Dochterlief schrijft #11: terug in de tijd en de naderende NaNoWriMo

Ik knipperde met mijn ogen en toen bleek het opeens al bijna november te zijn. Ligt het nou aan mij of gaat het laatste kwartaal van het jaar altijd vijf keer zo snel?

Terug naar mijn roots

Naast het feit dat november hier op persoonlijk vlak altijd erg druk is, staat november sinds een aantal jaren ook nog eens in het teken van de National Novel Writing Month. Ik moet natuurlijk niets, maar op de een of andere manier kan ik het niet negeren. Het heeft toch altijd iets spannends en het is ook heel inspirerend om aan de slag te gaan met schrijven met de wetenschap dat duizenden mensen wereldwijd hetzelfde aan het doen zijn.

Toch ben ik iets minder onrustig dan het jaar hiervoor, want ik ben natuurlijk al bezig met een jeugdboek. De grote lijnen heb ik in mijn hoofd zitten, maar tijdens het schrijven bleek ik meer informatie nodig te hebben.

Sinds ik daar wat actiever mee bezig ben – want het houdt nooit echt op, dat informatie vergaren, zeker als je zo nieuwsgierig bent aangelegd als ik-  heb ik ook het idee dat ik op het goede pad zit met mijn verhaal.

Daarnaast viel ik deze maand met mijn neus in de boter, want het is de Maand van de Geschiedenis. Veel informatie waar ik voorheen lastiger aan zou zijn gekomen, is nu veel beter bereikbaar. Misschien is het nu de juiste tijd.

Gelijkgestemden

Museum Bronbeek is tegenwoordig een favoriete research- en inspiratieplek van me. Ik hoop er deze zondag nog wat voorstellingen van gelijkgestemden bij te kunnen wonen. Sinds ik besloten heb om mijn eigen Indische roots en familiegeschiedenis als inspiratiebron te gebruiken voor mijn boek ( Ja, jullie mogen dit als een tipje van de sluier beschouwen!) lijkt het alsof de benodigde verhalen en informatie vanzelf mijn kant op komen. Ik hoef mijn handen maar op te houden en er is weer een stukje van de puzzel compleet.

Daar ben ik niet de enige in, merk ik. Al zoekende naar informatie kom ik steeds vaker inspirerende mensen tegen die dezelfde missie hebben. Het is echt heel bijzonder om erachter te komen dat er een hele generatie bezig is om de verhalen van hun grootouders te vertellen; vooral omdat onze grootouders en soms onze ouders liever niet over dat stukje geschiedenis praten. Ik geloof dat het juist de bedoeling is om alles zoveel mogelijk open te gooien, om onze eigen kinderen een realistisch beeld te geven waar ze vandaan komen maar vooral door te laten zien dat alle ellende iets positiefs heeft voortgebracht.

NaNoWriMo

Volgende week is het alweer zover: de NaNoWriMo gaat weer van start, en het thema van dit jaar is time-traveling. Een gegeven waar ik een beetje om moest grinniken, want ik breng tegenwoordig zoveel met mijn neus in historische en historische non-fictieboeken door dat ik af en toe even bewust moet terugschakelen naar 2019. Is het een positief teken dat het thema dit jaar overeenkomt met mijn boek? Wie zal het zeggen.

Ik heb in ieder geval enorm veel zin om weer echt vol gas aan de slag te gaan met schrijven! Wat dat voor de blog betekent kan ik nog niet zeggen; ik had me namelijk voorgenomen om in de vakantie rustiger aan te doen met de blog en daar heb ik me ook niet helemaal aan gehouden… Iets met een schrijfflow.