Disney-films, geschikt voor alle leeftijden?

Als kind was ik groot fan van Disney-films. Elke nieuwe film werd indien mogelijk bekeken in de bioscoop. Ik kon dan ook niet wachten tot de dag zou aanbreken dat ik samen met mijn dochter naar Disney-films kon kijken.

We begonnen met Pocahontas. Die vond ik leuker dan mijn dochter. Alleen het wasbeertje, de kolibrie en het nuffige hondje konden haar bekoren. Daarna besloot ik helemaal retro te gaan en de hele oude Disney-films uit mijn jeugd te bekijken. Ik koos voor Bambi en verwachtte een en al zoetsappigheid en een hoog knuffelgehalte. Perfect!

Ik had het mis.

E: ‘Oh mama kijk! Een hertje! Zo lief!’

R: ‘Schattig he!’ Mijmert: Wat een mijlpaal. We kijken samen naar een Disney-film. Zo zoet, zo onschuldig…

E: ‘Oh nee. Oh NEE! De mama van Bambi!!!’

R: De mama van B?…O, stik. Ging die moeder net dood?

E: ‘Wat is er nou met mama-hert? Waar is mama-hert?!’

R: spoelt de film driftig door. ‘Kijk nou. Een konijntje. Die heet Stampertje. En dit is een stinkdier….’

E. keek de film tot de helft en had er vervolgens genoeg van. ‘Pfff,’ dacht ik. ‘Daar heb ik me goed uit gered.’ Ze had niets door van de heftige gebeurtenis.

Toen mijn man ‘s avonds thuis kwam en vroeg wat we hadden gedaan, riep ze verontwaardigd: ‘Wij hebben Bambi gekijkt. Maar mama Bambi ging dood. Waarom, papa?’

Poging 2

Enkele weken later dacht ik dat Finding Nemo een goede optie was. Welk kind houdt er nou niet van visjes? Helaas was ik vergeten dat in scène 1 mama Nemo wordt opgegeten als ze haar nest verdedigt. Dat zie je niet, maar het laat weinig te raden over. Ik besluit er hysterisch doorheen te praten en andere dingen aan te wijzen. ‘Wat een leuke visjes! En heb je die mooie plantjes gezien in de zee?’

E: ‘Mama, waar is de mama-vis nou?’

R: ‘Die is even weg schat. Kijk, nog meer leuke visjes!’

E, bedroefd: ‘Niet. Mama-vis is echt weg en Nemo is helemaal alleen met zijn papa.’

Daarna kon ook Nemo het niet meer goed doen en koos ik maar voor veilige filmpjes voor hele jonge kinderen. Opeens schoot me te binnen dat mijn ouders ooit zelfs met mij en mijn neefje onder de arm waren weg gelopen bij het kijken van een Disney-film in de bioscoop. Hij was toch te hoog gegrepen. Ik begon te huilen tijdens een enge scène,vervolgens nam mijn neefje dat over en daarna barstte de hele zaal met kinderen in tranen uit. De betreffende Disney- film kreeg daarna een ander kijkwijzer-advies. (Voor de nieuwsgierige mensen: het was Taran en de Toverketel.)

Inmiddels merk ik dat mijn dochter steeds meer kan hebben. Ze is fan van Frozen, al kijkt ze hem niet helemaal uit. Micky, Minnie en Pluto zijn haar helden. Jungle Book vond ze trouwens echt heel erg leuk. Maar Disney-films waarin er iets met de ouders van de hoofdpersonages gebeurt vindt ze nog steeds niet leuk, en terecht.

Welke Disney-films zijn peuterproof volgens jou? En welke film is de favoriet van je kinderen?

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. (Maar eerst dit boek maar eens afmaken.)

10 Comments

 1. Nou ik had laatst toevallig hetzelfde. Er gebeurden allemaal dingen in die Disney films en toen dacht ik echt….. Hmmm ik denk dat dit te eng is voor ons zoontje. Daarom kijken wij elke dag Mickey Mouse Clubhuis 🙂

 2. Herkenbaar! Wij keken met onze kleine dinofan (van bijna 3) The Good Dinosaur, die blijkt dus best erg spannend te zijn. Dat zie eigenlijk pas wanneer je zo’n film met een kleintje kijkt. Nemo hetzelfde liedje. Wij houden het voorlopig bij Mickey Mouse Clubhuis. 🙂

 3. Hahaha Taran en de toverketel! Zo eng (en toch vond ik hem later wel leuk). Ik was vroeger gek op Winnie de Poeh, De aristokatten en Dombo (al heb je daar wel weer een zielig moment met z’n moeder)

 4. Oh zo herkenbaar. Zo keek ik altijd Disney films met stukjes eruit geknipt. Ik was een erg gevoelig kind en vond het allemaal maar zielig of eng… Ik heb toen ik ouder was dus hele andere Disney films gezien zonder missende stukjes 😉

 5. Haha ach, ik snap jou heel goed (wilde zelf ook lekker Disney kijken met onze oudste), maar Assepoester bleek in eerste instantie niks. Die stiefmoeder, de kat… Ze moest hem een paar keer kijken, voor ze echt overtuigd was dat hij goed afliep. Andere films vond ze vaak eng of verdrietig.

  Maar goed, na een tijdje keek ze Assepoester nonstop en ik vergat haar angst. Een vriendinnetje kwam voor het eerst spelen en ik dacht leuk Assepoester op te zetten. Meisje heeft 6 weken lang slecht geslapen (oeps)!

  Kortom, nee, hier voorlopig geen Disney voor de kleintjes haha.

 6. Oliver & Co.
  https://youtu.be/l6TCgTTl0Qg
  (Nederlandse versie is met Rene Froger geloof ik)

  Maar denk denk dat de Don Bluth (en Steven Spielberg) films (kind)vriendelijker zijn, storywise dan.

  Land before time (Platvoet en z’n vriendjes)
  https://youtu.be/lpnwK2NGxIo
  Volgens mij is hiervan nu een animated serie op Netflix

  En natuurlijk ‘An American tale’ met van die mooie classic liedjes die je dan kan meezingen.
  https://youtu.be/kvZfEQ_pMdg vergeet vooral deel 2 noet te checken met die grappige scene waar die kat voor raar doet in de shootout ?

 7. Haha, hier ook iemand die weinig kan zien. Heb laatst ‘Babe’ uitgezet omdat ze de boerin zo eng vond… Ze heeft laatst Vaiana gezien in de bioscoop. Die is ‘meekijken gewenst tot 6 jaar’ en ze ging alleen een paar keer op schoot zitten maar heeft hem uitgekeken. Volgens mij is het ook gewoon de leeftijd. Binnenkort wil ik met haar eens De kleine zeemeermin kijken, dat was mijn favoriet vroeger en ze kent alle liedjes al. Maar denk dat die vader nog een beetje te eng is nu 😉

 8. Jaa precies dit! Mijn meisje van 2,5 wordt ook heel verdrietig van Disney films. We kijken voorlopig vooral Dora en Peppa 😉

Comments are closed.