Een retourtje nostalgie: de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

In het kader van ‘ontdek je eigen regio’ stapten de kleuter en ik in de zomervakantie op de trein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.

We zien en horen hem bijna dagelijks, de imposante stoomtrein die vanaf station Apeldoorn vertrekt. Aangezien mijn dochter een fascinatie heeft voor alles wat zich met hoge snelheid voortbeweegt, besloot ik een keer een retourtje te regelen. Ze pakte haar koffertje, ook al zei ik dat we niet echt ergens naar toe gingen (‘Als je reist, moet je een koffer meenemen mama!’) en nam vol spanning plaats in de restauratiewagon.

De kaartjes werden op ouderwetse wijze geknipt en we reden Apeldoorn uit om het traject Apeldoorn- Eerbeek te rijden.

In 1975 startte de VSM op de lijn Apeldoorn – Dieren al met dit traject, of eigenlijk met het museumbedrijf, zoals zij het graag noemen. Station Beekbergen vormt het hart van het traject en mag samen met de stoomtrein beschouwd worden als een soort levend spoorwegmuseum.

Kedeng kedeng

Grappig hoe je als volwassene gewend raakt aan het monotone geluid van de trein. De huidige treinen bewegen zich bijna geluidsloos voort in vergelijking met een stoomtrein, zo werd ons al snel duidelijk.

Alleen al de fluittoon van de stoomtrein bij vertrek sprak al zo veel meer tot de verbeelding dan bij een moderne trein. Ook het soms heftige geschommel van de wagons maakte de rit op de een of andere manier veel echter en het kostte me niet veel moeite om me voor te stellen hoe dit zo’n honderd jaar geleden ging.

Nadat we onze drankjes ophadden, verschoven mijn dochter en ik per station naar een ander plekje in de stoomtrein. Elke wagon zag er namelijk weer anders uit en bood ook een heel ander uitzicht. De restauratiewagen had houten bankjes, een andere wagon had weer zachte groene leren stoelen en grotere ramen. Voor de kleuter was het extra spannend om van de ene wagon naar de andere wagon te lopen, want dat gedeelte was niet overdekt.

De stoomtrein stopte twee keer op het traject wat wij reden, zodat er er even tijd was voor een eet- en drinkpauze en het bekijken van de stoomtrein, of voor het maken van foto’s. Dat is eerlijk gezegd ook wel nodig met kinderen en vrijwel alle ouders maakten hier dankbaar gebruik van. Ik merkte aan mijn dochter dat ze nauwelijks stil kon zitten maar alles van de trein wilde zien, en de sfeer was dusdanig ontspannen dat dit ook gewoon kon.

Na station Eerbeek reden we terug en stopten we op station Beekbergen voor een hapje en een drankje. Dit is overigens een prachtig stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de locomotieven, een rijdende kolenkraan en handbediende overwegen. Je waant je hier echt even in een hele andere tijd.

Er was gelegenheid om met de machinist en conducteur op de foto te gaan en te kijken hoe de stoomtrein precies werkte, maar het was erg druk dus we hebben niet alles kunnen zien. Hier raakte de kleuter een beetje teleurgesteld, want ze had eigenlijk gehoopt dat we naar een echt stoomtreinmuseum zouden gaan. Het Spoorwegmuseum gaat bij dezen op het must see lijstje.

Na deze lange pauze (ruim drie kwartier) gingen we weer terug naar Apeldoorn. Al met al duurde de rit inclusief pauzes zo’n 2,5 uur. Dat was precies genoeg en prima te doen met een jong kind.

De VSM biedt op hun site trouwens ook uitgebreidere arrangementen aan, zoals een rit met lunch op de zondag, een arrangement met boottocht op de IJssel en speciale arrangementen rond de feestdagen.

Ik vond het erg leuk om mee te maken en ook de kleuter vond het leuker dan ik bij voorbaat had verwacht. Wel miste zij een echte ‘bestemming’ van de trein, om even de benen te kunnen strekken en uit te razen. Misschien pakken we dus nog een keer de ‘echte’ trein om naar een stad te gaan.

Over de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijdt op het traject Apeldoorn – Dieren en doet de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. Ook stopt de stoomtrein op Halte Immenbergweg, speciaal voor de campinggasten van de vele bungalowparken in het Veluwse bos. Het traject loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, zodat je door je raam afwisselend bossen en weidelandschappen te zien krijgt.

Dit traject maakt deel uit van de zogenaamde ‘Koning Willem III-lijn’, die officieel van Dieren via Apeldoorn richting Zwolle loopt. Het gedeelte Apeldoorn – Zwolle bestaat helaas niet meer.

Op 28 juni 1887 werd de lijn van Apeldoorn naar Dieren geopend. De spoorlijn werd toen gebruikt voor zowel passagiersvervoer als goederenvervoer. In 1947 eindigde het reguliere passagiersvervoer, terwijl het goederenvervoer nog doorliep tot 1984. De laatste goederentrein reed op 1 juni 1984.

In 1975 startte de VSM op de lijn Apeldoorn – Dieren met het museumbedrijf zoals we het anno 2019 nog steeds kennen. Meer informatie kunnen jullie vinden op hun site.

*Dit artikel kwam tot stand door mijn eigen enthousiasme. De tickets heb ik zelf betaald.