Een kleuter girl-fight

een kleuter girl-fight 2

Kinderen zijn meedogenloos, zeggen ze wel eens. En hoewel het er in de kleuterklas nog behoorlijk lief aan toe gaat, vind ik het soms toch een beetje verwarrend. Hoe die meisjes ruzie maken.

De eerste kleuter girl-fight

Een paar maanden geleden hadden we hier in huis onze eerste ‘girl-fight’ van Anna met een vriendinnetje. Een klassieke, precies zoals ik me die had voorgesteld. Handen over elkaar, met de rug naar elkaar toe: “Ik speel niet meer met jou”. Mijn verzoenende woorden hadden geen enkel effect. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me in zo’n situatie ook behoorlijk onbeholpen voel. Enfin, zodra Anna weer begon te spelen wilde het vriendinnetje ook nét daarmee spelen, dus was het maar weer goed.

Of dan komt ze thuis: “Ik vind haar stom, ik wil niet meer met haar spelen.” Meestal is het dan zo dat een vriendinnetje iets van haar wil, Anna haar dit niet durft te weigeren en dus voortaan niet meer met haar wil spelen. Of een vriendinnetje heeft haar een duw gegeven. En ze zei niet eens sorry.

Sirene in haar keel

Maar het ergste vind ik dus de fights waar ik getuige van ben. Kind 1 stoot kind 2 aan, kind 2 valt om en blijkt toevallig net een behoorlijke sirene in haar keel te hebben. Kind 1 schrikt daar zo erg van dat ze gaat huilen en ook boos wordt. Juf is in geen velden of wegen te bekennen, dus ik probeer ze tot rede te brengen (Hoe kom ik er toch bij? Waarom doe ik dat?) waardoor ze nog harder schreeuwen om boven mij uit te komen. Hierna komt juf geschrokken de klas binnen rennen en maak ik dat ik weg kom.

Als ik na een ‘ruzie’ de volgende dag vraag of ze het weer goed hebben gemaakt word ik wazig aan gekeken. Natuurlijk gingen ze vandaag weer samen spelen. Hoezo? De ‘ruzie’ is blijkbaar alweer vergeten.

Soms is het zelfs wel heel snel vergeten. Als een vriendinnetje vraagt of ze mag komen spelen, zegt Anna doodleuk: “Ik wil niet meer met jou spelen, ik vind jou stom”. Het vriendinnetje blijft stoïcijns staan in plaats van in huilen uit de barsten (wat ik zelf zou doen in zo’n situatie). Twee minuten later rennen de meiden door de klas en zitten ze samen te schaterlachen.

De lucht is weer helemaal geklaard.

Lilian

Lilian Visser (33) is webredacteur en blogger. Ze is moeder van een dochter, Anna. (4). Op haar Mindstones inspireert ze andere werkende moeders.

Lees hier de eerste gastblog van Lilian voor Dochterlief.nl.

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) schrijft eindelijk haar eerste kinderboek. Bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. Denkt af en toe dat ze nog steeds 25 is.

5 Comments

  1. Haha uit ervaring weet ik dat zulk gedrag ook nog de kop op kan steken wanneer ze bijna tien zijn. Weliswaar minder rechtlijnig en minder fysiek, maar vriendinnetje A die de ene dag volkomen uit de gratie ligt, is de volgende dag bijna BFF. Geen peil op te trekken!

    • Ja, meisjes-ruzies zijn legendarisch. Wat dat betreft kan je volgens mij beter een jongen hebben hoor. Ik ga het nog meemaken! 😉

    • Dus dat! Ook hier thuis ga ik er niet eens meer op in, want het is mijn energie niet waard. Voor ik het weet is het weer goed gemaakt terwijl ik er nog mee bezig ben!

Comments are closed.