Fotoblog: CODA Bibliotheek,een hotspot voor kinderen

CODA bibliotheek 1 jpg

Als kind was ik er bijna wekelijks te vinden: de bibliotheek. De medewerkers kenden mij allemaal bij naam en wisten me precies te vertellen welke boeken ik nog niet gelezen had. Ik heb er dan ook warme herinneringen aan. Toen er bij mijn dochter een grote interesse in boeken naar voren leek te komen, twijfelde ik dus geen moment en schreef haar dezelfde week nog in bij de bibliotheek. Een bibliotheek met een hele verdieping alleen voor kinderen: de CODA Bibliotheek.

Een walhalla!

CODA bibliotheek 2

Bij deze bibliotheek is de gehele kelder ingericht voor kinderen. Peuters, kleuters, pubers: er is voor ieder wat wils. Maar voor de peuters en kleuters is deze afdeling van de bibliotheek een walhalla. Tussen de boeken vind je auto’s, een soort speelweide met aaibare herten, varkens en geiten, tunnels om in en uit te kruipen, een grote houten toren met ligkussens en zelfs een glijbaan.

CODA bibliotheek 3

CODA Bibliotheek doet mee aan het landelijke project BoekStart, om het lezen bij de allerkleinsten te stimuleren. Want wat blijkt: baby’s die veel zijn voorgelezen, zijn later beter met taal. Kinderen onder de 4 jaar krijgen bij een inschrijving een BoekStart koffertje cadeau met leuke voorleesboekjes.Voor hun is er in de bibliotheek een speciaal plekje ingericht met knuffels, knisperboekjes en een babygym.

CODA bibliotheek 5

Veel boeken zijn op een speelse manier uitgestald. Zo ook dit houten huisje met auto er voor. Mijn dochter wist niet hoe snel ze er naar toe moest rennen; ze zit momenteel in een auto-fase dus dit was de kers op de taart.

CODA bibliotheek 6

De glijbaan in het midden van de bibliotheek is een echte hit bij de wat oudere kinderen. Ik durfde er niet samen met mijn kind vanaf, maar die had gelukkig toch alleen maar oog voor de auto’s.

CODA bibliotheek 7

Nog even een laatste knuffel voor de geitjes en toen gingen we weer naar huis met een nieuwe voorraad boeken.

image

CODA Centrale Bibliotheek is onderdeel van
CODA Museum en
CODA Kenniscentrum & Archief
Vosselmanstraat 299

(Museumingang: hoek Vosselmanstraat/Roggestraat)
7311 CL Apeldoorn

10 Comments

 1. Ik kom regelmatig in Apeldoorn en loop voorbij de CODA. Maar ik ben er nog nooit binnen geweest. Ga ik vanaf nu doen. Ik ben gek op een mooie bieb namelijk. In Arnhem is onze bieb ook vernieuwd (de Rozet). Daar al eens geweest? Ook ontzettend mooi, inclusief glijbaan voor de kinderen. Ik kom er graag.

 2. Wat een leuke bieb ! De onze worden nou massaal gerenoveerd – maar deze slaat wel alles ! Top

 3. Wat een leuke bibliotheek zeg!! De bibliotheek waar ik vroeger kwam is dicht en verplaatst.. binnenkort maar is kijken wat ze daar van gemaakt hebben. Vond het altijd heerlijk om in de bibliotheek te ‘hangen’, hopelijk hebben de kinderen dat van mama geërfd 😉

 4. Wauw, wat ontzettend leuk van de bibliotheek om zo’n schattige afdeling voor de kleintjes onder ons te maken. Zo’n afdeling had onze bibliotheek vroeger niet. Ik ging vroeger ook elke 3 weken ofzo. Tegenwoordig helemaal niet meer. Ik lees nog wel, maar door tijdgebrek nooit meer zo veel als vroeger. Daar baal ik wel een beetje van.

 5. Wat een leuke plek zeg! Ik was vroeger ook enorm fan van boekjes lezen en voorgelezen worden, maar onze bibliotheek was lang niet zo mooi ingericht op kindjes. Leuk dat je daar met je dochter heen kan gaan.

 6. Ik ben een groot liefhebber van de bibliotheek en kom er minstens twee keer per week. Die bij jullie is werkelijk prachtig!

 7. Wow jeetje wat een gave kinderbibliotheek! Die van ons is ook best mooi en het boekenassortiment mag er zijn, maar dit is haast een indoor speelparadijs. Hier moeten wij ook maar eens naartoe!

  (Ik was vroeger ook zo’n biebverslaafde. Warme herinneringen!)

  • Zou ik zeker een keer doen, er hoort een mooi museum bij dus je bent er wel even zoet mee.

 8. Wat een ontzettende leuke bieb! Zo houden kinderen er een hele leuke ervaring aan over. Ik kwam vroeger ook wekelijks bij de plaatselijke bibliotheek en las ook alle boeken die eruit kwamen tot ik een jaar of 10 was.

Comments are closed.