‘Gun uzelf dat beter.’ Griet Op De Beeck in CODA

Om mezelf een dagje rust van de NaNoWriMo te gunnen, besloot ik mezelf te trakteren en kocht ik op het laatste moment een kaartje voor de lezing van Griet Op De Beeck in CODA.

Het was heerlijk om even uit mijn schrijfbubbel te komen en gelijkgestemden te ontmoeten. Al voor het gebouw van CODA kreeg ik aanspraak van een oudere dame, die me vroeg of ik ook voor de lezing van Griet Op De Beeck kwam.

Stralend begon ze te vertellen over haar boeken en wat ze voor haar betekenden. Ik durfde niet te bekennen dat ik op wat fragmenten na nog geen enkel boek van Griet gelezen had, maar puur op de lezing af was gekomen door haar sprankelende en moedige optredens in Zomergasten en De Wereld Draait Door. Haar persoonlijke verhaal had me diep geraakt, het feit dat ze ‘pas’ op haar 38ste haar eerste boek had geschreven ook, dus de beslissing was snel gemaakt.

De passie waarmee deze oudere dame haar verhaal deed was aanstekelijk. Ik luisterde naar haar relaas en was ontroerd door de vanzelfsprekendheid waarmee ze haar persoonlijke verhaal met me deelde. ‘Dat doen boeken dus met mensen,’ dacht ik, ‘Wat fantastisch om dat als schrijver te bereiken.’

Vrolijk haalde ze voor ons allebei een kop thee en ze was net terug toen er links van mij een nog oudere dame plaatsnam, tot in de puntjes verzorgd en met net zoveel zin in de lezing als de dame naast me. Ze bleken elkaar te kennen van hun leesclub en de laatste minuten voordat de lezing zou beginnen werd ik aan beide kanten gebombardeerd met grootmoederlijke inzichten, boekentips van hun leesclub en vroegen ze me of ik nog aanraders voor ze had, ‘Want er was nog zoveel moois te ontdekken’.

De zaal was binnen een mum van tijd stampvol en omdat alle stoelen bezet waren namen sommige mensen plaats op de trappen naar het auditorium. 98% was vrouw, de leeftijdsklasse 20 tot een jaar of 88, en allemaal zaten ze met elkaar te praten over hun bewondering voor Griet Op De Beeck, hoe ze taboes bespreekbaar had gemaakt, hoe dapper ze was, hoe ontzettend mooi ze schreef en wat een prachtige uitstraling ze had.

Ik weet dat The Spice Girls patent hebben op het begrip girlpower, maar wat ik hier zag en voelde had niets te maken met die commerciële, lege term. Integendeel: dit was girlpower in real life; een onverklaarbare magische verbondenheid tussen tientallen vrouwen van alle rangen en standen die tien minuten eerder nog vreemden voor elkaar waren. En dat allemaal door één vrouw in het bijzonder.

Griet kwam de zaal binnen en alle hoofden draaiden zich om. Vervolgens begon ze zonder te haperen en alsof ze dagelijks lezingen geeft met veel humor en vuur te vertellen en fragmenten voor te dragen uit haar boeken.

Vanaf zin één kwam ze al zo ongeveer met het geweld van een kudde rennende olifanten mijn hart binnen gedenderd, maar als jullie me vragen wat ze nou precies verteld heeft moet ik jullie het antwoord schuldig blijven. Ik heb slechts ademloos en met tranen in mijn ogen geluisterd naar haar visie op literatuur, haar beweegredenen om te schrijven, haar persoonlijke beslissing om uit de slachtofferrol te stappen en haar pijn te gebruiken om iets positiefs te creëren en te doen wat ze altijd al had willen doen.

Het was de taal van een gelijke, gesproken van mens tot mens, en regelmatig had ik het kippenvel op mijn armen staan omdat het leek alsof ze het tegen mij persoonlijk had.

‘Ga aan de slag met uw wonder’

Op Twitter kon ik een quote van haar lezing vinden, geplaatst door CODA zelf: ‘Gun uzelf dat beter. Ga aan de slag met uw wonden.’ Griet is van mening dat de dingen die je als mens het liefst onder het tapijt wil schuiven omdat je je ervoor schaamt of omdat het je pijn of verdriet doet, nou net de essentiële dingen zijn die je onder ogen moet komen.

Zonder die dingen te accepteren en vooral bewust te doorleven, kom je als mens geen steek verder. Je moet ze onder de ogen zien en er een gevecht mee aangaan, want anders zal je nooit duidelijk worden wat jouw plek in de wereld is. Ieder mens heeft een missie waar hij of zij iets mee moet doen, een boodschap die bespreekbaar moet worden gemaakt.

Toen ze klaar was kon je een speld horen vallen.

Daarna kreeg ze als dank een fles wijn van CODA en legde uit dat ze geven leuker vond dan nemen, en dat ze haar fles wijn graag aan een vreemde uit het publiek wilde geven. Ze had iemand gespot waarvan ze dacht: ‘Als ik toch zó mooi en vitaal oud zou kunnen worden als die mevrouw, dan teken ik daarvoor.’ Dat bleek de tiptop geklede oudere dame naast mij te zijn, die hevig geëmotioneerd de fles wijn in ontvangst nam. Sterk spul hoor, die Fisherman’s Friends.

Collega-schrijver

Ik heb de rare afwijking dat ik volkomen dichtklap als ik oog in oog sta met iemand die ik bewonder, met name bij schrijvers. Ik moet mezelf ook altijd inhouden om niet als een halve gare te declameren hoe fantastisch ik hun boeken vind, hoe erg ik me in bepaalde personages herken en, bij vrouwelijke schrijvers, hoe graag ik ze zelf zou willen zijn. Gênant. Toch dwong ik mezelf om met mijn zojuist gekochte boek in de lange rij te gaan staan en het exemplaar door Griet Op De Beeck te laten signeren.

‘Zeg u, geen je,’ herhaalde ik zachtjes in mezelf. ‘Ze is Vlaams en dat tutoyeren kan nu echt niet.’ Mensen die me kennen weten dat ik er überhaupt 20 jaar over heb gedaan om mensen die ouder zijn dan ik juist níet meer met ‘U’ aan te spreken, dus dit zou een eitje moeten zijn.

‘Zeg u, geen je. Zeg u, geen je. Zeg u, geen je. Zeg u, geen je.’ Opeens was ik aan de beurt en keek Griet me met een grote glimlach aan. ‘Nou, je hebt me overtuigd,’ flapte ik er zonder nadenken uit. ‘Ik ben 38 en ik schrijf nu ook aan mijn eerste boek.’ Ze stak haar duim op. ‘Fantastisch!’ en vroeg mijn naam. ‘Romy, net als Romy Schneider.’ Ik las wat ze schreef en moest er hopeloos van blozen. ‘Ik ga voor je duimen.’ zei ze gemeend, en ik zei wel 10 keer ‘Dankjewel.’

Eenmaal buiten overtuigde ik mezelf dat mijn natte ogen en rode neus kwamen door de straffe herfstwind.