Do it the Artists’ Way: ochtendpagina’s schrijven

Sinds ik jullie vertelde dat ik me bewuster met het schrijven wilde bezig houden door middel van ‘The Artists’ Way’ en jullie hier ook deelgenoot van wilde maken op mijn blog, ben ik hier actief mee aan de slag te gaan. Tijd voor een update!

Week 1 en 2: ochtendpagina’s schrijven

Mijn wekker vroeg zetten en voor dag en dauw aan mijn ochtendpagina’s beginnen? Dat was iets teveel van het goede, in combinatie met het tijdstip waarop mijn wekker gaat. Ik probeerde het schrijven dus te verschuiven naar de avonden, maar daardoor kwam ik er meteen achter waarom Julia Cameron adviseert om dit toch in de ochtend te doen.

Lees hier over waarom ik besloot mijn allergrootste passie nieuw leven in te blazen

‘s Avonds heb ik namelijk beperkt de tijd om dingen te doen, en uitgerekend deze weken vroegen veel andere dingen ook mijn aandacht. Ik maakte een cruciale fout om die dingen eerst te willen doen en er rond 22:00 achter te komen dat ik echt naar bed moest om de volgende ochtend niet door mijn wekker heen te slapen. Gevolg: geen schrijftijd meer en een gefrustreerd gevoel van binnen.

Dat ga ik de komende weken dus anders doen. Want het gekke was dat als ik er even voor ging zitten, ik die 3 pagina’s gewoon vol schreef. Kennelijk moest ik veel kwijt want binnen een kwartier was ik klaar. Maar de score was helaas mager: de afgelopen 2 weken heb ik maar 5 keer aan mijn pagina’s gewerkt. Om het van een ander perspectief te bekijken: een van de vijf keren schreef ik zo uit het niets een plan voor een heel nieuw boek uit! Huh, waar kwam dat nou vandaan? Het werkt dus wel om gericht te gaan zitten en lukraak op te schrijven wat er in je opkomt. Dat heeft me echt enorm verbaasd en alleen daarom geloof ik al heilig in deze methode.

Schrijven zonder doel

Wat ik achteraf lastig vond deze eerste weken was om niet ‘mooi’ te gaan schrijven. De ochtendpagina’s zijn namelijk alleen voor jezelf en dus mag je onleesbaar schrijven, hoeft het grammaticaal niet te kloppen en mag je van de hak op de tak springen. Daar kan de perfectionist in mij niet tegen. Toch zou ik anderen willen adviseren dit zoveel mogelijk los te laten en gewoon op de automatische piloot te schrijven. Mooi schrijven doe je maar weer op je blog, op je werk of waar dat dan maar gewenst is.

De kunstenaarsafspraakjes

Jezelf zien als de kunstenaar die je bent en die kunstenaar voeden, zo zou je het begrip kunstenaarsafspraakje uit ‘The Artists’ Way’ kunnen zien. De opdracht in het boek luidt om 1 keer per week helemaal alleen op pad te gaan en je innerlijke kunstenaar van voeding en inspiratie te voorzien. Waarmee? Dat mag je zelf weten, want ieder persoon loopt nou eenmaal ergens anders warm voor. Logistiek en tijdstechnisch gezien was dit voor mij best een uitdaging. Gelukkig ging ik naar het Design Your Dream Event: missie geslaagd. Ik kon me een hele dag onderdompelen in inspirerende verhalen en me in de watten laten leggen.

In week 2 had ik echt geen tijd om erop uit te gaan maar ik bedacht me dat ik maar heel weinig dingen nodig heb om mijn innerlijke kunstenaar een vreugdedansje te laten maken. Om het schrijven meer in mijn dagelijks leven te integreren bestelde ik een voorraad nieuwe vulpenvullingen. Nu zullen jullie wel denken: wat is dat nou voor rare actie? Lange tijd heb ik mijn vulpen gezien als een pen die ik alleen maar mocht gebruikten als ik er een boek van het genre Harry Mulisch mee zou schrijven. Door zelfs op werkdagen mijn vulpen te gebruiken laat ik het schrijversbloed automatisch stromen en maak ik het schrijven alledaags en vanzelfsprekend.

Schreef ik eerst alleen tijdens speciale gelegenheden met vulpen, nu doe ik dat bijna continu. Daardoor legt mijn brein automatisch een link met schrijven. En daar werd ik weer heel blij van!

Over enkele weken schrijf ik weer een nieuwe update. Heb ik jullie al enthousiast gemaakt?┬áKoop the Artists’ Way hier!

Dit artikelen bevat een affiliate link. Lees er meer over in mijn disclaimer.

6 Comments

 1. Hey Romy

  Wat fijn dat je al effect gevoeld hebt! Ik geloof ook zeker dat de ochtendpagina’s werken (maar voor sommigen al beter dan voor anderen).
  Ik heb de ochtendpagina’s enkele weken geprobeerd, maar ik vind ze heel moeilijk. Vaak weet ik niet wat te schrijven. Heb jij daar soms ook last van?
  Toevallig las ik gisteren interessante tips voor wanneer de ochtendpagina’s niet goed lukken. Wil je graag de link naar het artikel? (Ik weet niet of ik hier een link kan/mag plakken…)
  Nog veel plezier met schrijven!

  Groetjes
  Lynn

  • Leuk dat jij ook zo actief met het boek bezig bent geweest! Ik ben benieuwd naar de link, is het naar een artikel van jezelf?

 2. Volgens mij is het enige dat werkt… En ja inderdaad, dat opstaan he ??

 3. Goed bezig!!! In de ochtend schrijven lijkt me heerlijk. Maar die kleine van mij is altijd al om 5:00 wakker. Eerder opstaan lijkt mij geen goed idee. ­čśë Tijdens een schrijfcursus die ik ooit gedaan heb, kreeg ik ook de tip om met een pen te schrijven. Dat zorgt voor meer creativiteit. Of het waar is weet ik niet. Soms probeer ik het, ga ik enthousiast schrijven en krijg ik na 4 zinnen kramp in mijn hand. Op de automatische piloot schrijven doe ik ook heel graag voor mijn blogartikelen. Soms begin ik en lees ik het 5 keer door voor het online gaat. Het geeft mij telkens opnieuw inspiratie. Ik ben echt heel erg ge├»nteresseerd geworden in dit boek.

 4. Inspirerend. Ik zit met het zelfde probleem. Heb 4 idee├źn voor boeken liggen die maar niet af komen. Ik schrijf ook savonds en dat is alles behalve productief. Maar ‘s ochtends n├│g vroeger opstaan … Ik ben benieuwd naar je volgende update!

 5. Klinkt echt heel fijn deze methode. Het is dat ik nu de laatste loodjes van een zwangerschap heb en straks een newborn dat ik er maar even niet aan begin ?

Comments are closed.