Het schoonmaken en opfrissen van oude poppen

Het schoonmaken en opfrissen van oude poppen

Toen ik in een nostalgische bui blogde over mijn speelgoed van vroeger dat kwijt was geraakt, had ik niet verwacht dat mijn man me op een dag een appje zou sturen met de mededeling dat hij een grote doos vol met poppen had gevonden. Mijn poppen van ruim 30 jaar oud! Vol verwachting reed ik die avond naar huis, klaar voor een avondje vol jeugdsentiment.

De doos was groot, heel groot. Ik opende ‘m en een mengeling van sigarettenrook (bij ons thuis werd er in de jaren 80 nog gerookt als ketters) en mufheid vloog me naar mijn keel. Alle poppen stonken ernaar. Mijn man sommeerde me liefjes om de hele doos naar boven mee te nemen, omdat zijn hooikoorts op dat moment op z’n hoogtepunt was en deze extra prikkels hem bijna de adem benamen. De geur hield me niet tegen; nostalgie mag best een beetje stinken.

het-schoonmaken-en-opfrissen-van-oude-poppen

Ik opende de doos en tot mijn verbazing zaten er ontzettend veel poppen en knuffels in die na 30 jaar nog in behoorlijk goede staat verkeerden. In mijn herinnering had ik van heel veel Barbies de haren afgeknipt en geverfd met viltstift, maar deze exemplaren zagen er op een enkeling na nog prima uit. Er was alleen 1 maar: ze waren aan een opfrisbeurt toe en ik had geen idee hoe ik dat aan moest pakken. Mijn dochter was in ieder geval  enorm enthousiast. Op de laatste nazomerdag van het jaar besloot ik samen met haar de poppen in bad te doen.

Waar moet je rekening mee houden met het wassen van poppen?

Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn geeft de doorslag of ze tegen een wasbeurt kunnen of niet. Porselein is vanzelfsprekend een no-go en ook vinyl, waar veel moderne poppen van zijn gemaakt blijkt vrij kwetsbaar. Niet alle poppen lenen zich dus voor een uitgebreide badderbeurt.

Op veel sites las ik dat het zelfs wordt afgeraden om poppen in bad te doen en dat je ze eerst moet proberen af te nemen met vochtige doekjes. Bovendien hebben een aantal mijn poppen slaapogen, en dat mechanisme werkt natuurlijk niet meer als je ze in contact laat komen met water. Ook de plaspop van mijn kind leent zich volgens mij niet echt voor een bad in verband met de opening en schimmelgevaar.

Maar nood breekt wet, deze poppen waren echt heel vies dus ik besloot de gok gewoon maar te wagen en ze voorzichtig in bad te stoppen.

het-schoonmaken-en-opfrissen-van-oude-poppen-2

Wat hebben we gebruikt?

♥ Babywasgel of een beetje vloeibare marseillezeep voor het sopje

♥ Babyshampoo voor het wassen van de poppenharen

♥ Wasverzachter voor het ontwarren van de poppenharen.

‘Wasverzachter?’ zie ik jullie denken. Ik geloofde het ook niet, maar na een rondje Googelen bleek dit volgens ervaringsdeskundigen de manier te zijn om de haren van poppen te ontwarren. En ik kan jullie vertellen dat dit klopt!

Alle poppen gingen in een sopje. Ik wilde het voorzichtig aanpakken en had mijn dochter instructies gegeven over dat ze de gezichten in ieder geval boven water moest houden, maar in een onbewaakt ogenblik heeft ze toch enkele poppen head first in het badwater geduwd. Sommige poppen moesten zelfs een paar keer in een nieuw sopje; wat een vuiligheid zat erop! Van bijna alle poppen wasten we de haren.

Het resultaat

De haren van de meeste Barbiepoppen bleken gewoon gewassen te kunnen worden. De goedkopere varianten ( lees: de merkloze poppen) worden er vaak niet mooier op maar in dit geval kon het geen kwaad. Gewoon een klein druppeltje babyshampoo erin en uitspoelen maar. Als laatste deed ik bij alle poppen wat wasverzachter in het haar en liet dat een kwartiertje intrekken. Mijn dochter hielp me met het uitspoelen van de haren met een klein gietertje en was helemaal in haar element.

Omdat het erg lekker weer was, heb ik de meeste poppen kort in de zon laten drogen. Ik moet hier wel bij benadrukken dat het niet aan te raden is om de poppen lang in de volle zon te laten liggen. Afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn kunnen ze verkleuren en zelfs een beetje gaan zweten/smelten. Na 20 minuten heb ik ze allemaal op een handdoek in de schaduw gelegd. In de wintermaanden zou je kunnen overwegen ze in de buurt van de verwarming te leggen.

Daarna liet ik mijn dochter kiezen welke poppen ze wilde houden. Ze koos vrijwel alle Barbies uit en een grote pop. De Barbies kleedden we in hun inmiddels frisgewassen maar oh zo foute jaren 80-outfits en de grote pop kreeg een setje te kleine kleren van dochterlief zelf aan. Zo leuk!

Eén ding is zeker: poppen heeft ze nu genoeg en ik ben als sentimentele moeder stiekem heel trots dat ze met mijn speelgoed van vroeger speelt.

Heb jij speelgoed van vroeger voor je kind bewaard?

6 Comments

 1. Marieke

  Hoe heb je die zapffpop met zachte lijfje aangepakt? Ik heb er ook 2 een ze zijn echt nog oké, behalve de haren. Wassen dus? En dat zachte lijfje, hoe pak ik dat aan?

  • De haren heb ik voorzichtig ‘gewassen’ met een beetje wasverzachter van Neutral. (Niet dat het merk uitmaakt denk ik hoor!) Ik heb niks gedaan aan het lijfje, ik was bang dat het te lang zou duren voordat het helemaal droog zou zijn en dat het zou beschimmelen. Je zou voor een zacht lijfje ook zo’n kledingopfris-spray kunnen gebruiken. Ben de naam even kwijt, maar bedoel zo’n spray die onaangename geurtjes verwijdert.

 2. Dorien Biesmans

  Even na datum maar ik heb net mijn oude poppen vanuit de doos geplukt voor zoonlief, die wasverzachter heb ik onlangs okk gebruikt voor de my little Ponys, hun haren zijn synthetisch, zoals die van de pop dus schampoo is niet zo best, babyschampoo kan maar wasverzachter the way to go. Bij de ponys kan je er ook krulletjes inleggen tijdens het drogen ! Fun fun fun !

 3. Snik. Mijn ouders – lees: mijn vader – heeft een aantal jaren terug rücksichtslos mijn complete verzameling Barbies (en nep-barbies) weggegooid. Mijn vader is nogal van het weggooien en mijn moeder van het bewaren. Zo kon het ook gebeuren dat mijn vader mijn babywieg had laten ophalen door de Kringloop … en dat mijn moeder op het fietsje naar diezelfde Kringloop is gegaan en gewoon de wieg heeft teruggekocht. Stiekem verstopt achter de schotten op zolder. Mijn vader dacht dat hij gek werd toen hij ineens ‘mijn’ wieg weer vond 😉 Helaas was de wieg toch weg toen ik zwanger raakte. Maar ja, 41 jaar bewaren is ook een lange tijd. Dat van de Barbies vind ik overigens wel jammer. Gek genoeg moest dochter Mila er onbedaarlijk om huilen toen ze het hoorde. Gelukkig is ze haar eigen verzameling aan het maken…

 4. Wat een feest was dat voor Elise!!
  Ik heb nog een baby born van vroeger en die hebben we onlangs aan Roan gegeven. Hij gaat keurig de billetjes van de pop poetsen enzo
  Verder hebben we heeeeel veel duplo, lego en playmobil bewaard. Met de duplo speelt Roan al volop!

 5. Handige tips, vooral die wasverzachter. Weet nog dat de haren van mijn poppen bijna niet te kammen waren.. Mijn barbies lijken ook kwijt, lijkt me zo fijn ze weer te vinden zoals jij!

Comments are closed.