Het kopen van de eerste schoenen: waar moet je op letten?

eerste schoenen/Dochterlief.nl

Bron foto

Ondanks dat onze eigenwijze dreumes heeft besloten dat ze zich nog het liefst voornamelijk kruipend voort beweegt, vonden mijn man en ik onlangs dat ze toch wel iets warmers aan haar voeten moest hebben dan een dubbel paar slobsokken. Ook op het kinderdagverblijf werd aangegeven dat ze slofjes aan moest, en dat snapten we, maar onze dochter is het type dat eigenlijk het liefst op sokken of blote voeten ‘loopt’. En met haar lange, smalle voeten leek het kopen van de eerste schoenen nog best een uitdaging. Spoiler: het bleek mee te vallen!

Onbewust maakte ik toch best een big deal van dat eerste paar schoenen en ik viel voornamelijk voor hele modieuze exemplaren. Maar hoe verliefd ik ook was op de schoenencollectie van de Zara: Elise bleek ze allemaal niet te passen. Alle exemplaren zijn te breed, en misschien ook nog niet geschikt voor een drukke, kruipende dreumes. Zo had haar oma vorig jaar uit Spanje ontzettend schattige espadrilles meegebracht: ze heeft ze welgeteld 1 keer gedragen voor een foto en daarna schoten ze zo van haar voeten af. Tijd voor een wat grondiger onderzoek, dus.

Tips voor het kopen van het allereerste paar schoenen

De eerste schoenen voor je kind schaf je aan als je kind goed zelfstandig staat en je verwacht dat hij of zij elk moment de eerste stapjes kan gaan zetten. Ik dacht dat Elise nog wel uit de voeten zou kunnen (originele woordspeling, vinden jullie niet?) op een kruising tussen slofjes en schoenen, maar bleek het mis te hebben: schoentjes met hele zachte, flexibele zolen bleken voor haar al een gepasseerd station en bovendien worden die al niet meer in haar maat gemaakt. Reality-check: ze wordt echt groot!

Waar moet je op letten bij het passen en kopen van de eerste schoenen?

♥ De schoenen moeten gemaakt zijn van natuurlijk, ademend materiaal.

♥ Ze moeten een soepele zool hebben met profiel zodat je kind niet uitglijdt.Ze moeten licht van gewicht zijn.

♥ Je kind moet genoeg ruimte hebben in de schoen. Test dit door je duim ter hoogte van de grote teen te drukken. Je duim moet passen tussen de grote teen en de rand van de schoen.

♥ Laat je kind de schoenen staand passen zodat je goed kan beoordelen hoe de schoen zit.

♥ Schoenen op de groei kopen lijkt verstandig, maar is het niet: het schijnt slecht te zijn voor de houding van je kind en een te grote schoen ondersteunt de voet niet. Maar aangezien kindervoeten enorm snel groeien, kan je natuurlijk de gok wagen en vast een paar voor het najaar scoren in de uitverkoop.

♥ Heeft je kind smalle voeten of een hoge wreef, dan kan je het beste kiezen voor schoenen met veters of klittenband, zodat je de schoen strak aan kan trekken.

♥ Goedkope of dure schoenen? De ene specialist zegt dat dit niets uitmaakt en dat je zelfs tweedehands schoenen voor je kind zou kunnen kopen, de ander beweert dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is.

En we kochten….*tromgeroffel*

bardossa-babyschoenen-kimba-grijs-bar27

Omdat Elise alle schoenen uit weet te krijgen, kozen wij uiteindelijk voor stevige veterschoenen van het merk Bardossa. Deze pasten goed om haar smalle voeten en door de veters stevig te strikken, blijven ze zowaar nog zitten ook. Ik koos (ja, mijn man stond er naast, maar die hield zijn mond) voor een grijs paar dat goed bij al haar outfits past. Je bent een meisjesmoeder of je bent het niet…

Bardossa heeft neutrale kleuren, maar ook uitbundige dierenprints. Het is geen goedkoop merk; ik betaalde €60 euro voor 1 paar schoenen.

Wat zijn jullie favoriete schoenen(merken) voor jullie kind?

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

2 Comments

  1. Natascha

    Shoesme!!!!!!!!!!!

    Mooie schoentjes voor je kleine grote meid Room

Comments are closed.