Het verhaal achter mijn eerste tattoo

Nu ik richting de 40 ga, blijk ik toch wel stiekem een soort van bucket-list te hebben van dingen die ik voor mijn 40ste gedaan wil hebben. Lekker cliché. 😉

Een milde obsessie

Dat ik graag een boek wil schrijven, is voor mijn vaste lezers niet nieuw. Dat ik het afgelopen half jaar een milde obsessie rondom het nemen van een tattoo heb ontwikkeld weten minder mensen.

De obsessie werd vooral aangewakkerd nadat ik vorig jaar naar een bloggersevent ging waar een tattoo-artiest aanwezig was. Ik durfde toen uiteindelijk niet, wat mijn man verbaasde. Die dacht oprecht dat ik met een tattoo thuis zou komen. Maar het voelde toen niet oké en ik vond het ook niet prettig dat mensen gewoon mee konden kijken. Ergens voelde het toch best privé, zo’n eerste tattoo laten zetten.

Maar goed, hij was er dus, die obsessie, en ik moest er iets mee van mezelf. Al sinds ik een puber ben, heb ik een lichte fascinatie voor tattoos. Ik ben alleen zo verstandig geweest om er toen nog geen te nemen. Niet vervelend bedoeld naar mensen die dit wel hebben gedaan, maar alle tattoo’s die ik 20 jaar geleden wilde hebben worden nu op grote schaal weg gelaserd omdat mensen ze niet meer mooi of te gedateerd vinden. En eerlijk is eerlijk: persoonlijk vind ik ze ook niet mooi meer.

Alleen is een tattoo natuurlijk niet iets dat je uit kan gummen als je achteraf toch graag iets anders had willen hebben. Ik dacht er dus grondig over na, en op een gegeven moment wist ik het zeker: ik wilde een lotus. (Nee, geen Lotus Elise, maar de bloem.)

De symboliek achter de lotusbloem

De lotusbloem begint als een kleine bloem op de bodem van een vijver in de modder en mest. Daarna groeit hij langzaam omhoog naar het wateroppervlak, op weg naar het licht. Als hij eenmaal aan de oppervlakte van het water is komt de lotusbloem pas echt tot bloei en begint de transformatie naar de mooie bloem zoals we hem kennen. In veel Aziatische culturen staat de lotusbloem voor (spirituele) groei en (weder)geboorte en is het nauw verwant aan het boeddhisme.

‘Ik was ooit dat kleine bloemetje in de modder dat zich niet durfde te laten zien zoals ze was.’

Voor mij staat de lotusbloem voor de groei die ik als mens zelf heb doorgemaakt naar de persoon die ik nu ben. Het idee van een wedergeboorte klinkt misschien heel zweverig en hoogdravend, maar als ik mezelf vergelijk met dat meisje van 20 jaar geleden herken ik mezelf niet meer terug.

Ik heb hard geknokt, heb inzichten opgedaan en waardevolle lessen geleerd, ik ben mensen verloren en ik heb mensen (terug)gevonden. Ik hoef me niet meer mooier of beter voor te doen, want ik ben wie ik ben en ik mag er zijn. Ooit was ik dat kleine bloemetje in de modder dat zich niet durfde te laten zien zoals ze was. Dat bloemetje van toen is eindelijk tot bloei gekomen.

Daarnaast ben ik moeder geworden, dus ook dat past bij de symboliek achter de tattoo. Door de komst van mijn dochter heb ik met haar mee moeten groeien, zo vanuit de spreekwoordelijke modder met haar mee naar het licht toe. En dat heeft me alleen maar goed gedaan.

In eerste instantie had ik trouwens een hele andere tattoo in mijn hoofd maar ik kwam er maar niet uit op welke plek ik ‘m wilde laten zetten, dus dat idee staat nog braaf in de ijskast voor de komende 5 *kuch* jaar. Deze tattoo is echter perfect, omdat hij persoonlijk zo veel over mij zegt.

De tattoo is gezet door Tiziana Sawyer van Sawyer Family Tattooing en ik was heel erg blij met haar vaste hand, haar nuchtere kijk op het geheel en de rust en het vertrouwen die ze uitstraalde tijdens het zetten. Want ik voelde me best opgelaten in de wachtkamer zo tussen al die vol getatoeëerde mensen met mijn man en enthousiaste peuter ‘die ook een mooi plaatje wilde.’

*Ik heb de foto van mijn tattoo verwijderd i.v.m. een vermoeden dat hij door sommige lezers overgenomen is. Een groot compliment, maar ik heb toch liever dat men zelf iets bedenkt met de tattoo-artist in kwestie.

Heb jij tattoos? Waarom wel of niet?

12 Comments

 1. Ik vind tattoos super mooi (zelf als het over the top is zoals bij Pomeline van Temptation), maar niet voor mij. Heb al meerdere fasen gehad in mijn leven waarop ik een tattoo wou, maar ik doe het om de één of andere reden nooit. Misschien gewoon omdat ik een watje ben…:-D
  Jouw tattoo is alvast heel geslaagd hoor, zeker met het verhaal erachter.

 2. Wow! Supermooi Romy. En mooi uitgelegd. We appten al eerder. De Man is echt anti. Hij vindt het gewoon niet mooi. En je krijgt het nooit meer weg (ja, je kan het laseren natuurlijk). Maar hij staat er gewoon niet achter. Wat maak je jezelf druk Rory, het is toch jouw lijf? Dat klopt, maar hij moet er ook tegenaan kijken. Aldus wil ik het eigenlijk al een jaartje of twintig, maar is het er nog nooit van gekomen. Gelukkig dat ik op mijn twintigste niet heb doorgezet, anders was het zo’n ring van prikkeldraad geworden, of een tribal sign achterop mijn onderrug. Niets mis met dat alles hoor! Maar dat had nu niet meer bij mij gepast. Ik denk nog na. Want uiteindelijk komt door al dat getreuzel toch wel afstel in plaats van uitstel. Ik denk aan iets heel kleins wat ik op de zijkant van mijn pols zou willen (ja, pijnlijk. Op het bot). Wordt vervolgd (of niet).

 3. Ik ben zelf niet van de tattoos maar deze vind ik heel mooi. Sierlijk, eenvoudig, elegant, maar ook krachtig. Past ook mooi bij je Aziatische roots.

 4. Heel mooi! Ik heb ook een tatoo een sterretje op mijn pols. Voor mij betekend dit dat alles kan en lukt als je er maar toe zet. Niet opgeven dus! Haha. Ik wil nog een tatoo op mijn rug net onder mijn schouderblad met de hartslag van mijn dochtertje. Zij is namelijk via deze plek aan haar hart geopereerd en heeft hier dus een groot litteken.

  • Oh wauw, dat vind ik ook heel bijzonder en ik snap dat je dat wil vereeuwigen.

 5. Wauw! Heel mooi Romy! En er zit een mooi verhaal achter! Ik heb een klein hartje op de binnenkant van mijn hiel, samen met mijn beste vriendinnetje! Gezet toen we 20 vriendinnen waren 🙂

 6. Wat een mooi symbool voor jou als persoon. Nou ben ik ook benieuwd naar de rest van de bucketlist?.

 7. Ik heb een mooi hartje midden op Mn rug. Klein en subtiel het hartje is gemaakt van de initialen van mijn moeder zoals ze haar paraaf vroeger zette. En er zitten vleugeltjes aan het hartje. Mijn zusje en ik hebben dezelfde tattoo op dezelfde plek laten zetten na het overlijden van mijn moeder. Het is ook nog gezet door mijn neef kapitano tattoo (fb)

 8. Ik heb ook tattoos, 3 stuks.
  De eerste letter van kind 1 met geboortedatum, se eerste letter van kind 2 met geboortedatum en het infinity/faith teken .
  De eersten op mijn enkels, de laatste op mijn pols

 9. Wow! Hij is prachtig. Strak, maar vrouwelijk. Echt heel mooi. De Lotus staat hier ook op het lijstje. Vooral vanwege de symboliek.

  • Thanks! Ja er zit een prachtige symboliek achter inderdaad.

Comments are closed.