Dochterlief schrijft #1: het begin. Haperende WiFi en een beetje goena-goena

quotes-about-writing-ygekrpoi

Een tikkeltje overmoedig had ik me ingeschreven voor een online schrijfchallenge, zodat ik tenminste eens zou beginnen met schrijven. Ik had me immers wel voorgenomen om het te doen, maar toch schoof ik het de hele tijd voor me uit. Voor wie dit uitstelgedrag niet begrijpt: zo’n leeg wit scherm is doodeng. Het moet namelijk gevuld worden met allemaal woorden die de gedachten van de schrijver precies weergeven. Maar ja, als er nooit een begin komt, hoe komt er dan een eind?

Alle begin is moeilijk

Ik verzamel al jarenlang quotes over schrijven. Ik kijk ook al jarenlang naar programma’s waarin schrijvers aan bod komen of ga naar lezingen van mijn favoriete schrijvers, in de hoop achter Het Geheim van de schrijver te komen. Dat is me nog nooit gelukt. Maar over het beginnen met schrijven heeft haast elke schrijver wel wat te zeggen. Elke schrijver zegt wat anders en in elke uitspraak zit wel een kern van waarheid. Ik kan daarom ook alleen maar mijn eigen wijsheden op deze blog delen.In theorie wilde ik mede-aspirant schrijvers alvast het volgende adviseren: begin gewoon! Zet je vingers op het toetsenbord, neem je favoriete pen ferm in je hand en schrijf gewoon eens iets.

funny-writing-quotes

Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Mij lukte het niet, op de eerste dag van die schrijfchallenge. Braaf streefde ik naar de 350 woorden die ik die dag uit mijn brein moest laten rollen. Er kwam niks. Nou ja, er kwam wel wat, maar het stemmetje in mijn hoofd overstemde die gedachten met: ‘Jezus, wat een cliché’s in één alinea.’ ‘Wat probeer je nou eigenlijk te zeggen?’ en ‘Die zin loopt voor geen meter!’

Na een uur bloed, zweet en tranen las ik na wat ik had geschreven en vond ik het inderdaad niets. Omdat ik er te veel over nadacht. Geen enkele schrijfexpert, en ik dus ook niet, zegt dat je meteen perfect moet schrijven. Veel boeken over schrijven juichen het freewheelen juist toe. Ze adviseren om te schrijven over wat er in je opkomt en na een uur te stoppen, je notitieboekje dicht te slaan of je laptop dicht te klappen en dat wat je hebt geschreven een paar dagen later eens opnieuw lezen. Het hoeft niet meteen dat hele boek te zijn, maar het kan er al een onderdeel van zijn voordat jij het doorhebt!

Een haperende WiFi-verbinding of goena-goena?

De inleiding voor het boek, net als de personages die ik tot leven wil brengen, heb ik allemaal al eens opgeschreven. Onbewust, want op het moment dat ik het allemaal opschreef, was het schrijven van een mooi verhaal helemaal niet mijn intentie. De verhalen zaten al lang in mijn hoofd en ik moest ze gewoon dringend kwijt. Waarom? Omdat ze te maken hebben met mijn identiteit en hoe ik tegen de wereld aankijk.

Ik geloof dat elke schrijfpoging- althans de poging tot het vertellen van een verhaal – daarmee begint. je schrijft over iets of iemand die dicht bij je staat. Bij mij had het omschrijven van het verhaal helemaal niets met de juiste schrijftechniek te maken, maar juist alles met mijn eigen gevoel. Dat is wat mij betreft de basis, en van daar werk ik het verhaal verder uit. Ik ben er dus eigenlijk achter gekomen dat ik echt al jaren af en aan bezig ben met het vertellen van hetzelfde verhaal, maar pas recentelijk viel het kwartje.

Eergisteren wilde ik thuiswerken, maar de internetverbinding was niet toereikend genoeg. Het systeem klapte er steeds uit en na talloze pogingen om in te loggen en nog meer telefoontjes naar de helpdesk, luidde het oordeel dat onze internetverbinding te onstabiel was. Gek genoeg deed alles het, behalve dat specifieke onderdeel dat ik nodig had voor mijn werk.

Ik legde me erbij neer en vroeg mezelf hardop af wat ik dan nu zou gaan doen. Vrijwel meteen had ik het antwoord in mijn hoofd: SCHRIJVEN. Maar ik dacht streng: ‘Nee. De bedden moeten nodig worden opgemaakt.’ Ik zette muziek op en ging ermee aan de slag. Tot 3 keer toe klikte ik liedjes weg op mijn Spotify playlist. Gek genoeg hadden ze allemaal met mijn opa te maken. Maar als ik het ene liedje weg klikte, begon een van de andere 3 liedjes weer opnieuw. Rare haperende WiFi-verbinding!

Daarna bedacht ik me dat het zijn verjaardag was. Glimlachend dacht ik: ‘Geeft hij me nou een teken? Moet ik beginnen op zijn verjaardag, omdat hij mijn grootste fan was?’ Met mijn Indische achtergrond komt nou eenmaal wel wat bijgeloof kijken. Goena-Goena, oftewel (zwarte) magie, maken vaak deel uit van Indische sprookjes. Het onzichtbare, het onverklaarbare. Als kind kon ik daar altijd lekker op griezelen. En toen luisterde ik aandachtig naar de tekst van het laatste liedje dat aan het spelen was.

‘And I saw my reflection in the snow covered hills
‘Til the landslide brought it down’

Laten we als we sterven niet allemaal een soort blauwdruk van ons zelf achter? Dit liedje van Fleetwood Mac gaat daar volgens mij niet eens over, maar bij mijn triggerde het iets. Ik vind het een mooi idee, zo’n landschap vol blauwdrukken, vol verhalen die erop wachten om verteld te worden. En ik bedacht me dat iedereen vol zit met verhalen, maar dat die verhalen lang niet altijd verteld worden. Waarom niet? Omdat ze vaak pijnlijk zijn, of verdrietig. Maar daarom niet minder indrukwekkend. Daarom zijn ze juist het vertellen waard.

Betekent dit dat ik over mijn opa ga schrijven? Misschien. Maar ik weet niet of ik in de wieg ben gelegd voor het schrijven van autobiografische verhalen. Ik vind ook dat ik daar een beetje mee moet oppassen. Straks denken mensen dat alles in het verhaal de ultieme waarheid is over mij en mijn familie.

Om een lang verhaal kort te maken ;): het begin is er. Wordt vervolgd!

11 Comments

 1. Succes! Super goed dat je begonnen bent. Ik hou zelf niet van een woordenaantal wat ik moet halen per dag. Ik leg me liever op hoe vaak ik per week aan mijn boek werk. Want de ene keer schrijf ik 200 prachtige woorden en de andere keer wel 1500. Als ik dan ga pushen tot een bepaald quota, dan wordt het er bijna nooit beter op.

   • Ja. Ik ben al erg lang bezig met het schrijven van een jeugdboek. In het fantastische genre. Af en toe staat het weer een tijdje stil, zoals nu. Maar ik heb volgende week weer een schrijfmiddag met andere schrijfsters en dat helpt vaak om de draad weer op te pakken. Vorig jaar won ik de derde plek op de Harland Awards, dat gaf me wel weer een boost. Dat raad ik trouwens ook van harte aan om eens te doen, een schrijfwedstrijd. Daar leer je veel van. Mits je een juryrapport krijgt.

    • Wat ontzettend leuk! Geef even een seintje als je boek uit is! 😉
     Ik ben ooit 3e geworden bij een schrijfwedstrijd. Het betreffende verhaal heb ik al ooit hier gepubliceerd. Dat betekende veel voor me.

     • Hoi. Er zit geen link naar je verhaal in je reactie. Ik zou het graag lezen. Ik heb mijn eigen wedstrijdverhaal niet gepubliceerd, er was even wat contact met een uitgever om mijn verhaal op te nemen in een reeks korte verhalen, maar dat is helaas niet doorgegaan.

 2. Ik vind de blog in ieder geval lekker lezen. Misschien moet je gewoon proberen om een blog van 200 pagina’s te gaan schrijven 😉

  Een tijdje terug was ik begonnen aan een soort Isabel Allende – verhaal over het gebied waar ik ben opgegroeid (omdat daar veel ‘gekke’ mensen wonen). En ik had echt al heel veel geschreven en toen kwam ik tot de conclusie, dat dit niks voor mij was. Dus toen ben ik begonnen aan een psychologische thriller. Weet niet of dat gaat lukken, maar zolang ik het doe vind ik leuk, dus… 🙂

  • Hahaha, goede tip! Het is inderdaad wel verleidelijk om het op de blog te gooien. Jouw 1e verhaal lijkt me enorm boeiend trouwens!

  • Het klinkt moeilijker dan het is. Eigenlijk moet je het gewoon doen. Al is het maar een zin per keer. Dat werkt bij bloggen net zo, maar dan moet je wel je verwachtingspatroon bijstellen want het kan nooit zo snel en goed als jij het zelf wil.

Comments are closed.