Het is fijn om hier een meisje te zijn

Het is fijn om een hier een meisje te mogen zijn

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Verschillende websites en blogs staan hier bij stil, en terecht. In Nederland vieren we vandaag het vrouw-zijn. Ik lees op social media over de plannen die vrouwen vandaag hebben: lunchen met vriendinnen, het kopen van dat ene hebbeding in de winkel waar ze al maanden smoorverliefd op zijn. Een bubbelbad met een glas goede wijn en een boek. En ik denk: jullie hebben groot gelijk. Ik denk ook aan mijn dochter, en aan de wereld waarin zij op gaat groeien. En ik tel mijn zegeningen, en die van haar. Want ik ben er nog steeds van overtuigd dat het fijn is om hier een meisje te zijn.

Haar wiegje stond op de goede plek

 

Mijn dochter zal namelijk opgroeien in een welvarend land. Misschien niet meer zo welvarend als in de jaren 90 toen de sky the limit leek, maar welvarend genoeg om een dak boven haar hoofd te hebben, eten in haar buik en kleding aan haar lijf. Ze zal dankzij haar ouders de mogelijkheid hebben om te studeren maar ook om haar hart te volgen en haar eigen keuzes te maken. Om fouten te maken en weer op te staan. Haar wiegje stond in Nederland en hier is het nog steeds fijn om een meisje te zijn.

Werd ze geboren in een land een paar 100 kilometer verderop, dan was haar leven misschien wel minder waard geweest dan dat van haar mannelijke leeftijdsgenootjes. Was ze gedoemd om haar dagen door te brengen in huis, bij de andere vrouwen, met als enige doel het verzorgen van het huishouden, het koken van eten en onzichtbaar zijn en blijven. Was ze misschien wel genoodzaakt geweest om haar knappe gezicht te verschuilen achter een gewaad en mocht ze met haar mooie, nieuwsgierige blik niemand aankijken omdat dit ongepast zou zijn. Had haar mening er niet toe gedaan en zou ze misschien wel onderdrukt worden, misbruikt, of erger. In die landen is Internationale Vrouwendag broodnodig, omdat de vrouwen daar structureel lijden onder het vrouw-zijn. Had haar wiegje daar gestaan, dan had haar leven er heel anders uit gezien.

 

Dat is wat ik mijn dochter mee zal geven. Steek je hoofd maar boven dat maaiveld uit, laat je zien en vooral horen. Je mag er zijn, juist als vrouw.

 

Wij wonen in Nederland, en al heeft Nederland volgens sommigen zijn beste tijd gehad en zijn we hier kampioen in het wijzen met de vinger in plaats van kijken naar wat we zelf kunnen veranderen aan een situatie; Nederland is zo slecht nog niet voor vrouwen. We volgen hier onderwijs, werken hard aan aan onze carrières en onderhouden indien nodig ons eigen gezin en krijgen daarvoor alle ruimte. Ik lees dagelijks verhalen van en over vrouwen die door hun persoonlijkheid, positieve levensinstelling en discipline ongelooflijke dingen bereiken. Dingen die in de jaren 50 van de vorige eeuw nog niet eens mogelijk leken. Als meisje, en als vrouw, kan je tegenwoordig alles worden en bereiken wat je maar wil. Dat is wat ik mijn dochter mee wil geven. Steek je hoofd maar boven dat maaiveld uit, laat je zien en horen. Je mag er zijn, juist als vrouw. Laten we dat als vrouwen onder elkaar de hoogste prioriteit geven. Help elkaar, luister naar elkaar en spring voor andere vrouwen in de bres. Onze wiegjes stonden op de juiste plek: laten we dat feit gebruiken om geweldige dingen te bereiken.

Fijne Internationale Vrouwendag allemaal!

Mis niks en volg Dochterlief op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.