Dochterlief schrijft. Maar nu echt!

Dochterlief schrijft. Maar nu echt!

Al zolang ik blog, sla ik mijn volgers ermee om de oren: ik wil een boek schrijven. Al sinds ik zelf kon lezen en schrijven. Tegelijkertijd heb ik al zo’n 30 jaar excuses om het niet te doen. Mijn meest gebruikte excuus is dat ik geen tijd heb.

Geen excuses meer, gewoon doen!

Tot voor kort had ik dit ook niet en dus kon ik naar hartenlust zeiken over hoe erg het was dat ik er geen tijd voor had. Dat al mijn creativiteit en passie zou opdrogen in de poel van onbenut schrijftalent. Dat het er nooit meer van zou komen, want: te oud, te saai, te moederlijk, te weinig tijd (om het nog maar eens te kunnen zeggen) te weinig puf, te veel verplichtingen.

Mijn kind moet namelijk verzorgd en te eten worden gegeven, de man behoeft liefdevolle aandacht, mijn ouders vroegen zich af of ik nog wel leefde en de planten moesten nodig water hebben. Oeps, weer een potentiële schrijfavond voorbij. En nog een. En nog een. En nog een.

Mijn frustratie stroomde zo ongeveer uit mijn poriën, totdat ik me realiseerde dat ik inderdaad erg druk ben, maar ook weer niet zo druk dat ik nooit tijd heb om te schrijven. Ik kan altijd wel een plekje of moment vinden, hoe minimaal dan ook.

Mijn kind eet tegenwoordig zelf, mijn man heft al maanden zijn handen ten hemel en roept: DOE HET DAN, IN GODSNAAM, VROUW! Mijn ouders kennen me al 36 jaar en weten heus wel dat ik nog leef en die planten gaf ik toch al nooit water. Kortom, ik had geen enkel excuus om niet aan dat boek te beginnen. Behalve mezelf.

Dat stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘Pardon, maar jij wil een boek gaan schrijven?! Woehahaha. En je denkt ook dat mensen dat gaan LEZEN?!’ Dat stemmetje was het grootste excuus om er niet aan te beginnen. Tegen dat stemmetje vecht ik dagelijks, maar ik hoop haar ooit te kunnen verzuipen in mijn kopje groene thee.

Ik ga een boek schrijven. Punt uit.

Jullie snappen het waarschijnlijk al: ik ga gewoon beginnen. Ik ga dat boek schrijven, en ik neem jullie mee op mijn reis van begin tot het eindresultaat. Ik laat jullie zien wat voor research ik doe, welke boeken ik lees, welke cursussen ik doe en ik zal proberen niet meer zoveel te klagen en gewoon te doen. En dat alles ga ik verzamelen onder de categorie ‘Dochterlief schrijft.’

Dit gaat waarschijnlijk geen project worden van slechts enkele maanden, zo realistisch ben ik dan ook wel weer. Maar ik ben zo blij dat ik er eindelijk eens aan ga beginnen. Hopelijk levert het wel veel interessante artikelen op voor gelijkgestemden. Mochten jullie tips hebben of schrijfgerelateerde onderwerpen waarover je meer wil lezen, laat het me dan weten! Ik weet nog niet met welke frequentie ik artikelen over dit onderwerp ga plaatsen maar hopelijk wijst zich dit vanzelf.

De pennen zijn geslepen, de notitieboekjes liggen klaar en de laptop wordt moed in gepraat voor de overuren die hij gaat draaien. Daar gaan we dan!

9 Comments

  1. Heel veel succes! En bedenk je goed, je bent je eigen ergste vijand. Je eerste versie hoeft echt nog niet perfect te zijn. Daar heb je editors voor, die kijken met je mee en dan pas ga je herschrijven tot het goed is.

  2. Wat goed!! Heel veel succes! Dat stemmetje in je achterhoofd, herken ik heel erg. Negeren. Negeren. Negeren. Ik ben heel benieuwd naar je verhalen en je boek

    • Goede vraag! Ik maak lange dagen dus het zal in eerste instantie op de weekenden aankomen, waarin ik ook van alles ‘moet.’Kortom: daar kom ik nog op terug.

Comments are closed.