Het leed dat waterpokken heet

Ik had hem al gezien op de opvang, de baby die van top tot teen onder de bulten, blaasjes en vlekken zat. Waterpokken. De vorige epidemie had mijn dochter overgeslagen, dus ik had heel naïef nog de hoop dat deze ronde aan haar voorbij zou gaan.

Helaas: enkele dagen later dienden de eerste vlekjes zich aan, en net toen ik me begon af te vragen waarom mijn dochter opeens koortsig was werden die vlekjes blaasjes die zich in rap tempo begonnen te vermenigvuldigden. Een telefoontje naar de opvang leerde me dat zo’n beetje elke inwoner van onze stad tussen de 0 en 6 jaar oud de waterpokken heeft. En niet alleen hier, maar ook bij onze Zuiderburen zijn ze gesignaleerd: collega-blogger Nele schreef er onlangs ook een artikel over. (I hear ya, sister!)

‘Sies’

Op het moment dat ik dit typ, zitten we op dag 4 en zit mijn kind he-le-maal onder. Die stomme pokken zitten op haar romp, maar vooral in haar gezicht, op haar hoofdhuid en in haar liezen. Vreselijk! Haar humeur wisselt van zonnig naar chagrijnig en hangerig in een tijdsbestek van ongeveer 3 minuten, maar dat is logisch en volkomen toegestaan naar mijn idee.

Ah, memories…Ik weet nog dat ik zelf de waterpokken kreeg, tijdens een vakantie. Ik zat al op de basisschool en zat binnen een mum van tijd van top tot teen onder de vlekken en blaasjes. We waren net met familie in Centerparcs en ik mocht niet zwemmen, iets dat ik natuurlijk enorm oneerlijk vond. 30 jaar later weet ik nog precies hoe het was. Jeuk is nog erger dan pijn, en ik kan mijn kind door haar jonge leeftijd nog niet goed uitleggen dat ze er vanaf moet blijven. Al leek ze zich net na mijn zoveelste waarschuwing te realiseren dat ze niet moest krabben: ze slaakte een diepe zucht en zei: “Is sies.” (=Vies.)

Ik heb oprecht te doen met mijn arme kleine krentenbol.

De hamvraag is natuurlijk: hoe komt ze er zo snel mogelijk van af?! Een rondje Google leert me dat er 3 stadia zijn: de rode vlekjes, de blaasjes en de plekjes met korstjes die ingedroogd zijn. Op het moment komen die 3 stadia tegelijkertijd voor op het lijfje van mijn dochter. Genezen van de waterpokken duurt gemiddeld 10 dagen, dus we zijn hier nog wel even zoet mee.

Tips om de waterpokken-periode te verlichten

Meteen na het signaleren van de eerste vlekjes heb ik Kidsclin gehaald. Dit is een schuim dat je op de waterpokken kan smeren. Ik let wel een beetje op met pokken die net open zijn gegaan, die laat ik met rust. Het goedje is geurloos en bevat aloe vera, wat verzachtend en verkoelend werkt. Daarnaast zitten er ingrediënten in die een ontstekingsremmende werking hebben. Het lijkt goed te werken, plekjes drogen redelijk snel in.

Sommige mensen zweren bij middelen met Calendula er in, zoals VSM Calendulan Kinderemulsie. Deze kan je gebruiken als de waterpokken aan het helen zijn. VSM heeft ook een Waterpokkenspray, maar die heb ik niet getest.

Ik doe mijn kind in bad met havermout, de variant waar je ook pap mee maakt. Gewoon een paar lepels in een pantykousje of washandje doen, deze dichtknopen en in bad laten weken.

Verder was ik haar voorzichtig door het pantykousje uit te knijpen en de plekken met het vrijgekomen ‘havermoutwater’ in te smeren. Was je kind niet met losse havermoutvlokken, deze kunnen erg irriteren. Let ook op met open pokken: die kun je beter vermijden, want deze raken makkelijker ontstoken. Ik kan nergens op internet duidelijke informatie vinden of je je kind wel of niet in bad mag doen met open waterpokken, dus ik let maar goed op of ze die heeft voordat we gaan badderen. Tot nu toe gaat het goed.

Hygiëne is nu extra belangrijk. Open waterpokken kunnen makkelijk ontsteken, dus ik was mijn handen vaker (voor zover ik dat al niet deed) Haar nagels, maar ook die van mij heb ik extra kort geknipt zodat zij zichzelf zo min mogelijk kan krabben en ik haar niet kan bezeren. Ik was voor de zekerheid haar rompers en kleding die vies wordt door het vocht op een extra warm/langer wasprogramma, maar dat is misschien meer voor mijn eigen gemoedsrust.

Qua kleding heb ik wat wijder zittende rompers en pyama’s die lekker zacht zijn voor deze dagen gereserveerd. En omdat ze het door de koorts sneller warm heeft en dit de huid ook irriteert slaapt ze overdag in een zomerslaapzak met pyjama aan.

Sommige moeders adviseren om sokken of krabwantjes aan te doen tegen het krabben. Dit had in ons geval wel gewerkt als ons kind kleiner was geweest, maar aangezien ze zich in onbewaakte ogenblikken al zelf uitkleedt heeft het weinig zin om deze optie uit te proberen. Bij baby’s kan het natuurlijk wel werken!

Verder: veel knuffelen en meeveren. En in mijn dochters geval: extra koekjes. Ze begint al een echte pro te worden in het op zielige toon vragen om meer ‘Koekie.’

  Photo by Tim Johnson on Unsplash

13 Comments

  1. Pingback: Nog meer waterpokken + interessante link ! - mamaexpert

Comments are closed.