De mijlpalen van mijn dochter

de mijlpalen tag /Dochterlief.nl

Nu ik deze week toch lekker aan het terugblikken ben, kon deze tag eigenlijk ook niet ontbreken. De eerste jaren van je kind lijken soms alleen maar uit mijlpalen te bestaan. In het leven van Elise was dat niet veel anders. Daarom vind ik het leuk om met jullie te delen wanneer ze elke mijlpaal precies bereikte. Deze tag is bedacht door Charlotte.

Wanneer sliep jouw kind voor de eerste keer door?

Dat gebeurde toen Elise ongeveer rond de 2, 3 maanden oud was. Elise had ‘s nachts echt nog een voeding nodig en dat heeft ze een behoorlijke tijd vol gehouden. Ik weet ook nog wanneer ze er weer mee stopte: rond de tijd dat ik weer moest werken na mijn verlof.  Ai ai ai. Nog steeds gaat het slapen met ups en downs. Dat is iets wat gewoon bij haar hoort, en iets dat ze misschien van mij heeft geërfd: ook ik ben een wisselvallige slaper.

Wanneer was het eerste echte lachje van jouw kind?

Dat was al heel erg snel. Elise was ongeveer een maand oud toen ze heel bewust naar mij lachte vanuit haar wiegje. Uiteraard greep ik meteen naar mijn telefoon om een foto te maken, maar toen was het moment voorbij. Sindsdien is lachen één van haar favoriete hobby’s en kan ze met haar schaterlach de meest norse mensen aan het lachen krijgen.

Wanneer kreeg jouw kind haar eerste vaste hapje?

Vrij laat. Daar zijn we mee gestart zo rond de 5 maanden, op advies van het consultatiebureau. Ik wilde in eerste instantie volledig melkvoeding geven tot ze een half jaar oud was, maar omdat ze ondergewicht had werd geadviseerd om sneller te starten met bijvoeding. Het was een zelf gekookt wortelhapje en haar reactie was zoals verwacht: ze vond het niet te eten. Mijn gevoel zat goed, want ze ging uiteindelijk pas meer vaste hapjes eten toen ze ongeveer een half jaar oud was en brood at ze pas toen ze veel ouder was. Ze is een kieskeurige eter.

Wanneer rolde jouw kind voor de eerste keer om?

Deze mijlpaal heb ik niet genoteerd, maar dat zal zij geweest toen ze een maand of 3, 4 oud was. Er waren al verschillende pogingen ondernomen – met de bijbehorende baby driftbuien zoals gebruikelijk was bij haar. Ik was de kamer even uitgelopen en toen ik terugkwam vond ik Elise op haar buik in de box. Ze keek zelf ook erg verward, want ze kon vervolgens niet meer op haar rug rollen. Daarna wilde ze dagenlang alleen maar op haar buik liggen en vervolgens begonnen de vaak boze pogingen om van buik naar rug terug te rollen, wat haar binnen een paar weken lukte.

Wanneer ging jouw kind voor de eerste keer zitten?

Dat duurde wel even, volgens mij was Elise later dan gemiddeld met zitten. Ze durfde dat alleen met heel veel ondersteuning en dat kabbelde een beetje voort. Rond de 8 maanden zat ze zelf rechtop, maar stilzitten is nooit zo haar ding geweest dus lang hield ze het niet vol.

Wanneer kroop jouw kind voor de eerste keer?

Elise heeft lang getijgerd, maar toen ze 10 maanden oud was had ze het opeens door. Eerst kroop ze over de bank (dat was lekker zacht natuurlijk) en daarna had ze de smaak te pakken.

Wanneer ging jouw kind voor de eerste keer zelf staan?

Dat weet ik nog precies, want dat was de dag na haar eerste verjaardag. Tot die tijd durfde ze het niet. Er was een vriendje op bezoek geweest van dezelfde leeftijd die al wel kon staan en die heeft ze goed bestudeerd. Onderstaande foto is 1 van de velen, maar omdat ik geen herkenbare foto’s plaats is het niet de leukste: daar stond ze me namelijk met open mond aan te kijken, alsof ze wilde zeggen: ‘KIJK! Ik weet niet wat ik aan het doen ben maar het is LEUK mama!’

 

Mijlpalen tag/Dochterlief.nl

Wanneer kreeg jouw kind haar eerste tandje?

Laat, rond de 11 maanden. En vervolgens kreeg ze bijna haar halve gebit binnen een paar weken tijd. Arme Elise en arme wij. De flesjes Dentinox, babyzetpillen en wallen crème waren niet aan te slepen.

Wanneer zei jouw kind voor het eerst mama?

Toen ze 7 maanden was. Ik heb het moment vastgelegd met zo’n Milestonecard, maar daar staat ze weer herkenbaar op, dus helaas, die laat ik hier niet zien. Uiteraard werd ik op het moment overweldigd door liefde, klonk er engelengezang en heb ik het verhaal wel 100 keer verteld aan wie het ook maar wilde horen.

En papa?

Niet veel later, misschien een week erna. En ook dit is in geuren en kleuren vastgelegd.

Wanneer zette jouw kind haar eerste stapje?

Ze liep na haar eerste verjaardag al voorzichtig rond de tafel, maar het duurde lang voordat ze het vertrouwen had om zelf stapjes te zetten. Eerst ging ze een hele tijd achter de babywalker lopen.Met anderhalf jaar durfde ze op de bank een paar stappen naar ons toe te lopen en zo rond onze zomervakantie liep ze dan echt. En goed ook: ze wilde meteen niets anders doen en nog geen 2 weken later rende ze rond alsof ze nooit iets anders had gedaan.

Zucht. Dat was een mooie trip down memory lane. Neem deze tag gerust over en vergeet niet Charlotte hierin te vermelden!

Mis niks en volg Dochterlief ook op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

6 Comments

  1. Leuk dat je de tag hebt overgenomen! Aukje was ook zo laat met haar eerste tandjes. Nu is ze alweer twee jaar en nog steeds heeft ze onder geen hoektanden hihi

  2. Ah wat leuk om zo terug te blikken. Ik kan me voorstellen dat iedere mijlpaal een feestje is. (Behalve de tandjes dan)

  3. Zo leuk al die mijlpalen, ik voelde me dan altijd erg trots. Hier slaapt mijn meisje ook nog niet door helaas 🙁 Ook Yarah kreeg heel snel veel tanden. Nu is het voor ons wachten tot Yarah gaat lopen 😉

    • Spannend! Dat soort dingen gebeurt altijd op een onverwacht moment. Ik was er uiteindelijk zelf niet eens bij. Grrr.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.