De magie van Duplo

Vraag mij wat de beste investering is voor hele jonge kinderen op het gebied van speelgoed, en ik zal je zonder nadenken antwoorden dat dit Duplo is. Al sinds Elise enigszins in staat was om een beetje te bouwen is ze compleet verslaafd aan de gekleurde blokjes en poppetjes. Ze heeft inmiddels een aardige verzameling opgebouwd en deze verzameling is nog steeds groeiende.

Een voorzichtig begin

 

Het begon allemaal met een klein speelhuis. Hiermee kon ze als dreumes met de poppetjes  haar dagschema naspelen en dat deed ze dan ook met verve. De poppetjes werden ‘s avonds netjes in hun bedjes gestopt en de zon bovenop het huis werd veranderd in een maan.

Daarna kwam de dierentuin. Die kreeg ze zo’n anderhalf jaar geleden en het was meteen dikke mik. Hele torens werden er – eerst nog met onze hulp – gebouwd en de poppetjes en dieren werden meteen gebruikt voor allerlei rollenspellen. We besloten daarna eerst eens aan te kijken hoe haar interesses zich zouden ontwikkelen, want de ervaring had ons geleerd dat veel speelgoed na een paar keer spelen ergens onderin een mand zou belanden en daar niet of nauwelijks meer uit zou komen.

Elise de Bouwer

 

Tot onze grote verbazing bleek onze dochter een echte bouwer te zijn en vroeg ze dagelijks om haar Duplo. Toen haar aandachtsspanne iets groter begon te worden kon ze er makkelijk een uur mee spelen. En zo werd haar collectie dus langzaam groter. Het leuke aan de LEGO en DUPLO-collecties is dat het makkelijk kan worden uitgebreid met wat kleinere pakketten.

Met haar dierentuin en speelhuisje als basis kwam er een bus met buschauffeur om de poppetjes overal mee naar toe te rijden, een safari-jeep met vrouwelijke chauffeur en een hongerige leeuw, een trein die echt kan rijden en als klap op de vuurpijl een groot poppenhuis met meerdere verdiepingen en waarin een gezin woont. Sindsdien staat de collectie standaard uitgestald in een speciale hoek in de kamer en wordt er hier dagelijks mee gespeeld. Ook in speelgoedwinkels rent Elise het eerst naar de LEGO-afdeling en wordt er van alles aangewezen. Haar andere speelgoed is leuk voor de afwisseling, maar echt bijzaak.

Leuk voor papa

 

En zo kan je Elise dus inmiddels uittekenen met haar DUPLO-collectie. Volgens mijn man is het zelfs een van de weinige soorten speelgoed die leuk én educatief verantwoord zijn. Hij was vroeger ook groot fan en komt zijn dochter dus zonder twijfels tegemoet als het gaat om het uitbreiden van haar verzameling. Toen we enkele maanden geleden op uitnodiging naar LEGO-World mochten had ik dus zowel aan hem als aan Elise geen kind. Die twee bleven maar fanatiek bouwen en hadden nergens anders oog voor. Als ik in de tussentijd 3 uur was gaan winkelen hadden ze me echt nog niet gemist.

 

De nieuwste bewoners van Elise’s Duplo-dorp zijn trouwens dit meisje en haar paard. Niet geheel onbelangrijk voor een kind dat van auto’s houdt: het meisje rijdt haar paard met trailer rond in een snelle rode cabrio. Vanzelfsprekend is ook deze uitbreiding een grote hit in huize Dochterlief. Het paard en het meisje hebben inmiddels alle hoeken en gaten van ons huis gezien en ik voorzie nog dat het Duplo-gezin uit hun knusse huis wordt gezet zodat het paard en meisje er kunnen gaan wonen. Kortom: ik heb gesproken.

Heb jij ook zo’n kind dat van bouwen en van rollenspellen spelen houdt en ben je nog aan het twijfelen voor een pakje onder de kerstboom? Neem dan van mij aan dat DUPLO altijd goed is!

Is jouw kind ook zo’n fan?

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking en bevat artikelen die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

6 Comments

 1. Jaaaaa! Hier ook fan! Die kleine van mij kan er nog niks mee bouwen, maar toch als ik de duplo stenen erbij pak, wordt hij helemaal enthousiast. Hij blijft maar in die bak graaien. De kleurtjes zijn mooi, het geluid, de vorm. Ik heb geen idee waar het aan ligt. Toen ik nog op de opvang werkte en de kinderen waren allemaal druk en uitdagend aan het doen, dan werkte de Duplo fantastisch om hen een tijdje zoet te houden. 🙂

 2. Hier is Duplo ook echt een hit! Ze spelen er dagelijks mee en heb al veel ander speelgoed opgeruimd, omdat ze er niets meer mee doen. Voor Youri z’n tweede verjaardag staat ook zeker Duplo op z’n lijstje..

 3. Helemaal mee eens. Duplo is top speelgoed. Het is bovendien ook nog eens verantwoord en goed voor de ontwikkeling. Beter wordt het niet wat mij betreft.

 4. Onze kinderen zijn ook grote fan. Sinterklaas heeft een grote doos Duplo blokken voor de kleinste meegebracht en twee dozen met kranen en stoere-jongens-dingen van Duplo voor de oudste.
  Zowel bij mijn ouders als bij mijn schoonouders staan nog blokken (van 30 jaar oud dus) die ook nog perfect dienst doen. Dat laatste kan je volgens mij alleen van Fisher Price en Duplo zeggen.
  Veel liefs
  Kris, mama van de Kool Family

 5. Leuk hoor. Anna heeft nooit met duplo gespeeld, want ze speelde eerst met blokken en begon al vrij vroeg met Lego. Bouwen doet ze dus ook graag (Kapla is wat dat betreft ook een aanrader, dat is ook leuk voor volwassenen ;-)).

Comments are closed.