Favorieten uit mijn boekenkast #2: Mijn dinsdagen met Morrie – Mitch Albom

Toen ik niet zo lang geleden mijn boekenkast en het grootste gedeelte van mijn boeken wegdeed, hield ik enkele boeken die van grote waarde voor mij zijn. Eén van die boeken is ‘Mijn dinsdagen met Morrie’ van Mitch Albom.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik kocht dit boek destijds mede omdat het was aanbevolen door Oprah Winfrey. Zo, hebben we die bekentenis ook weer gehad! Maar de beste vrouw had gelijk, want ik vind dit nog steeds één van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen.

Over ‘Mijn Dinsdagen met Morrie’

Mitch Albom is al lang en breed bezig aan zijn carrière als sportjournalist, als hij verneemt dat zijn vroegere hoogleraar Morrie Schwartz niet lang meer te leven heeft. Morrie Schwartz was eind jaren zeventig zijn hoogleraar Sociologie aan de Brandeis Universiteit in Waltham, Massachusetts en altijd zeer geliefd bij zijn studenten. Door zijn ziekte heeft hij zijn functie, die hij voor de diagnose nog vol plezier uitoefende, neer moeten leggen.

Als Mitch zijn vroegere hoogleraar bij het Amerikaanse programma Nightline ziet praten over zijn ongeneeslijke ziekte ALS, besluit hij hem op te zoeken. In de maanden die volgen zullen de twee elke dinsdag met elkaar doorbrengen en hebben ze diepzinnige gesprekken over de zin en onzin van het leven.

Mitch raakt geïnspireerd door het verhaal van zijn hoogleraar en schrijft de gesprekken en de lessen die hij van hem geleerd heeft op, waaruit het boek ‘Mijn dinsdagen met Morrie’ ontstaat. Ook Morrie Schwartz zelf ziet de noodzaak van dit boek; hij heeft een groot verlangen om zijn wijsheid met een groot publiek te delen. Morrie Schwartz overlijdt op 4 november 1995 aan de gevolgen van ALS.

Mitch Albom – Tuesdays with Morrie

Bijzonder feit: als Mitch Albom met zijn manuscript langs uitgevers gaat, wijzen ze het allemaal af. Het verhaal zou te deprimerend zijn, zeker met zijn imago als sportjournalist. Kan hij niet iets luchtigers schrijven? Hij houdt echter vol. Het boek wordt uitgebracht en eind jaren negentig is het zelfs het een internationale bestseller.

Mijn mening over het boek

Overigens vind ik het boek verre van deprimerend. Op mij maakt de berustende, vaak opgewekte toon van Morrie Schwartz naar de schrijver toe een grote indruk. Hoewel zijn lessen niet heel bijzonder en vernieuwend zijn, valt zijn sterke houding juist enorm op en raken ze daarom de kern.

Meer dan twintig jaar later herlas ik dit boek en vind ik de boodschap van Morrie Schwartz nog steeds van grote waarde voor iedereen die ervoor openstaat, vandaar dat het een plaatsje op de blog verdient.

‘Mijn dinsdagen met Morrie’ koop je vanaf ongeveer €13 (paperback, ik heb de hardcover versie) online en in de boekhandel.

Koop bij bol.com

Dit artikel bevat een affiliate link. Voor meer informatie verwijs ik je door naar mijn disclaimer.

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel eindelijk haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen.