche.” Maar dat had mijn man haar écht niet eerder ingefluisterd hoor….

Jammer

Sinds ik na een driftbui een gesprekje met haar aanknoopte waarin ik liet blijken dat ik het jammer vond dat ze niet even naar me luisterde, heeft Elise dit woordje opgepikt en gebruikt ze het tientallen keren per dag. In de juiste context. Als we zeggen dat ze iets niet mag, vindt ze dat ‘jammer.’ Als we zeggen dat ze naar bed moet, vindt ze het jammer. Ik heb de indruk dat ze het ook wil gebruiken als ze eigenlijk sorry wil zeggen, wat het stiekem alleen maar schattiger maakt. Zo hebben we al talloze keren meegemaakt dat we haar even apart hebben gezet om over haar gedrag na te denken, en we dan vanuit de hoek van de kamer hoorden: ” Isse jammer.”

Poep

Dit is een inkopper, denk ik. Peuters die langzaam richting de zindelijkheidsfase gaan hebben een enorme fascinatie voor dit woord en Elise is er bepaald geen uitzondering op. De laatste ontwikkeling is dat ze te pas en te onpas aankondigt dat ze een schone luier moet omdat ze gepoept heeft, terwijl dat helemaal niet zo is. We zijn nog niet gestart met zindelijkheidstraining maar na haar 2e verjaardag ga ik er een voorzichtige start mee maken, omdat ik het idee heb dat ze er wel eens aan toe kan zijn.

Zelf doen

Jawel, ook deze fase is aangebroken. We mogen haar met bijna niks meer helpen. Gelukkig laat ze me af en toe wel helpen met haar jas en schoenen, anders deden we er helemaal lang over om de deur uit te komen. De meeste dingen wil ze allemaal zelf proberen en ze wordt enorm boos als het haar niet lukt.

Welke woorden zijn favoriet bij jouw kind en waarom?

Mis niks en volg Dochterlief ook op Facebook, Twitter en Instagram

 

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

7 Comments

  1. Wat een super leuk artikel Romy, heel erg origineel! Hier nog geen kindje wat praat, maar ik bereid me alvast voor, haha.

  2. Haha ja die verrekte Ipad, die staat ook in de top 5 van mijn peuter. Als hij de kans keek zou hij de hele dag unboxing playdoh filmpjes op YouTube kijken.

    • Dat lees ik vaker! Ik heb het bij Elise ook geprobeerd maar ze vindt het niks aan. Doe haar maar gewoon tekenfilms.

Comments are closed.