Dit ga ik niet meer doen in 2019

Het jaar 2018 telt nog exact 4 dagen als ik dit stukje schrijf. Net las ik mijn lijstje met ‘voornemens’ voor 2018 nog even door. Wat heb ik er waar van gemaakt? Een hele hoop, eigenlijk. Maar daar wil ik het in dit artikel (nog) niet over hebben.

Ook dit jaar is weer voorbij gevlogen en de decembermaand is voor mij altijd de maand om te reflecteren en terug te kijken. In eerste instantie kon ik me alleen de minder leuke dingen herinneren. Ik vond 2018 namelijk een behoorlijk pittig jaar op persoonlijk vlak. Zeker op werkgebied stond ik voor mijn gevoel opeens 2-0 achter. Het was niet leuk, en ik heb echt even afstand van het geheel moeten nemen voordat ik wat realistischer naar de situatie kon kijken.

Zo waren er nog wel meer dingen die erin gehakt hebben – waar ik jullie overigens niet mee ga vervelen. Maar terwijl ik zo aan het zwelgen en doorzagen was over wat er niet leuk was aan dit jaar en waarom, realiseerde ik me één belangrijk ding: dat ik de enige persoon ben die ervoor kan zorgen dat 2019 een leuker jaar voor mij wordt.

Ik ga definitief stoppen met bepaalde dingen en wil die dingen graag met jullie delen. Verder staat mijn lijst met dingen waar ik in geloof voor het nieuwe jaar nog gewoon online en heb ik besloten om in 2019 heel hard in dezelfde dingen te geloven. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Waar ik dan mee ga stoppen, zie ik jullie denken?

Ik ga stoppen met denken dat iedereen het beter doet of kan dan ik

Het gras van de buren is niet altijd groener, sterker nog: vaak is het nog kunstgras ook. Ja, zo kan ik het ook. Of eigenlijk: liever niet. In theorie weet ik dat ik uitblink in bepaalde dingen, wat mijn kwaliteiten en mijn verbeterpunten zijn.

Maar in de praktijk komt het erop neer dat ik een willekeurig social media platform open en door de inhoud scrol en denk: Jezus. Pietje is op zijn 35ste al CEO van bedrijf X. Marietje heeft 3 kinderen, een fijne baan, maatje 34, een kapsel dat in weer en wind blijft zitten én een huis dat op een showroom van VT Wonen lijkt. En zit Jantje nou alwéér met een cocktail op een wit zandstrand?

Kijk, we weten allemaal dat een groot gedeelte van de Instagram-gebruikers glashard liegt de werkelijkheid wat mooier maakt dan het is. Ik ambieer ook geen carrière als Instagrammer. Daar liggen mijn talenten namelijk niet, en bovendien eet ik mijn eten bij voorkeur warm.

Maar deprimerend en intimiderend kan het wel zijn op een offday, al die selfmade en succesvolle mensen die hier online mee pronken. Ik vind het tof voor ze hoor, maar het kan ook behoorlijk demotiverend zijn en een vertekend beeld geven van hoe het leven werkt. Want reken maar dat ze er allemaal hard voor gewerkt hebben, voor dat leven dat ze leiden. Dat proces is alleen niet zo interessant voor een foto of een tweet.

Ik ga mezelf in 2019 dus inprenten dat Pietje doet waar hij goed in is en Marietje en Jantje ook. Maar, en dat is het belangrijkste inzicht: dat ik hún succes niet wil. Ik ben namelijk Marietje of Jantje niet. Ik heb andere wensen en wil andere dingen bereiken die voor mij net zo waardevol zijn als de dingen die Marietje en Jantje voor zichzelf zo belangrijk vinden. Dat maakt mij niet slechter dan zij, dat maakt mij mezelf. Ook ik heb talenten waar ik echt iets mee moet gaan doen, want waarom heb ik die talenten anders? In ieder geval niet om te denken dat ik minder ben dan de rest.

Ik ga stoppen met sorry zeggen

Welke vrouw kent dit niet? Er loopt iemand tegen me op in de stad en nog voor ik het doorheb, heb ik al sorry gezegd – terwijl ik zelf niet eens fout zat. Of ik begin een zin met ‘Sorry hoor, maar…’ en haal vervolgens alle kracht uit de woorden die ik vervolgens uit wil spreken. Het heeft geen nut. Wat ik had willen zeggen maakt al niet eens meer uit.

Natuurlijk zeg ik wel sorry als het moet, maar ik ga geen sorry meer zeggen omdat iemand anders in de weg loopt, omdat ik iets wil zeggen wat me echt aan het hart gaat, of omdat ik denk dat ik mezelf en mijn keuzes zo moet verdedigen.

Ik ga stoppen met overal nee op te zeggen

In eerste instantie wilde ik schrijven dat ik wil stoppen met overal ‘ja’ op te zeggen. Ik had namelijk het idee dat dit de reden was dat ik het gevoel had dat er constant over mijn grenzen heen werd gegaan. Maar het tegendeel is waar: ik zeg juist teveel nee.

Door bijvoorbeeld te denken (of te zeggen) ‘Nee, laat maar, ik doe datgene waar ik zin in heb toch maar niet omdat iets of iemand anders voorrang heeft,’ ontzeg ik mezelf misschien wel een hoop lol en nieuwe kansen. Sterker nog, dan negeer ik mijn eigen behoeften.

Door te vaak ‘nee’ tegen mijn kleuter te zeggen wordt ze alleen maar boos en recalcitrant, terwijl het echt niet nodig is om overal negatief op te antwoorden. Wat als ik eens een middag overal ‘ja’ op zeg, tegen mezelf en tegen haar? Wat gaan we dan doen en waar komen we dan terecht? Ik ben benieuwd!

Het lijkt ongetwijfeld makkelijker dan het is, maar ik ga in 2019 de uitdaging aan. Met welke dingen ga jij stoppen in het nieuwe jaar?

Photo by Anwaar Ali on Unsplash

Filed under Dochterlief vertelt
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

1 Comment

  1. Stuk voor stuk belangrijke voornemens. Hoe moeilijk ze soms ook zijn. Ik denk dat die eerste voor mij ook een belangrijk voornemen moet worden. Vooral niet onzeker worden van wat mensen op Instagram zetten…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.