Do it the Artists’ Way- schrijven met Julia Cameron als lerares

Afgelopen zaterdagavond verzamelde ik mijn notitieboekje, favoriete vulpen, een schaaltje Bugles en een glas Chardonnay- ja hallo, het was immers zaterdag!- en ging schrijven. Gewoon, oldschool, met pen en papier, en met behulp van één van mijn favoriete schrijfboeken: ‘Do it the Artists’ Way’ van Julia Cameron.

Vaste volgers weten inmiddels wel van mijn schrijfambitie. Begin dit jaar was het de bedoeling om mijn vaste bloglezers op de hoogte te houden van mijn schrijfavonturen, maar helaas schoot dit erbij in en liet ik het maar helemaal voor wat het was. Slecht idee, want ik miste het schrijven. En dan niet zo zeer het bloggen, wat ik met enorm veel plezier doe, maar het krassen met mijn vulpen op papier. Er moesten dingen wijken om dat kunnen schrijven tot uitvoer te brengen (Doei Netflix en eindeloos scrollen op social media) maar eenmaal aan de slag kwamen de woorden eigenlijk vanzelf.

Julia Cameron: beginnen met schrijven 

Julia Cameron is de goeroe voor menig schrijfster of artiest. Geertje Couwenbergh, wiens geweldige boek ‘Zin, lust in je leven door schrijven,’ ik al eerder reviewde noemt haar bijvoorbeeld als inspiratie. Jaren geleden kocht ik dus op haar aanraden het boek van Julia Cameron, begon vol enthousiasme en liet het vervolgens verstoffen. Eeuwig zonde, want het is zo goed!

In het boek ‘The Artists’ Way’ ga je 12 weken aan de slag met je schrijverschap, of eigenlijk met het deblokkeren van je innerlijke artiest. En dat gaat behoorlijk diep, dus daar moet je wel voor open staan. Blokkades komen namelijk altijd ergens uit jezelf en het benoemen van die factoren die dit blokkeren tot stand hebben gebracht worden door de schrijfster behoorlijk pijnlijk genoemd. Wat is bijvoorbeeld je antwoord op de vraag dat je nu niet het leven leidt dat je zou moeten leiden? Door wie ging je twijfelen? En wie geloofde juist wel in je talent?

De artiest in jezelf wakker schudden

De passage waarin Julia Cameron het had over ‘schaduwartiesten’ vond ik enorm confronterend om te lezen. Zij stelt namelijk dat artistieke mensen elkaar aantrekken. ‘Soort zoekt soort’ is het gezegde, toch? Deze zogenaamde schaduwartiesten worden zelf zelden artiest. Wel bewonderen ze mensen uit hun genre naar keuze enorm en gaan ze hier ook vaak mee om in hun privé- of werkende leven.

Misschien hebben ze bijvoorbeeld wel een baan in de marketing van een boekhandel, zijn ze kunsthandelaar of personal assistent van een acteur. Ze zitten dicht met hun neus op het vuur, maar ze zijn nooit zelf de artiest die ze bewonderen, terwijl ze dit wel zouden willen en kúnnen zijn. ‘Auw,’ dacht ik, en ik kon mezelf gewoon zien zitten op de eerste rij van een lezing van mijn favoriete auteur, en vervolgens in de rij voor een signeersessie terwijl ik mezelf in moest houden om niet flauw te vallen van adoratie omdat de auteur in kwestie BOEKEN SCHRIJFT! Hallo innerlijke schaduwartiest, aangenaam kennis met je te maken. En ook: tijd om je wakker te schudden en iets van dit verlangen te maken.

De ochtendpagina’s

Ik bleef jaren geleden steken bij hoofdstuk 1 van The Artists’ Way: haar ochtendoefeningen. Eeuwig zonde, maar ik ga een nieuwe poging doen om haar hele methode te volgen en als dit artikel online komt heb ik al een paar ochtendpagina’s achter de rug. Maar eerst even een korte uitleg over wat het schrijven van deze ochtendpagina’s inhoudt:

Julia stelt dat menig creatief persoon geblokkeerd is in zijn of haar creativiteit, hetzij door tijdgebrek, onzekerheid of andere redenen. De enige manier om dit op te heffen is om creatief bezig te zijn. Gedraag je als de artiest die je bent of wilt worden! Negatieve gedachten, getob en twijfels staan tussen jou en je creativiteit in. Je dag beginnen met een vol hoofd is niet fijn. Vandaar de ochtendpagina’s: 3 bladzijdes per dag die je helemaal vol mag pennen met alles wat er in je hoofd op komt. De regels:

♥ Sta een half uur eerder dan normaal op om je ochtendpagina’s te kunnen schrijven

♥ Je schrijft 3 pagina’s per dag. Niet meer en niet minder.

♥ Vergeet komma’s, punten of perfect lopende zinnen. Schrijf wat er in je opkomt totdat de 3 pagina’s vol zijn.

♥ Voorwaarde: het hoeft niet perfect te zijn. Geen samenhang, geen logica, geen perfecte grammatica.

♥ Lees je ochtendpagina’s de eerste 3 maanden niet na en laat ze ook niet lezen aan anderen. Je schrijft deze voor jezelf en ze zijn niet bestemd voor publicatie.

Het idee hierachter is het stimuleren van het creatieve gedeelte van je hersenen. Doe je iets op de automatische piloot- bijvoorbeeld strijken, auto rijden of douchen- dan zul je zien dat de creativiteit juist begint te stromen. De meest briljante ideeën schieten je te binnen; maar juist dan kan je ze niet ten uitvoer brengen. Door gedachteloos 3 pagina’s te schrijven voordat je dag begint boor je dat creatieve gedeelte aan. Al schrijf je het boodschappenlijstje van die dag of een tirade over je bovenbuurvrouw: het zijn allemaal dingen die het creatieve proces in de weg staan. En door de dingen te benoemen zijn ze geen issue meer en ben je ze kwijt.

Julia Cameron stelt dat het schrijven van de ochtendpagina’s je leven voor altijd zal veranderen. Op een gegeven moment ga je namelijk patronen herkennen, angsten benoemen en dromen signaleren. Daardoor kan je plannen letterlijk ten uitvoer brengen of afrekenen met demonen uit je jeugd. Ik las mijn eerder geschreven ochtendpagina’s terug en wist bijvoorbeeld meteen dat ik weer moest beginnen toen ik las over dat ik voor een groter publiek wilde schrijven. We weten immers allemaal waartoe dat geleid heeft, dus het werkt wel. 😉

De positieve dingen aan dit boek vind ik de optimistische kijk op het artistieke leven en de duidelijke handvatten die je krijgt aangeboden door middel van concrete oefeningen. De oefeningen zijn origineel en veranderen je kijk op je eigen leven. Wat ik wat minder vond was dat de schrijfster bij vlagen langdradig kan zijn en strooit met termen als Goddelijke Inspiratie, en daar moet je van houden. Dit is een Amerikaanse methode, dus het kan zijn dat je je als nuchtere Hollander even over wat gêne heen moet zetten.

De komende weken neem ik jullie mee in dit boek en deel ik mijn inzichten, successen, (faal)angst en tips. Door zelf te schrijven over schrijven, wil ik dit weer terugbrengen in mijn leven en met jullie als getuige kan ik niet anders dan hier actief mee aan de slag gaan.

Wat doe jij om de creativiteit te laten stromen?

The Artists’ Way kost €24,90 en koop je hier.

Dit artikel bevat een affiliate link. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn disclaimer.

1 Comment

  1. Klinkt als een goed boek!! Ik ga er ook naar op zoek! Maar in ieder geval alvast bedankt voor de tips! Dat half uur eerder opstaan klinkt als een optie!! Nog geen kind wakker en even helemaal alleen. Ik denk dat ik dat eens ga invoeren

Comments are closed.