De serie ‘You’, en waarom ik mijn social media op privé zette

In de kerstvakantie keken mijn man en ik samen naar ‘You’, een serie over een stalkende man die behoorlijk veel op zanger John Mayer lijkt.

Dat was verwarrend voor mij, want ik hartje <3 John Mayer. De man kan in mijn ogen werkelijk niets verkeerd doen, behalve dat hij het dragen van spuuglelijke en waarschijnlijk ook peperdure trainingspakken en dito sneakers tot een kunst heeft verheven.

Maar goed, daar wilde ik het in dit artikel niet over hebben: we keken naar You, en ik kan alvast verklappen dat het een erg goede en verslavende serie is.

Waar gaat You over?

Boekwinkelmanager Joe leert op een dag de mooie studente en aspirant-schrijfster Guinevere (Becks) kennen en raakt tot over zijn oren verliefd op haar. Deze verliefdheid verandert echter al snel in een obsessie. Hij gaat al haar gangen na op social media (ze heeft haar profielen op openbaar staan) en komt zo achter allerlei privé-zaken.

Ook weet hij zonder veel moeite haar adres te achterhalen. Door alle online info die hij vergaart, kan hij zich aan haar presenteren als haar prins op het witte paard. Het is bijna te mooi om waard te zijn.

Guinevere gaat hier in eerste instantie in mee en er ontstaat een passionele relatie, maar toch komt ze erachter dat er steeds meer dingen niet lijken te kloppen aan Joe. En is Guinevere zelf eigenlijk wel oprecht?

Wat vond ik van deze serie?

Het verhaal wordt verteld door Joe, waardoor je als kijker meteen in zijn hoofd terecht komt. Dit maakt de serie meteen minder zwart-wit als dat ik in eerste instantie dacht. Voordat ik ging kijken wist ik zeker dat ik aan de kant van het slachtoffer, de vrouw zou staan. Dat veranderde wel een beetje. Sterker nog: ik kon ook eigenlijk wel wat sympathie voor Joe opbrengen, en dat vond ik weer heel storend van mezelf, want de man spoort echt niet. 😉

Dat verliefd zijn op sommige momenten veel weg heeft van krankzinnigheid wordt door het kijken naar You erg goed duidelijk. Dat passie kan omslaan in een ongezonde obsessie ook. Gooi er een stel mooie mensen, spanning, wat humor en een glimmend hipstersausje overheen en je krijgt een serie die lekker wegkijkt ( ‘Oké, nog één aflevering dan…’) en je bovendien aan het denken zet over de hedendaagse social media-cultuur waarin wij leven en je eigen aandeel daarin.

Moet alles eigenlijk wel op internet gezet worden? Ik heb niet de illusie dat iemand mij ooit zou willen stalken, maar werd door het kijken naar You wel met mijn neus op de feiten gedrukt: social media kán ook verkeerde types aantrekken. En dus zette ik al mijn social media achter slot en grendel en gooide er wat schimmige volgers vanaf. Mochten jullie me tegenwoordig willen volgen, dan moet ik jullie verzoeken weer handmatig goedkeuren. Sorry not so sorry. En dat allemaal door deze serie.

Hou je van series zoals Pretty Little Liars en Riverdale, dan zal je You sowieso een goede serie vinden, zegt Netflix. Ik keek eerstgenoemde serie helemaal af maar vond Riverdale niet te harden, dus ik ben het er niet mee eens. Mijn man houdt juist van schimmige, ongepolijste thrillerseries en die heeft het kijken naar You ook volgehouden, dus ik raad je aan om het gewoon maar een kans te geven.

Ik was in ieder geval ‘blij’ met het open einde – al vielen bepaalde elementen me ook een klein beetje tegen, maar ik kan i.v.m. spoilers niet delen waarom- en kwam er al snel achter dat het 2e seizoen van You in de maak is. Hopelijk komen we er dan als kijker ook achter de bron is van Joe’s gedrag!

Hebben jullie You al gekeken en wat vonden jullie ervan?

2 Comments

  1. Ik kan niet wachten op seizoen 2. Vond het einde wat teleurstellend maar goed en helaas lijkt hij een beetje op John Mayer ja. John Mayer is natuurlijk veel stoerder! 😉

    • Ja, maar hij heeft wel een slechte kledingsmaak. Gelukkig maakt hij goede muziek! ?

Comments are closed.